Promovarea voluntariatului reprezintă principala preocupare a blog-ului nostru, iar sub această umbrelă se înscriu o mulţime de acţiuni cu care ne identificăm. Ne adresăm unui public tânăr, interesat de aspectele remarcabile ale României, iar în acest context susţinem iniţiativele culturale care creează o imagine pozitivă a ţării noastre, în lume.
Anul acesta, Blogunteer este partener media al Festivalului Internaţional “George Enescu”, iar din această postură suntem mândri să vă ţinem la curent cu noutăţile oferite de către organizatori, pe pagina special creată.
__________________________________________________________________________
28 august 2013
„Cânt cu dragoste!“: legendarul pianist Murray Perahia susține un recital extrordinar în cadrul Festivalului Enescu
De astăzi într-o lună, pe 28 septembrie 2013, Festivalul “George Enescu” aduce publicului unul dintre cei mai apreciați pianiști ai vremurilor noastre: americanul Murray Perahia, distins cu două Premii Grammy, a cărui carieră pe marile scene ale lumii se întinde pe mai bine de 35 de ani.
Programul zilei de 28 septembrie 2013
Pianistul Murray Perahia va susține un recital extraordinar în cadrul Festivalului Internațional “George Enescu”, de la ora 17.00, pe scena Ateneului Român. Din program fac parte lucrări ale compozitorilor Johann Sebastian Bach – Suita franceză nr. 4 în Mi bemol Major BWV 815 –, Ludwig Van Beethoven – Sonata nr. 23 în Fa Minor Op. 57 “Appassionata” –, Robert Schumann – Faschingsschwank aus Wien Pp. 26 – și Frédéric Chopin – Impromptu Nr. 2 în Fa diez Major Op. 36 și Scherzo nr. 2 în Si bemol Major Op. 31.
Un talent recunoscut de Horowitz însuşi, pianistul american declara: „Cânt cu dragoste. Numai aşa oamenii se pot îndrăgosti, la rândul lor, de muzica clasică“. Anul trecut, prestigioasa casă de discuri Sony Classical a marcat cei 40 de ani de colaborare cu Perahia editând un set de 72 de CD-uri şi DVD-uri cu interpretările lui. Cea mai recentă înregistrare a sa, „Variaţiuni şi Fugă după o temă de Händel“, de Johannes Brahms este considerată una dintre cele mai bune interpretări disponibile.
Destinul lui Murray Perahia, în vârstă de 66 de ani, este marcat de muzică. A fost la un pas să-şi încheie cariera de pianist concertist din cauza unei inflamaţii la un deget. S-a recuperat ascultând şi repetând, în gând, Bach. „În acea perioadă grea, am hotărât că trebuie să-mi umplu zilele cu muzică. Nu exista altă cale: asta e viaţa mea; e pusă în slujba muzicii. Aveam nevoie de muzică. Stăteam pe un scaun în cameră şi ascultam Bach, citeam partituri. Bach mi-a dăruit confortul de care aveam nevoie“, îşi amintea Perahia într-un interviu acordat pentru un săptămânal francez.
Născut la New York, a început să studieze pianul la vârsta de patru ani. A urmat cursurile Colegiului Mannes, unde s-a specializat şi în dirijorat. A fost artist invitat al celebrei Orchestre a Filarmonicii din Berlin. Multipremiat, Murray Perahia l-a avut aproape pe Vladimir Horowitz, o legendă a pianului, care îi iubea muzica. La un an după ce câştigase Concursul internaţional de pian de la Leeds, Perahia şi-a făcut debutul concertistic şi a înregistrat primul LP. „Eram la New York şi, înainte să intru în studio, m-am întâlnit cu Horowitz care tocmai ieşea. Mi-a ţinut uşa şi-a spus: Succes!“, povestea Perahia emoţionat. Recitalul de la București al pianistului Murray Perahia se va desfășura cu casa închisă.
