Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Blogunteer On December - 18 - 2014

Au fost odată ca niciodată… trei oameni minunaţi care aveau un vis frumos: acela de a schimba modul în care funcţionează educaţia din Romania prin intermediul iniţiativelor tinerilor. Răzvan, Alexandra şi Andreea şi-au dat mana şi s-au dus la judecătorie, acesta fiind primul pas ce a condus la înfiinţarea Asociaţiei Young Initiative.

1404791_10151698757801434_1958018647_oUnul dintre cele mai dificile momente, dar şi cel mai important, a fost construirea echipei. Mi-l aduc aminte pe colegul meu, Răzvan, preşedintele AYI, cu câtă convingere încerca să-şi determine colegii de facultate să se alăture Asociaţiei. A fost un început anevoios, oamenii au venit şi au plecat, însă pe măsură ce a trecut timpul s-a consolidat o echipă puternică şi extrem de motivată.

Prima acţiune derulată de AYI a fost dedicată persoanelor defavorizate, prin proiectul ,,Donează carte, donează cultură’’. A urmat apoi un alt proiect semnificativ – Blogunteer, în încercarea de a promova oamenii şi organizaţiile care schimbă Romania prin voluntariat.

,,Punţi către cunoaştere’’ este un alt proiect de suflet al Asociaţiei, pus la cale din grijă pentru educaţia şi atenţia pe care un copil ar trebui sa o primească în primii ani din viaţă. În prezent, în cadrul proiectului sunt implicaţi 10 voluntari care desfăşoară activităţi educaţionale pentru copiii din Centrul de Primire Urgenţă Copil Abuzat Sector 4.

320065_10150289203016434_1767172903_nTreptat, Asociaţia Young Initiative devine din ce în ce mai vizibilă şi-i inspiră pe cei din jur să dăruiască. Se pun astfel bazele unui program de donaţii pentru copilaşii şi bătranii defavorizaţi prin intermediul căruia se deschid 8 puncte de colectare în toate sectoarele Bucureştiului, în cadrul filialelor Bibliotecii Metropolitane Bucureşti.

Din dorinţa de a face auzite rezultatele şi eforturile întregii echipe, are loc şi prima participare la OngFest. O oportunitate extraordinară de a împărtăşi ceea ce înseamnă Asociaţia Young Initiative atât voluntarilor implicaţi, celor care au beneficiat de rezultatele unor astfel de acţiuni, cât mai ales, simplilor trecători, care puteau susţine pe mai departe astfel de campanii, printr-un formular de donaţie 2%. O experienţă frumoasă cu peripeţii şi amintiri de pus la inimă.

Pas după pas, proiect după proiect, activităţile Young Initiative devin tot mai mari, implicând un număr considerabil de parteneri şi un buget semnificativ. Este şi cazul proiectelor,,Seek Your Career’’ dedicat îndrumării în carieră pentru liceenii aflaţi la început de drum sau ,,Click&Know’’ dedicat copiilor şi tinerilor plasaţi in apartamentele de tip familial din sectorul 4.

175312_10151071620411434_1653160842_oO campanie de referinţă în acest sens a fost strângerea de fonduri şi colectarea de scutece pentru acoperirea deficitul grav de materiale igienico-sanitare necesare bebeluşilor din Centrul Primire Urgenţă Copil Abuzat Sector 4. Totul a pornit de la un simplu email transmis de un voluntar companiei Procter&Gamble, în urma căruia a fost donat un tir cu 34000 de scutece, acoperind necesarul pentru jumătate de an.

Anul 2012 a însemnat o reorientare a eforturilor către implicarea în activităţi internaţionale, atât pentru dezvoltarea de noi proiecte şi parteneriate, cât şi pentru extinderea perspectivelor deja existente. Astfel, participarea în primul proiect internaţional desfăşurat în Olanda are ca rezultat crearea ,,BiblioLounge’’, un spaţiu unic, în România, în cadrul Bibliotecii Metropolitane Bucureşti – Filiala “Ion Creangă”.

Tot acum, Asociaţia obţine prima finanţare prin programul Tineret în Acţiune şi organizează seminarul „HR Twinning”, în Bucureşti, dedicat schimbului de bune practici şi dezvoltării competenţelor în domeniul resurselor umane aplicate în ONG-uri. Având în vedere experienţa şi rezultatele dobândite în urma participării în proiecte internaţionale, ne-am făcut curaj pentru a crea noi înşine experienţe de neuitat voluntarilor veniţi din diferite colţuri ale Europei. Astfel a luat naştere proiectul EVS ,,Knowledge Builders’’ care a adus, la Bucureşti, 6 voluntari europeni timp de 8 luni.

1911786_10152387350006434_618250158383505483_nÎn prezent, Asociaţia este membru deplin al Federaţiei YMCA. De asemenea, s-a obţinut a doua finanţare europeană pentru seminarul „Volunteer Today, Employee Tomorrow”, pe tema şomajului în rândul tinerilor europeni. Tot datorită noului program Erasmus+, AYI derulează, timp de 9 luni, proiectul Knowledge Builders 2, prin intermediul căruia 6 voluntari din Franţa, Germania, Austria, Spania şi Grecia desfăşoară un stagiu de voluntariat în Bucureşti, implicându-se în activităţile socio-educaţionale ale Asociaţiei.

Ar mai fi multe de spus despre tot ce s-a întamplat frumos de-a lungul timpului. Eforturile individuale ale zecilor de voluntari implicaţi nu pot fi însă cuantificate în cifre, ci poate doar în zâmbete ale copiilor din apartamentele sociale, în mulţumiri ale partenerilor sau într-o impresie frumoasă despre România a voluntarilor europeni găzduiţi de Asociaţie.

Povestea continuă şi pe mai departe, iar cei care doresc s-o scrie pot veni alături de noi!

Articol redactat de DANIELA SIMA, voluntar al Asociaţiei Young Initiative.

Articole asemanatoare: