Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Mihaela Truică On June - 13 - 2011

Festivitatea de premiere

Vinerea aceasta, în data de 10 iunie, s-a desfășurat festivitatea de premiere a finaliștilor 2011, Shakespeare School Essay Competition. Concursul de creație în limba engleză a fost organizat pe două categorii de  vârstă: 11-14 ani, respectiv 15-19. Festivitatea de premiere a câștigătorilor a fost prezidată de Adriana Alionte, directoarea Shakespeare School și Irina Alionte, Marketing Manager, însoțite de Daniela Pavoni, directoarea generală  Mirunette International School cât și reprezentanta Comisiei Eurpene, Ioana Manchiș.

În prezența finaliștilor și părinților emoționați în așteptarea „marelui verdict,” Adriana Alionte a felicitat toți participanții pentru creativitatea și originalitatea de care aceștia au dat dovadă în scrierea eseurilor pentru  concurs care anul acesta au sosit din toate colțurile țării. Mai exact, au participat nu mai putin de 5100 de eseuri care s-au luptat pentru marile premii ce au constat in tabere de vara la universitati precum Oxford si Cambridge.

Întrucât anul 2011 a fost declarat Anul European al Voluntariatului, iar tema principală pentru categoria de vârstă 15-19 ani a fost „Rolul și importanța voluntariatului”, am vrut să aflăm chiar de la câștigătorii acestei competiții, Miruna Fulgeanu (M.F.)– CN Sf. Sava, București și Alexandru Brăilescu (A.B)– CN Calistrat Hogaș, Tecuci, doi tineri ambițioși și talentați, ce înseamnă pentru ei voluntariatul și cum au reușit ei să redea acea notă de originalitate și creativitate în abordarea unei teme aparent generală, și fără mari suprize.

Trebuie să menționăm că în urma câștigării concursului datorită eseurilor scrise pentru Shakespeare School Essay Competition, Miruna și Alexandru vor pleca vara aceasta într-o școală de vară de limba engleză de câte două săptămâni, între 17-31 iulie, în Anglia, Oxford, respectiv, 14-28 august, în Anglia, Cambridge.

  1. Știm că tema eseului pentru ediția de anul acesta a fost “Rolul și importanța voluntariatului.” Am vrea să știm cum vi s-a părut vouă această temă, ce credeți voi despre acțiunea de voluntariat?

    Tortulete pentru campioni 🙂

M.F. : Tema mi s-a părut una foarte bine aleasă, deoarece voluntariatul este un concept destul de nou în România, un concept care merită popularizat. Sunt puțini tineri care vor să facă voluntariat și poate și mai puțini care au ocazia, care știu unde să se înscrie pentru așa ceva și știu că a face voluntariat nu înseamnă doar să plantezi copaci. Dintr-un punct de vedere mai… literar, e o temă bună pentru că este una din temele tratate mereu din aceeași perspectivă; toată lumea spune ca voluntariatul e benefic, e necesar în ziua de astazi etc. și atunci este greu să vii cu o abordare diferită, mai “out of the box”. În felul asta, se poate vedea originalitatea și în expunere, și in concepția fiecăruia despre tema dată.

A.B. : Tema concursului mi-a stârnit un real interes deoarece a avut potențialul diferitelor abordări. Chiar daca s-au spus multe despre voluntariat este încă loc de percepții proprii, originale, prin prisma faptului că voluntariatul poate lua diverse forme în diverse contexte. Părerea mea asupra voluntariatului ține de aprecierea initiațivei individuale, stârnite din motive personale, însă țin să menționez că, într-un cadru organizat, beneficiile voluntariatului pot lua proporții, multiplicându-se și eficientizându-se rezultatul final.