În aceeași seară, de la ora 19.30 pe scena Sălii Mari a Palatului este programat un alt eveniment de excepție, concertul susținut de Royal Philharmonic Orchestra sub bagheta maestrului român Cristian Mandeal care va marca încheierea celei de-a XXI-a ediții a Festivalului. În prima parte a programului va fi interpretată o lucrare rară a compozitorului George Enescu: Capriccio pentru vioară și orchestră (orchestraţie de Cornel Ţăranu după schiţele compozitorului), solist fiind Dimitry Sitkovetsky (vioară).
În a doua parte a concertului, Corul Academic Radio, sub bagheta dirijorului Dan Mihai Goia și Corul de Copii Radio, dirijat de Voicu Popescu se vor alătura prestigioasei orchestre britanice pentru a interpreta Simfonia Nr.3 de Gustav Mahler. Solistă va fi mezzo-soprană Jennifer Johnston.
Dimineața, de la ora 12.00 are loc un alt recital special: pe scena Ateneului Român va urca unul dintre cele mai cunoscue ansambluri de muzică de cameră britanice, The Schubert Ensemble. Fani declarați ai lui George Enescu, britanicii au sărbătorit 30 de ani de la înființare interpretând lucrări ale compozitorului român pe scena londoneză. Recitalul de la București include și lucrarea Cvartetul cu Pian Nr. 1 în Re Major Op. 16, compusă de George Enescu în anul 1909.
Pentru programul complet accesaţi site-ul Festivalului (http://festivalenescu.ro/calendar/events).
__________________________________________________________________________
27 august 2013
Alexandra Dăriescu, prima pianistă din România care a concertat la prestigioasa Royal Albert Hall (Londra), vine, în premieră, la Festivalul Enescu
La numai 27 de ani, Alexandra Dăriescu este prima pianistă din România care a urcat pe scena Royal Albert Hall pentru a concerta alături de Orchestra Filarmonicii Regale din Londra; la evenimentul care a avut loc în această vară au fost prezenți și membri ai Casei Regale a României. Festivalul “George Enescu” o aduce pentru prima dată pe talentata pianistă pe o scenă românească, într-un concert extraordinar alături de Royal Philharominc Orchestra, sub bagheta dirijorului Andrew Litton, peste exact o lună, pe 27 septembrie.
Programul zilei de 27 septembrie 2013
Festivalul Internațional “George Enescu” o aduce pe scena Sălii Palatului pe pianista Alexandra Dăriescu care va concerta alături de Royal Philharominc Orchestra, sub bagheta dirijorului Andrew Litton pe 27 septembrie, de la ora 19.30.
Conisderată de BBC Music Magazin „o stea în devenire”, Alexandra Dariescu a debutat la prestigioasa Carnegie Hall din New York. De atunci, susține în mod constant concerte în Marea Britanie cu orchestre precum Royal Philharmonic Orchestra şi Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, BBC Symphony Orchestra, BBC National Orchestra of Wales, și colaborează cu unii dintre cei mai importanți dirijori ai momentului.
CD-ul de debut al Alexandrei Dăriescu (Champs Hill Records, 2012) a primit o recenzie de 4 stele în BBC Music Magazine şi a intrat și în top 10 al celor mai bune CD-uri ale anului la Manchester Evening News. Anul trecut, pianista a susţinut concertul pentru pian „Mesmerism”, compus special pentru ea de Emily Howard. Interpretarea concertul, distins cu premiul British Composer 2012, a fost transmisă de BBC Radio 3. Alexandra Dăriescu a mai interpretat, în premieră la Londra, Concertului în stil clasic, de Dinu Lipatti.
De-a lungul anilor, Alexandra Dăriescu a fost laureată cu mai multe distincții prestigioase: a câștigat Premiul Verbier CUBS la Festivalul Academiei Verbier în Elveția (2008), Premiul Guildhall Wigmore și premiul Ambasadorului Român pentru contribuția extraordinară la promovarea imaginii României în Regatul Unit.
Alexandra Dăriescu s-a născut în România, a studiat la Iași, la Școala Pocklington și la Colegiul de Muzică Royal Northern din Marea Britanie. A absolvit în anul 2008 cu Medalia de Aur, cea mai mare distincție oferită de Colegiu.
Concertul susținut de Alexandra Dăriescu la București va avea loc cu casa închisă, însă sunt disponibile bilete pentru transmisiunea live în sala de cinema, la Grand Cinema Digiplex.
