Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Vera Iurcu On March - 17 - 2015

Trăim într-o eră în care doar copiii mai cred în personaje de poveste: zâne, pitici, Harapi Albi sau alte creaturi mitice. Dar, totuși, ele există. “Harapi Albi” pot fi copii și tineri defavorizați care au nevoie de ajutoare să-i îndrume pe calea cea dreaptă, să-și dezvolte calitățile și să-și descopere abilități noi. Există şi voluntari “spiriduşi”, care îi învață să devină oameni buni şi să aibă o şansă la o integrare normală în societate.

Protagoniștii despre care vorbim sunt beneficiarii proiectelor Asociaţiei Young Initiative, mai exact: copii instituționalizați, copii si tineri plasați în apartamente de tip familial, tineri cu oportunități reduse din licee bucureștene.

Colaj01AparatoriiPatrieiSunt 5 ani de când Asociația Young Initiative modelează destinele acestor copii din București. Voluntarii Asociației le arată tainele educației prin intermediul activităților non-formale. Astfel, micuții participă la activități de alfabetizare, sunt ajutați să își pregătească temele pentru acasă ori să învețe limbi străine, pentru a putea desluși instrucțiunile de pe etichetele cu licori magice care îi vor ajuta să depășească obstacolele vieții. Iar pentru a se adapta la realitățile noastre, multe dintre aceste jocuri educative se desfășoară cu ajutorul calculatorului.

Vorbim mai exact despre proiectele Punți către cunoaștere şi Click & Know, aflate în plină campanie de recrutare.  Pentru a înțelege mai bine aspectele personale și profesionale pe care le implică astfel de activități, le-am rugat pe  Cătălina Sandu şi Laura Manache, coordonatoare ale celor două proiecte, să ne povestească despre experiențele lor cu aceşti tineri, dar şi despre ceea ce presupune această oportunitate de voluntariat:

Cătălina: Pentru viitorii voluntari, ne poți descrie activitățile în care se vor implica?

Activitățile la Centru pot fi diverse, dar contează foarte mult atât motivația, cât și creativitatea voluntarului. De la animație, lecturare, alfabetizare până la crearea diferitelor ateliere, copilașii sunt deschiși oricărei provocări. Ca să vă dau un scurt exemplu, chiar înainte de 1 martie, am desfășurat un atelier unde am confecționat mărțișoare. Important de menționat, în funcție de experiența fiecărui voluntar, activitățile pot fi realizate fie cu un copilaș, fie cu mai mulți.

Laura: Ai deja o experiență bogată în ceea ce privește proiectul derulat pentru copiii din apartamentele sociale. Ne poți spune, concret, cum le schimbă voluntarii viața acestor copii?

559979_10150798840206434_727857303_nUnul dintre cele mai importante aspecte este acela că, prin activitățile noastre, le redăm micuților încrederea în oameni, în visele pe care le au și într-o societate care i-a respins pe nedrept. Fiecare copil sau adolescent implicat în proiectele noastre ascunde o poveste emoționantă, care l-a marcat profund, într-un mod cu totul nedorit. Îndată cum pășim într-un astfel de apartament, rolul nostru devine unul crucial în formarea și in educarea acestor copii, suntem prietenii lor, tovarăși de joacă, protectori sau dascăli.

Între voluntarii Click & Know și copii se creează o strânsă conexiune, suntem legătura lor cu lumea și în ochii lor devenim niște modele de urmat. De multe ori la școală nu li se acordă atenția și sprijinul necesar, principalul motiv fiind acela că locuiesc în apartamente sociale. Și în astfel de situații intervine voluntarul Click prin activități sau ateliere creative și educație non-formală, prin jocuri de alfabetizare și dicție, liimbi străine, desen sau educație plastică. Fiecare apartament a fost echipat cu 1 sau 2 calculatoare și, astfel, voluntarii noștri le asigură micuților și dreptul la o educație IT, accesul la tehnologie, precum și un avantaj pe care îl vor avea în viitor, în căutarea unui loc de muncă.

Cătălina: Care sunt principalele motive pentru care micuții de la Centrul de Primire Copil Abuzat sector 4 au nevoie de implicare din partea voluntarilor?

Consider că principalul motiv îl reprezintă afecțiunea. Acești copii au o nevoie stringentă de a simți căldura celor din jur, dat fiind faptul că majoritatea dintre ei provin din familii dezorganizate, unde au fost, poate, martorii unor scene ce i-a marcat. Din proprie experiență, pot spune că am întâlnit la Centru copilași ce prezentau un comportament agresiv, se izolau de restul micuților. Dar ușor, ușor am reușit să le câștig încrederea și de fiecare dată când mergeam eram „răsplătită” cu multe îmbrățișări.
Totodată, cred cu tărie faptul că, prin intermediul activităților realizate, copilașii se pot dezvolta frumos, pot învăța să devină o echipă, să colaboreze și, cel mai important, să se respecte unul pe celălalt.

