Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Andreea Teodor On April - 24 - 2012

Pentru că ne plac poveştile despre voluntariat, implicare şi iniţiativă, Blogunteer a decis să scrie despre un “proiect de suflet”, un proiect model pentru cele de natură socială.

Asociatia Atitudini si Alternative, cu ajutorul a 5 tineri inventivi (Denisa Munteanu , Georgiana Porcisteanu ,Danut Bădoiu ,Andrei Popa, Cătălina Bădoiu- coordonator de proiect, Dan Barna- instructor) a pus bazele proiectului E.U exist, proiect ce are ca scop combaterea excluziunii sociale şi a marginalizării tinerilor proveniţi din casele de copii, promovarea egalităţii de şanse, informarea acestora cu privire la oportunitaţile pe care le au, atât pe perioada instituţionalizării, cât şi după părăsirea centrelor de plasament.

Prin derularea acestuia, se urmăreşte totodată motivarea tinerilor care părăsesc centrele de plasament după împlinirea vârstei de 18 ani, dezvoltarea încrederii în capacităţile proprii, determinarea în randul acestora a dorinţei de a-şi valorifica resursele pentru o integrare reuşită în societate, dar şi pe piaţa muncii.

Coordonatorul proiectului, Cătălina Bădoiu, a avut amabilitatea de a ne răspunde la un interviu, pentru a înţelege mai bine despre ce este vorba.

Spune-mi câteceva despre acest proiect.

E.U EXIST -se încadrează în Acţiunea 1.2. „Iniţiative ale tinerilor” şi este conceput pe o perioadă de 6 luni, având ca loc de desfăşurare staţiunea turistică BRAN, judeţul Braşov. Are ca temă formarea tinerilor proveniţi din casele de copii, grupul ţintă fiind reprezentat de 12 de tineri (16-17 ani) din Bucuresti-Ilfov, centru pilot care va deveni pilon în diseminarea de informaţii către toate zonele de pe teritoriul României.

Obiectivele specifice  proiectului sunt:

  • Ccei 12 tineri participanţi să înveţe să îşi descopere/construiască propriul sistem de valori, mod de relaţionare, principii şi stil de viaţă potrivit tipului de personalitate a fiecărui tânăr;
  • Să îşi identifice/ stabilească propriul traseu educaţional şi/sau profesional de urmat, inţelegând necesitatea prioritizării activităţilor în vederea atingerii visului numit “carieră”/ integrării pe piaţa muncii şi să realizeze proiecte pentru tineret în context Tineret in Acţiune, prin dobândirea unor abilităţi şi competenţe privind scrierea proiectelor direct de la specialişti-formatori TIA.

E.U EXIST îşi propune să aibă, asupra tinerilor, următorul impact:

1. Creşterea interesului celor 12 tineri pentru dezvoltarea personală şi profesională;
2. Creşterea gradului de implicare a tinerilor cu posibilităţi reduse în scrierea de proiecte pentru tineret.
3. Informarea şi conştientizarea grupurilor ţintă principale asupra importanţei implicării active a tinerilor în rezolvarea problemelor de discriminare şi marginalizare;
4. Îmbunătăţirea abilităţilor sociale ale grupurilor-ţintă principale (rezultate vizibile la intoarcea în centrele de plasament);
5. Creşterea încrederii şi a imaginii de sine;
6. Creşterea numărului de tineri implicaţi în activităţi de voluntariat la nivelul comunităţii locale;
7. Dezvoltarea competitivităţii şi a deprinderilor de scriere a proiectelor de tineret prin parcurgerea unui stagiu de „Scrierea de proiecte in context Tineret în Acţiune”

 Cum sunt selectaţi copiii participanţi ?

Tinerii din centre au fost selectaţi în funcţie de gradul lor de motivaţie, manifestat prin completarea unor formulare tip. Partener în cadrul proiectului este DGASPC sect 5– în cadrul instituţiei, tinerii din echipa de proiect au realizat o serie de prezentări ale proiectului la care au participat potenţialii beneficiari ai proiectului.

Cum îşi propune proiectul să ajute aceşti copii ?

Dincolo de activităţile efectuate în cadrul proiectului, menite a-i învăţa elemente de bază necesare oricărui tânăr care păseşte în viaţa profesională (comunicare,managementul timpului, carierei, proiectelor, resurselor umane- creare cv-uri etc), s-a lucrat foarte mult pe partea de consiliere şi orientare şcolara şi profesională. O dovadă a schimbărilor produse în urma acestui proiect pot fi regăsite pe www.blogeuexist.ro, unde participanţii au postat deja câteva dintre impresiile în urma  derulării sesiunilor de formare.

Articole asemanatoare:

10 Comentarii

  1. […] Un proiect model pentru domeniul social […]

  2. […] Un proiect model pentru domeniul social […]

  3. […] Un proiect model pentru domeniul social […]

  4. […] Un proiect model pentru domeniul social […]

  5. […] Un proiect model pentru domeniul social – Andreea Teodor […]

Posteaza un comentariu