În aceeași zi, de la ora 17.00, în cadrul seriei Concerte și Recitaluri Camerale, pe scena Ateneului Român, va susține un recital cunoscutul ansamblu Violoncelissimo, condus de Marin Cazacu. Unul dintre cei mai cunoscuți și mai activi violonceliști români ai momentului, Marin Cazacu a înființat în anul 1999 Festivalul Internațional „Enescu şi muzica lumii”, care se desfășoară în fiecare vară la Sinaia, în preajma aniversării zilei de naştere compozitorului George Enescu. Pentru organizarea acestui festival şi înfiinţarea primei orchestre naţionale de tineret (Orchestra Română de Tineret, sub bagheta lui Cristian Mandeal), Marin Cazacu a a fost decorat în anul 2004 cu Ordinul Meritul cultural în grad de Cavaler. Recitalul va avea loc cu casa închisă.
De la ora 22.30, un concert extraordinar va avea loc pe scena Ateneului Român, în cadrul seriei Concertele de la Miezul Nopții. Apreciatul ansamblu cameral Accademia Bizantina va oferi publicului un regal Bach. Dirijor și solist la clavecin – Ottavio Dantone, solistă – violonista Viktoria Mullova. Absolventă a prestigiosului Conservator de la Moscova, Viktoria Mullova este recunoscută pe plan internațional nu doar pentru interpretările sale de muzică clasică, ci și pentru aranjamente curajoase, apropiate de jazz. Înregistrarea integralei concertelor de Vivaldi realizată de violonistă pentru Phillips împreună cu Il Giardino Armonico a fost dinstinsă cu celebrul Diapason D’Or în anul 2005. Acest concert va avea loc cu casa închisă.
În țară va avea loc la Brașov concertul unuia dintre cele mai apreciate ansabluri de muzică de cameră britanice, The Schubert Ensemble, fani declarați ai compozitorului George Enescu. Cvartetul a sărbătorit 30 de ani de existență, la Londra, printr-un recital care a inclus lucrări ale compozitorului Sromân. În programul serii de la Brașov va fi, de asemenea, o lucrare de George Enescu: Cvartetul cu pian Nr. 1 în Re Major Op. 16.
__________________________________________________________________________
26 august 2013
“Adevăratul succesor al marilor pianişti ruşi” (Gramophone), Boris Berezovsky, vine la Festivalul Enescu
Festivalul “George Enescu” îl aduce pe scena Sălii Mari a Palatului pe unul dintre cei mai apreciați pianiști ruși ai momentului, în egală măsură iubit și de publicul din România: Boris Berezovsky. Acesta va concerta alături de Russian National Orchestra sub bagheta dirijorului român Horia Andreescu, peste exact o lună, pe 26 septembrie.
Programul zilei de 26 septembrie 2013
Festivalul Internațional “George Enescu” oferă publicului bucuria de a-l asculta într-un concert extraordinar pe Boris Berezovsky, „cu siguranţă adevăratul succesor al marilor pianişti ruşi”, după cum îl caracterizează prestigioasa revistă “Gramophone”. Pianistul va urca pe scena Sălii Palatului pe 26 septembrie, de la ora 19.30, alături de Russian National Orchestra, sub bagheta cunoscutului dirijor român Horia Andreescu. Este parte din tradiția Festivalului să aducă împreună, pe aceeași scenă, mari nume ale muzicii străine și ale muzicii românești. În prima parte a serii este programat Concertul Nr. 1 pentru Pian şi Orchestră în Mi bemol Major S.124, de Franz Liszt, avându-l ca solist pe Boris Berezovsky. A doua parte a programului marchează, de asemenea, un eveniment extraordinar: alături de Russian National Orchestra, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu, Corul Filarmonicii “George Enescu”, cu Ion Iosif Pruner la pupitru va interpreta Simfonia Nr. 2 de Gustav Mahler. Soliste vor fi celebra soprană Anita Hartig și mezzo-soprana Bernarda Fink.