Laura: Poți rememora câteva momente din activitatea de voluntariat care te-au convins cât de important este ceea ce faceți pentru beneficiarii proiectului Click & Know?

Colaj02AparatoriiPatrieiPot afirma că retrăim astfel de momente după fiecare vizită în apartamente, iar cel mai bun feedback pe care îl putem primi din partea copiilor la finalul unei activități este întrebarea „Dar de ce trebuie să plecați și când veniți data viitoare?”. Desigur că data viitoare ne așteaptă cu ochii lipiți de geam, ne ies în întâmpinare sau ne sună dacă intârziem și numai 5 minute. Cu toate acestea nu pot uita prima noastră vizită la apartamentul Casa soarelui. În acest apartament tocmai fuseseră aduși copii noi, o „generație nouă” cum li se spune, care de zile bune nu reușeau să se acomodeze, erau triști, mereu cu ochișorii în lacrimi, sperioși, nu comunicau deloc cu noi.

Motto-ul nostru în acest caz a fost „să le readucem zâmbetul pentru ași trăi visele; ei sunt viitorul nostru!”, iar prin perseverență, atenție și „terapie cu calculatorul”, am reușit să ne apropiem de ei, și în numai două săptămâni am devenit cei mai buni prieteni, schimbarea din comportamentul micuților fiind una incredibilă.

Cătălina: Nu le oferim noi mai mult decât ne oferă ei nouă” – este ceea ce spunea Estera, voluntar în cadrul Proiectului Punți către Cunoaștere, despre copiii din centru. Până la urmă, cine pe cine ajută și cum te transformă această experiență de voluntariat?”

Cred că răspunsul la această întrebare este diferit de la voluntar la voluntar. Ajutorul este reciproc. Eu mă implic în dezvoltarea armonioasă a celor mici, iar ei, fără să își dea seama, mă ajută să mă descopăr ca persoană. Pentru mine copilașii reprezintă o sursă inepuizabilă ce mă încarcă întotdeauna cu energie și bucurie. Alături de ei am învățat să apreciez fiecare cuvânt, gest, fiecare secundă petrecută alături de cei dragi.

Așa că, sfatul meu este să te alături echipei și să descoperi cum te poate transforma această experiență.

Laura: Care crezi că sunt cele mai mari beneficii pe care le-ar putea avea un tânăr care decide să se implice în proiectul Click & Know?

Voluntariatul creează dependență, este ca un microb care odată ce te prinde, nu mai ai leac de vindecare, iar acest lucru se datoreaza în mare parte și beneficiilor intangibile care te răsplătesc pentru faptele tale, pe lângă dezvoltarea personală sau impactul pe care acțiunile unui voluntar îl poate avea asupra comunității locale. Mai nou, voluntariatul este considerat ca experiență profesională, iar AYI este unul dintre ONG-urile care se implică activ în procesul de pilotare a certificatului de voluntar ce va fi adoptat în curând la nivel național și recunoscut de principalii angajatori români. Doi dintre voluntarii Click au fost selectați deja pentru a lua parte la acest proiect de pilotare, urmând ca în scurt timp și alți voluntari să li se alăture, tocmai pentru a le oferi un avantaj competițional pe piața muncii. Tot mai multe facultăți sau angajatori vor cere un certificat de voluntar pentru a face o triere mai bună a aplicaților, iar un astfel de document poate fi un plus anexat CV-ului tău.

299860_10150329350496434_1075460711_nPe de altă parte, a fi voluntar Click & Know și membru AYI îți oferă posibilitatea de a participa la o paletă diversificată de proiecte, seminarii și traininguri naționale sau internaționale. Anul acesta, AYI este partener în mai mult de 20 de proiecte finanțate prin programul Erasmus +, ceea ce le va oferi șansa voluntarilor noștri să își dezvolte competențele în domenii diverse precum includere socială, artă, dans, teatru, fotografie, social media și multe altele, având astfel și ocazia să cunoască oameni, locuri, culturi noi, să călătorească sau să se autodescopere.

Copiii din centre au nevoie de mult mai mulţi voluntari. Dacă doreşti să fi unul dintre ei, poţi aplica pentru unul dintre cele două anunţuri de recrutare:

Click&Know: http://www.younginitiative.org/voluntariat-click/

Punți către cunoaștere: http://www.younginitiative.org/pozitie-deschisa-voluntar-punti-catre-cunoastere/

De asemenea, pe pagina oficială a Asociației Young Initiative puteţi găsi informaţii suplimentare despre asociaţie şi proiectele derulate în Bucureşti şi nu numai.

Articole asemanatoare:

Posteaza un comentariu