Seara trecută am avut ocazia să particip ca reprezentantă a echipei Blogunteer.ro la cea de-a treia ediţie a Galei Premiilor Participarii Publice. Acest eveniment a fost organizat de către CeRe ( Centrul de resurse pentru participare publică), iar scopul a constat în creşterea gradului de implicare a cetăţenilor, organizaţiilor şi a autorităţilor publice în demersul lor de a aduce schimbări în beneficiul comunităţii în care trăiesc.
Primul lucru pe care l-am observat când am ajuns la Gala Premiilor Participării Publice, pe lângă zâmbetele oamenilor din jurul meu care vorbeau cu entuziasm despre proiectele la care participaseră şi de planuri pentru altele noi în viitor sau deja în curs de realizare, a fost mesajul pe cât de simplu pe atât de antrenant, iniţiat de CeRe tuturor celor care ar vrea să schimbe ceva însă nu ştiu cum să facă acest lucru încă: “Pofta vine participând.” . Şi cum altfel decât implicându-ne? Aceasta a fost îndemnul propus de gazda evenimentului, Cristina Ţopescu, caracterizând acţiunea de faţă ca o gala care creştul apetitul pentru implicare. Aceasta s-a adresat direct voluntarilor, declarând că datorita implicării lor a realizat “că nu există cauză pierdută, ci doar cauze mai grele, la finalul cărora victoriile sunt şi mai mari“.
Tocmai de aceea, în urma studierii celor 54 de proiecte propuse, cei 10 membrii ai juriului, printre care şi Andrei Tarnea, directorul executiv ASPEN Institute Romania, a declarat în cadrul decernării premiului “Groapa de gunoi nu este acasă” pentru grupul de lucru al organizaţiilor ce au fost implicate în proiectul “Locuinţe decente pentru comunităţile vulnerabile de romi” , că “Nu există nicio altă problemă mai mare decât indiferenţa“. În cadrul acestei etape, au premiat zece proiecte, adaucând astfel în prim plan acei oameni care au realizat că schimbarea nu vine numai din afară, ci stă în mainile lor, acţionând direct în acest sens prin colaborare, entuziasm, dăruire şi convingere.
Fiecare proiect a primit un premiu pe masura lui, organizatorii jucându-se puţin cu numele acestora şi reuşind ca prin intermediul lor să scoată în faţă mesajul mişcării oamenilor implicaţi în acţiunile prezentate. Astfel că:
- Premiul “Mina de civism si ecologie” a fost înmânat Grupului Ecologic de Colaborare Nera pentru proiectul Cine vindecă rănile provocate de minerit în Clisura Dunării?,
- Premiul “Verdict: Ilegal!” a ajuns la Asociaţia Salvaţi Bucurestiul destinat proiectului Lupt pentru justiţie în oraşul meu , ai căror reprezentanţi au ţinut un puternic discurs motivant privind atitudinea noastră faţă de stat şi mai ales cât de important este ca noi să acţionăm pentru schimbările pe care ni le dorim, dar nu le vedem încă, începând chiar cu oraşul nostru.
Lista premiilor nu se termină aici, însă trebuie să adaug că ceea ce mi s-a parut cel mai important nu a fost premiul în sine, ci atitudinea oamenilor prezenţi pe scenă în momentul preluării acestuia. Am putut să citesc în reacţiile lor sinceritate, credinţa în schimbare, convingere că lupta pentru o cauză nu neaparat mare, dar una care aduce schimbări pozitive în paşi mărunţi, dar siguri şi s-a putut observa mai ales satisfacţia pe care au simţit-o, văzând că mişcările lor au adus în această scenă socială în care trăim toţi o dovadă palpabilă a faptului că atunci când ne implicăm într-o cauză în care credem noi, suntem în primul rând cei care îi determină cursul.
Aceste schimbări pot începe de la cele mai mici precum un parc reamenajat în Drumul Taberii datorită unor cetăţeni premiaţi pe scena Galei Premiilor Participării Publice, ce au vrut o schimbare în cartierul lor şi au obţinut-o în momentul în care nu au mai aşteptat să vină doar din partea autorităţilor publice, până la mişcarea mai amplă, extinsă la nivel naţional prin intermendiul petiţiilor lansate, a voluntarilor implicaţi în Campania “Salvaţi Caii de la Letea”.
În încheiere aş dori să mulţumesc partenerului Blogunteer-Tineret în Acţiune, pentru invitaţia de a participa la această gală.