Boris Berezovsky este unul dintre cei mai apreciați pianiști ai momentului. După debutul său, în anul 1988, pe scena prestigioasei Wigmore Hall, publicația “The Times” scria că are “o virtuozitate incredibilă și o forță formidabilă”. Doi ani mai târziu, în 1990, Boris Berezovsky era distins cu Medalia de Aur la una dintre cele mai aclamate competiții din lume: Concursul Internaţional Ceaikovski din Moscova. Astăzi, Boris Berezovsky colaborează cu unele dintre cele mai importante orchestre din lume și este invitat să suțină recitaluri în cadrul celor mai cunoscute evenimente de gen, precum seria recitalurilor de pian ale Filarmonicii din, Concertgebow şi Royal Festival Hall din Londra, pe mari scene: Théâtre des Champs-Elysees din Paris, Palatul de Arte Frumoase din Brussells, Konzerthaus din Viena, Megaron din Atena. În anul 2006, pianistul a fost desemnat Cel mai bun solist al anului în cadrul BBC Music Magazine Awards.
Concertul susținut de Boris Berezovsky la București va avea loc cu casa închisă, însă sunt disponibile bilete pentru transmisiunea live în sala de cinema, la Grand Cinema Digiplex.
În aceeași zi, de la ora 17.00, la Ateneul Român va avea loc un alt recital extraordinar. Evgeny Kissin, o legendă a pianului, “un geniu” cum îl caracteriza dirijorul Herbert von Karajan va urca pe scenă alături de violonista Silvia Marcovici și de violoncelistul Alexander Kniazev. Recitalul va avea loc cu casa închisă.
De asemenea, de la ora 19.00, la Opera Română, publicul are șansa de a vedea montarea operei “Oedipe”, de George Enescu, avându-l în rolul principal pe apreciatul bariton Ștefan Ignat. Regia este semnată de Anda Răbăcaru-Hogea, iar coregrafia îi aparține lui Răzvan Mazilu. Acesta este unul dintre puținele spectacole extraordinare din Festival pentru care încă se mai pot cumpăra bilete.
Parte din linia Festivalului Internațional “George Enescu” este și să ofere publicului din țară cât mai multe concerte. Astfel, de la ora 19.00, la Casa de Cultură a sindicatelor din Pitești va avea loc concertul Maxim Quartet (Horia Maxim – pian, Mihaela Anica – flaut, Fernando Mihalache – acordeon, Săndel Smărăndescu – contrabas). La Arad, violonistul Antal Zalai , laureat al Concursului Internaţional “G. Enescu” 2011 va interpreta alături de Filarmonica de Stat, sub bagheta dirijorului Borjan Canev.
__________________________________________________________________________
23 august 2013
Legendarul pianist Evgeny Kissin vine la București, în Festivalul Enescu
“Un geniu”, după cum afirma Herbert von Karajan – unul dintre cei mai mari dirijori ai tuturor timpurilor – “copilul-minune al pianului”, cum l-a numit adesea presa internațională, pianistul Evgeny Kissin va susține două recitaluri extraordinare în cadrul Festivalul “George Enescu”, pe scena Ateneului Român, pe 23 și 26 septembrie.
Vă prezentăm mai jos programul zilelor de 23, 24 și 25 septembrie din Festival.
Programul zilei de 23 septembrie 2013
Peste o lună, pe 23 septembrie, de la ora 17.00, pe scena Ateneului Român legendarul pianist Evgeny Kissin va susține primul recital din cadrul Festivalului Enescu. Din programul serii face parte inclusiv frumoasa Sonată Nr. 17 în Re Major D 850 Op. 53 de Franz Schubert.
„Publicul nu m-a intimidat niciodată. El mă inspiră”, mărturisea pianistul Evgeny Kissin într-un interviu acordat de curând pentru cotidianul “Adevărul”.
Copilul-minune al pianului, legendarul Evgeny Kissin s-a născut în 1971 la Moscova, într-o familie de intelectuali evrei (mama – profesoară de pian, tatăl – inginer). La vârsta de șase ani a fost înscris la Academia de Muzică Gnessin, o școală specială pentru copii supradotați. Kissin a debutat la vârsta de numai zece ani alături de Orchestra Simfonică Ulianovsk. Un an mai târziu, a susținut primul său recital de pian la Moscova.
