Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Iulia Grosu On June - 16 - 2014

Biblioteca este cea mai frecventată instituţie de cultură din România care poate deservi direct aproape 75% din populaţie. Rolul ei nu se opreşte însă aici: datorită infrastructurii de care dispune şi a poziţiei neutre în comunitate, biblioteca poate deveni un punct de întâlnire, dialog, informare şi chiar de trecere la acţiune în ceea ce priveşte problemele comunităţii.

10363518_10203951381209737_6527554466888391332_nPornind de la aceste premise, Pro Vobis – Centrul Naţional de Resurse pentru Voluntariat, în parteneriat cu Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) va implementa proiectul „Raftul cu iniţiativă – Dezvoltarea de programe de voluntariat în biblioteci”, cu scopul de a  diversifica oportunităţile de implicare prin voluntariat în cadrul bibliotecilor publice din România.

Iniţiativa a fost prezentată în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc săptămâna trecută la Biblioteca Naţională a României. Proiectul se va desfăşura în perioada mai 2014 – iunie 2015 şi va beneficia de o finanţare de aproape 75.000 de euro, obţinută prin Granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pro Vobis şi ANBPR vor oferi instruire în managementul voluntarilor şi al programelor de voluntariat pentru 30 de bibliotecari din 15 biblioteci selectate ca beneficiare ale activităţilor proiectului.

Obiectivele programului vizează:

diversificarea oportunităţilor de voluntariat oferite în biblioteci, punând accent pe acţiunile de combatere a discursului instigator la ură (no-hate speech);
diversificarea categoriilor de cetăţeni implicaţi în programele de voluntariat promovate în biblioteci;
crearea şi promovarea conceptului de Bibliotecă V – o bibliotecă dinamică, deschisă tuturor vârstelor şi grupurilor sociale, care ţine pasul cu nevoile comunităţii şi cu metodologiile moderne de implicare a cetăţenilor

Asociaţia Young Initiative, printre promotorii acestei idei.

Asociaţia Young Initiative a implementat ideea de „bibliotecă altfel” încă din mai 2012. În interiorul Bibliotecii Metropolitane Bucureşti – filiala Ion Creangă, asociaţia a dezvoltat BiblioLounge– un spaţiu viu, dinamic, dedicat comunităţii. Amenajarea spaţiului a început în februarie 2012, cu finanţare din partea Asociaţiei Young Initiative şi, parţial, prin programul european Tineret în Acţiune.

BiblioLounge are două funcţii principale: sală de evenimente şi spaţiu de petrecere creativă a timpului liber. Până în prezent, a găzduit peste 90 de evenimente şi a primit circa 2.000 de vizitatori.

Articole asemanatoare:

Posteaza un comentariu