Premierea Mirunei

M.F. : . Eseul meu începea cu un citat din The Merchant of Venice, de Shakespeare: “How far that little candle throws its beams, so shines a good deed in a naughty world.” Acum peste 400 de ani deci, exista conștiința importanței individului în societate și a impactului mare pe care aceasta îl poate avea (how far that little candle…), cu atât mai mult ar trebui să fim conștienti de ea astăzi, când suntem mult mai mulți și avem mult mai multe probleme. În rest, probabil că originale au fost ideile în legaturaă cu tema; am vorbit despre cum îmi e greu să înteleg de ce unii nu fac voluntariat, când este atat de ușor și oferă o satisfacție așa de mare, despre cum mi se pare absurd să ajuți pe cineva doar ca să primești o diplomă sau un certificat, si, în sfârșit, despre cât de mult poate fiecare dintre noi schimba ceea ce ne înconjoară. Dacă nici la 17 ani nu crezi in asta… 🙂

A.B. : Acesta  a fost și scopul meu în conceperea eseului: să fiu original, pentru că doar așa aș fi avut o sanșă să câștig. Astfel, caracteristica generală a eseului meu a fost specificul analitic. Am încercat să disec, pe cât a fost posibil, gama de emoții, stări și gânduri care joacă un rol important în cadrul unui act de ajutor voluntar, precum și factorul motivațional ce îi împinge pe oameni să își ajute semenii la nevoie. Am ajuns la concluzia că pe langa milă, compasiune, generozitate, voluntarii sunt predispșsi la mândrie, glorificare a propriilor fapte și discriminare, atunci când vine vorba de selectarea persoanelor ce trebuieiesc ajutate. Sunt ferm convins că o înțelegere aprofundată a acestui concept de voluntariat poate duce la perfecționarea lui în viitor.

Premierea lui Alexandru

3. Făcând referire la acțiunea de voluntariat, ce părere aveți voi despre asta? Ați participat până acum la astfel de proiecte? Ne puteți spune câteva? Ce ați învățat voi din aceste experiențe?

M.F. : Așa cum am spus mai sus, cred că toată lumea ar trebui sa facă voluntariat, însă numai daca își doresc asta. Am înțeles că în SUA, de exemplu, adolescenții sunt obligați să facă voluntariat, ceea ce mi se pare o absurditate; cred că ar trebui să se popularizeze diferite proiecte, să se explice exact cum funcționează procesul de voluntariat și atunci mult mai multe persoane s-s-ar implica din proprie inițiativă, fără să simtă vreo obligație.
Eu am participat la acel voluntariat eco, Let’s Do It, Romania, din 25 septembrie, prin care s-a încercat curățarea întregii țări… a fost destul de dificil și de obositor, pentru că am petrecut cam jumătate de zi strângând gunoaie, lovindu-ne, întepându-ne, împiedicându-ne etc., dar m-am simțit bine, pentru că am fost împreună cu mai mulți prieteni, pentru că am simțit că, în sfârșit, putem face ceva, si pentru că am ajuns să ne promitem solemn că nu vom arunca în viața noastră ceva pe jos și că nu îi vom lasa nici pe alții să facă asta.
O alta experiență a fost un proiect numit CrossWords, pentru care am primit finanțare prin programul YouthBank, și care a fost în totalitate ideea mea și a unei colege. Am cumparat peste o sută de cărți pe care elevii din liceu le puteau împrumuta și, după ce le citeau, erau obligați să le dea mai departe altcuiva din liceu. A fost un alt fel de voluntariat și a fost și extraordinar de bine să constatăm că s-au citit în jur de 70-80 de cărți doar pentru că noi două am hotărât să facem asta. Poate  că nu pare un număr mare, dar când te gândești că în SUA (ma tot refer la ei, pentru că e mult mai ușor să gasești statistici despre ei) un om citește în medie o carte pe an, pare brusc mult mai mare. Și e o senzație deosebită, într-adevăr.