Unul dintre momentele emblemă ale carierei lui Evgeny Kissin este întâlnirea cu reputatul dirijor Herbet von Karajan, pe când Kissin avea doar 17 ani. După ce l-a ascultat interpretând Fantezia în Fa Minor de Chopin, Karajan a exclamat: “Acest băiat este un geniu!”. Evgeny Kissin avea să interpreteze mai târziu, sub bagheta lui Karajan, la invitația legendarului dirijor, Concertul Nr. 1 pentru Pian și Orchestră, de P.I.Ceaikovski.
Într-o carieră care se întinde pe mai bine de treizeci de ani, Evgeny Kissin, astăzi în vârstă de 41 de ani, a lucrat cu toți marii dirijori ai lumii: Vladimir Ashkenazy, Claudio Abbado, Daniel Barenboim, Sir Colin Davis, Valery Gergiev, Mariss Jansons, Herbert von Karajan. De asemenea, a interpretat alături de cele mai mari nume ale pianului, printre care cunoscuta și exigenta pianistă Martha Argerich. Evgeny Kissin strălucește, cu sensibilitate și precizie tehnică, în interpretări ale lucrărilor de Chopin sau Ceaikovski. Concertul pianistului Evgeny Kissin la București va avea loc cu casa închisă.
Tot pe 23 septembrie, de la ora 19.30 este programat un alt concert extraordinar, care va avea loc la Sala Mare a Palatului. Celebra Royal Stockholm Philharmonic Orchestra va interpreta sub bagheta renumitului dirijor Sakari Oramo două lucrări inedite: Exquisite Corpse de Anders Hillborg, unul dintre cei mai cunoscuți compozitori contemporani suedezi și Simfonia Nr.2 (FS 29), “The Four Temperaments”, de Carl Nielsen – aclamat drept unul dintre cei mai importanți compozitori danezi ai secolului XX. De asemenea, programul serii include și Concertul Nr.1 pentru Pian și Orchestră în Re Minor Op. 15, de Johannes Brahms, avându-l ca solist pe Steven Hough.
Concertul susținut de Royal Stockholm Philharmonic Orchestra la București este unul dintre puținele din Festival la care mai pot fi achizționate bilete.
De un concert extraordinar va avea parte și publicul din țară: la Brașov va urca pe scenă, pentru a oferi un regal de Mozart, drijorul și violonistul Maxim Vengerov. Îi va fi alături prestigiosul ansamblu “Virtuozii” din București.
Programul zilei de 24 septembrie 2013
De la ora 17.00, la Ateneul Român cunoscutul ansamblu cameral “Virtuozii”din București va susține un recital alpturi de doi soliști celebri: Maxim Vengerov (vioară) și Vlad Stănculeasa (vioară). Aceștia vor interpreta în prima parte a programului Concertul pentru două viori și orchestră în Re Minor BWV 1043 de J. S Bach. A doua parte a concertului va fi un regal Mozart : Concertul nr. 3 pentru vioară şi orchestră în Sol Major K 216, Concertul nr. 5 pentru vioară şi orchestră în La Major K 219 “Turkish” și Simfonia nr. 41 în Do Major K 551 “Jupiter”, avându-l pe Maxim Vengerov ca solist şi dirijor.
Maxim Vengerov a fost remarcat și susținut încă de la vârsta de 17 ani de două legende ale muzicii clasice, Mstislav Rostropovich și Daniel Barenboim. Astăzi, Vengerov, care este și ambasador și profesor al Academiei Internaționale Menuhin (IMMA) în Elveția, face parte în mod regulat din juriile unor concusuri prestigioase: Concursul Internațional de Vioară Yehudi Menuhin, Competiția Internațională de Dirijat Donatella Flick, Concursul Internațional de Vioară din Montreal. În anul 1997, Maxim Vengerov a devenit primul artist de muzică clasică numit Ambasador al Bunăvoinței de UNICEF. Muzicianul a fost portretizat în mai multe filme documentare, printre care “Playing by Heart” – care a fost înregistrat de Televiziunea Channel Four și proiectat la Festivalul Televiziunilor de la Cannes în 1999 – sau „Living the Dream” – film distins cu premiul Gramophone pentru cel mai bun documentar în 2008. Maxim Vengerov cântă la o vioară Stradivarius ex-Kreutzer din 1727.
