Sfârşitul de an reprezintă un bun prilej pentru bilanţuri de tot felul. De la cele financiare, la cele personale ori profesionale, alcătuim liste ale lucrurilor pe care le-am îndeplinit cu succes în anul care urmează să plece pe sania timpului. Fiindcă spunem povestea voluntariatului împreună prin prisma voluntarilor care ne-au fost aproape în acest an şi a proiectelor pe care le-am prezentat, urmează să facem o listă a celor mai apreciate articole din 2011.
Fie că a fost vorba de un interviu cu o personalitate din domeniu, o ştire care a captivat atenţia publicului, un proiect care i-a determinat pe cititori să împărtăşească cele lecturate sau cazuri de bună practică ce au fost amintite dincolo de pereţii site-ului, vă aducem în prim plan activitatea redactorilor site-ului.
1. Interviu cu Leslie Hawke – co-fondatoare Asociaţia “Ovidiu Rom”. În acest interviu puteţi citi despre motivaţia voluntarei de a schimba perspectivele copiilor romi precum şi despre strategia implementată pentru ca proiectul pornit să aducă cele mai bune rezultate, iar înscrierea copiilor în grădiniţe să cunoască o continuare în parcursul lor educaţional.
“Nu cred că atitudinile pot fi schimbate prin sloganuri şi campanii publicitare. “-Leslie Hawke
2. Interviu cu George Manea – organizator Nato Model Youth Summit. La cei 23 de ani, George reprezintă tipul tânărului implicat activ în dezvoltarea societăţii prin acţiunile diplomatice la care a participat. În prezent este student la Universitatea Liberă din Bruxelles unde organizează şi o simulare a NATO ce va avea loc în perioada 9-15 iulie 2012.
“Voluntariatul este ca o a doua familie ce te ajută să-ţi regăseşti drumul pe care vrei să păşeşti.”-George Manea
3. Interviu cu Andra Gheban-voluntar internaţional. Povestea Andrei este cu atât mai interesantă cu cât acţiunile întreprinse în sfera voluntariatului au fost pe cont propriu. Motiv pentru care a mers departe pentru pasiunea sa, ajungând chiar în Tanzania şi Uganda alături de Africa de Sud, Mozambic, Kenya şi Zambia.
“Cred că mai degrabă încerc, prin munca mea de voluntar, să mă salvez pe mine însămi. Să nu uit că înainte de a fi româncă, europeeancă, ieşeancă, fiică, soră, iubită, sunt om pur şi simplu şi casa mea e lumea întreagă. ” –Andra Gheban
4. Interviu cu Dan Croitoru-voluntar TEDx Youth Ljubljana. Dan face parte în momentul de faţă dintr-o iniţiativă globală Challenge:Future, ce îşi propune să contribuie la crearea viitorului pe baza a doi piloni: sustenabilitate şi inovaţie, oferind tinerilor la nivel global posibilitatea de a transforma ideile în acţiuni şi de a avea un impact real în comunităţile lor.
“Dacă banii nu ar conta deloc, ce ai face pentru tot restul vieţii?”-Dan Croitoru
5. Interviu Miruna Fulgeanu şi Alexandru Brăileanu-câştigători ai concursului “Shakespeare School Essay Competition. Cei doi elevi au avut de redactat câte un eseu pe tema “Rolul şi importanţa voluntariatului” , în competiţie fiind înscrise 5100 de eseuri. Mihaela
” Eseul meu începea cu un citat din The Merchant of Venice, de Shakespeare: “How far that little candle throws its beams, so shines a good deed in a naughty world.” -Miruna Fulgeanu
6. Articol despre voluntarul european. La sfârşitul anului 2009,un raport realizat de către Comisia Europenă în colaborare cu GHK a publicat un studiu privind voluntariatul în Uniunea Europeană. Scopul raportului era de a avea o evidenţă clară asupra situaţiei la nivelul tuturor celor 27 de ţări membre şi de a identifica similarităţi, diferenţe, oportunităţi şi trenduri, totul în vederea pregătirii cât mai bune a Anului European al Voluntariatului 2o11.
Portretul voluntarului european arată cam așa: bărbat,cu vârsta cuprinsă între 15 şi 30 de ani, angajat şi cu studii superioare.
7. Articol despre prima şcoală de voluntariat online. O asociaţie non-guvernamentală din Madrid este responsabilă pentru dezvoltarea şcolii de voluntariat. Un motiv de mândrie pentru România este reprezentat de Crucea Roşie din Sibiu, care este una din organizaţiile partenere ale acestui proiect.
Ce trebuie să ştii înainte de a deveni voluntar? Caută răspunsul pe http://www.ev-school.com/ .
8. Articol despre Gala Premiilor Participării Publice. Blogunteer a participat la această gală în calitate de partener media, prin urmare informaţiile prezentate au fost de la faţa locului şi transmise publicului larg în cel mai scurt timp. Puteţi citi despre organizaţiile premiate, detaliile relatate de către redactorul prezent precum şi despre atitudinea civică a participanţilor.
“Nu există cauză pierdută, ci doar cauze mai grele, la finalul cărora victoriile sunt şi mai mari.“- Cristina Ţopescu
9. Fotoreportaj Roşia Montana. Acesta a fost primul reportaj Blogunteer ce a avut drept scop construirea unei poveşti prin intermediul fotografiilor.
10. Articol despre cel mai cunoscut proiect. “Let’s do it, Romania” a fost cel mai cunoscut proiect de implicare socială atât prin antrenarea unui număr impresionant de voluntari în curăţenia naţională cât şi prin partenerii care au sprijinut proiectul.
“Noi am arătat că se poate. We did it! E rândul altora acum.”-Anamaria Hâncu
Pentru că lista se opreşte la 10 articole aduse în discuţie, nu înseamnă că restul n-au fost apreciate. Din contră, redactorii au pus pasiune în fiecare cuvânt exprimat, dovadă fiind numărul mare de vizitatori unici.
Vă mulţumim pentru că ne-aţi răsfoit, virtual vorbind, în fiecare zi a anului 2011. Vom reveni în anul următor cu noutăţi, oportunităţi, interviuri, proiecte, dar cel mai important vom spune împreună povestea voluntariatului, căci suntem o comunitate, unde noi scriem, iar voi ne citiţi.
2 Comentarii
[…] ocazia de a privi în urmă şi a analiza aspectele pe care le-am adus în discuţie în acest an. Ieri am făcut o listă a celor mai apreciate articole din anul 2011, printre ele aflându-se interviuri […]
[…] ocazia de a privi în urmă şi a analiza aspectele pe care le-am adus în discuţie în acest an. Ieri am făcut o listă a celor mai apreciate articole din anul 2011, printre ele aflându-se interviuri […]