A.B. : Voluntariatul este un mod excelent de a crea o legătură între oamenii care nu se cunosc și poate nu au nimic în comun, în afara dorinței de  a ajuta. Împreună cu prieteni și colegi de școală am inițiat  mai multe acțiuni umanitare de strângere de fonduri pentru copii bolnavi, dar am participat și la acțiuni de curățare a terenurilor și pădurilor din împrejurimile orașului. Participând la aceste acțiuni am descoperit că oamenii sunt dispuși să ajute, însă au nevoie de o scânteie care să le  distribuie potențialul spre facerea de bine.

4. Aveți voi  un sfat pentru elevii/studenții care nu au participat până acum la acțiuni de voluntariat și nu știu exact cum i-ar putea ajuta?

M.F. : Să încerce. Chiar cred că nu e ceva la care trebuie să fii obligat sau pe care să-l faci doar pentru ca e ”trendy” să fii voluntar, e ceva ce trebuie sa încerci. Există foarte multe acțiuni de voluntariat, nu se rezumă totul la strâns gunoaie și plantat puieți (proiectul cu cărțile e un exemplu bun, cred). Fiecare ar trebui să găsească domeniul care îl interesează și să încerce să ajute cu ceva acolo unde poate și unde se simte bine ajutând. Pot încerca și să participe cu prietenii, în general voluntariatul e o activitate destul de ”bonding,” and that way you have much more fun. 🙂

A.B. : Pentru cei care încă ezită să participe la astfel de acțiuni am un singur sfat: să uite de ei pentru câteva ore și să se gândească la fatul că sunt oameni care au nevoie de o mână întinsă și proiecte de pe urma cărora putem beneficia cu toții; prin urmare, să nu mai stea pe gânduri și să se implice în orice tip de activitate, pentru că îi poate defini ca persoane, le poate extinde orizonturile și îi poate ajuta să afle lucruri nebănuite despre ei înșiși.

5. În final, am vrea să știm ce planuri de viitor aveți voi? Credeți că veți continua să participați la concursurile organizate de Shakespeare School, sau de ce nu, alte proiecte de voluntariat?

M.F. : Ca planuri de viitor… vreau, ca după liceu, să plec în Anglia sau în Scoția la facultate, probabil la o secție de Comparative Literature sau English Literature. Aproape toată lumea îmi spune, însă, că nu e o idee prea bună, că nu o sa am ce face dupa facultate, așa că mă mai gândesc. Probabil că voi participa la concursul Shakespeare School și anul viitor, dacă reușesc să scriu un eseu îndeajuns de bun. Cât despre voluntariat, chiar luni, pe 13 iunie, merg cu o prietenă să împărțim flyere despre Biodiversitate, iar pentru vară încerc să-mi găsesc ceva legat de literatură/filme/scris…o să vad eu.

A.B. : Pe viitor doresc să intru la o universitate britanică, unde să studiez Relațiile Internaționale. La concursurile organizate de Shakespeare School cu siguranță voi participa, pentru că până acum mi-au adus cele mai mari satisfacții. Iar în ceea ce privește acțiunile de voluntariat, în măsura în care timpul îmi va permite voi încerca să îmi aduc aportul acolo unde va fi nevoie de o mână de ajutor.

Asociatia Young Initiative prin Blogunteer.ro a avut onoarea de a fi Partener Media al Shakespeare School Essay Competition 2011. Dorim sa le multumim prietenilor de la Shakespeare School pentru colaborarea deosebita si sa le uram cele mai calde felicitari tuturor participantilor si castigatorilor concursului, care au aratat inca o data ca voluntariatul din Romania este pe drumul cel bun.

Articole asemanatoare:

3 Comentarii

  1. BogdiP says:

    Felicitari Miruna si Alex!

  1. […] Interviu Miruna Fulgeanu şi Alexandru Brăileanu-câştigători ai concursului “Shakespeare School Essay Competition. Cei doi elevi au avut de […]

  2. […] Si voluntarii pot fi campioni: Povestea Mirunei si a lui Alexandru […]

Posteaza un comentariu