Născut la Craiova, în anul 1984, violonistul Vlad Stănculeasa a urmat cursurile Universității Naționale de Muzică București, perfecționdu-se ulterior la Academia Internațională Yehudi Menuhin din Elveția (cu Alberto Lysy și Liviu Prunaru) și la Conservatorul din Lausanne, clasa profesorului Pierre Amoyal. Laureat al Concursului Internațional George Enescu în anul 2007, Vlad Stănculeasa revine frecvent pe scena Festivalului Enescu. Este solist al Cameratei Lysy și a concertat pe scene de renume, precum Victoria Hall (Geneva) și Casino (Berna) și a fost invitat să participe în numeroase festivaluri internaționale: Festivalul Menuhin (Gstaad), Festival do Estoril și Musica Oceanica (Portugalia), „Carl Orff” Alberobello (Italia), Speyer Muzikfestival (Germania). Din anul 2009, Vlad Stănculeasa este concertmaestru invitat al Orchestrei de cameră din Basel și, recent, a devenit concertmaestru al Orchestrei simfonice din Gothenburg.
Vlad Stănculeasa cântă pe o vioară Sanctus Serafin din 1739 care i-a aparținut lui George Enescu. Acesta i-a dăruit-o lui Yehudi Menuhin, care a păstrat-o până la moartea sa, în 1999. Concertul susținut de Maxim Vengerov și de Vlad Stănculeasa va avea loc cu casa închisă.
Tot pe 24 septembrie, de la ora 19.30, în seria Mari Orchestre ale Lumii, la Sala Mare a Palatului, celebrul violonist Julian Rachlin va concerta alături de Royal Stockholm Philharmonic Orchestra, sub bagheta dirijorului Sakari Oramo. Programul serii cuprinde Suita Nr. 2 pentru Orchestră în Do Major Op.20 de George Enescu, Concertul pentru vioară și orchestră în Re Major de Igor Stravinski și Simfonia Nr.1 în Mi Minor Op.39, de Jean Sibelius. Acesta este unul dintre puținele concerte extraordinare din Festival la care încă se mai pot cumpăra bilete.
Programul zilei de 25 septembrie 2013
Cunoscutul ansamblu Camerata Salzburg va urca pe scena Ateneului Român, de la ora 17.00. Cu un program care include lucrări de George Enescu și W.A. Mozart, concertul o va avea ca solistă pe frumoasa și aclamata violonistă Hilary Hahn. Dirijor va fi Louis Langrée. Acest concert va avea loc cu casa închisă.
Un star internațional, violonistul Vadim Repin va concerta în cadrul Festivalului Enescu, de la ora 19.30, la Sala Mare a Palatului, alături de Russian National Orchestra, cu Mihail Pletnev la pupitru, interpretând Concertul Nr.2 pentru vioară și orchestră în Sol Minor Op.63 de Serghei Prokofiev.
Vadim Repin a început să studieze vioara la vârsta de cinci ani, iar la vârsta de doar șase ani a urcat pe scenă. La 11 ani, a câștigat medalia de aur la toate categoriile Competiției Wieniawski și a debutat cu recitaluri la Moscova și la Sankt Petersburg. Peste alți șase ani, Vadim Repin a devenit cel mai tânăr câștigător din istoria celei mai prestigioase și exigente competiții de vioară din lume, Queen Elisabeth Competition. Astăzi, violonistul colaborează cu cele mai mari orchestre ale lumii, în reputate instituții de cultură de la New York, Tokyo, Leipzig sau Roma, sub conducerea muzicală a unor dirijori legendă.
__________________________________________________________________________
22 august 2013
Lisa Batiashvili, una dintre cele mai “vânate” violoniste ale momentului, concertează la Festivalul Enescu
Peste exact o lună, pe 22 septembrie, violonista Lisa Batiashvili va susține un concert extraordinar în cadrul Festivalul “George Enescu”, alături de orchestra cotată în primele zece ale momentului la nivel mondial: Royal Concertgebouw Orchestra, avându-l la pupitru pe celebrul dirijor Mariss Jansons.
Programul zilei de 22 septembrie 2013
“A interpretat limpede, seducător și cu o tehnică extraordinară… Am fi putut cere oare mai mult?”, scria prestigioasa publicație “The New York Times” despre violonista Lisa Batiashvili anul trecut. Una dintre cele mai “vânate” violoniste ale momentului, cu un succes fulminant la public, un muzician “de o sensibilitate profundă” (Financial Times), Lisa Batiashvili colaborează cu cele mai renumite orchestre ale lumii: Berliner Philharmoniker, Staatskapelle Dresden, Gewandhausorchester Leipzig, Royal Concertgebouw Orchestra, Chamber Orchestra of Europe și New York Philharmonic.
Pe 22 septembrie, de la ora 11.00 violonista va urca pe scena Sălii Palatului pentru un concert extraordinar alături de Royal Concertgebouw Orchestra, dirijată de Mariss Jansons.
Lisa Batiashvili va interpreta Concertul nr. 1 pentru Vioară şi Orchestră în Re Major op. 19, de Serghei Prokofiev.
Prezența dirijorului Mariss Jansons în Festivalul Enescu este, de asemenea, un eveniment care reconfirmă poziţia de lider a Festivalul Enescu printre cele mai prestigioase manifestări muzicale europene. Cotidianul britanic „The Guardian“ scria în anul 2012 că Mariss Jansons ar putea fi, potrivit multora, chiar „cel mai bun dirijor din lume în acest moment“. Jansons este laureat al unui Premiu Grammy şi dirijor principal al Royal Concertgebouw Orchestra, la rândul ei în top 10 cele mai bune orchestre din lume potrivit unei ierarhii Gramophone din anul 2008. Deţine distincţia „Crucea de onoare a Austriei pentru știință și artă“, cea mai înaltă acordată pentru acest domeniu. Anul trecut şi în anul 2006, Mariss Jansons a dirijat prestigiosul Concert de Anul Nou de la Viena.
Concertul susținut la București de Lisa Batiashvili și de Royal Concertgebouw Orchestra va avea loc cu casa închisă, însă puteți cumpăra bilete pentru transmisia live în sala de cinema, de pe site-ul Grand Cinema Digiplex.
În aceeași zi, de la ora 17.00, tot pe scena Sălii Palatului va avea loc un alt eveniment grandios din această ediție a Festivalului Enescu: „Amurgul zeilor”, ultima parte a tetralogiei „Inelul Nibelungului”, de Richard Wagner va fi interpretată, în concert, de celebra Rundfunk Sinfonieorchester Berlin, sub bagheta unuia dintre cei mai mari dirijori în viață: Marek Janowski. Orchestrei germane i se va alătura Corul Filarmonicii „George Enescu”, dirijat de Ion Iosif Pruner. Festivalul oferă, astfel, publicului o ocazie unică de a vedea capodopera wagneriană chiar în anul în care întreaga lume a muzicii clasice pune în lumină opera lui Wagner, aniversând două secole de la nașterea compozitorului. Chiar în această vară, celebrul festival BBC Proms a fost deschis cu teatralogia “Inelul Nibelungilor”, sub bagheta titanului Daniel Barneboim, care va deschide această ediție a Festivalului “George Enescu”.
Concertul susținut de Rudfunk Sinfonieorchester Berlin este unul dintre puținele evenimente din Festival la care încă se mai găsesc bilete.
__________________________________________________________________________
21 august 2013
Mariss Jansons, “probabil cel mai bun dirijor al momentului”, urcă pe scena Festivalul Enescu
Festivalul “George Enescu” îl readuce la București pe cunoscutul dirijor Mariss Jansons, alături de una dintre cele mai reputate orchestre ale momentului la nivel mondial: Royal Concertgebouw Orchestra. Peste exact o lună, Jansons va urca pe scena Sălii Palatului pentru primul concert din cadrul Festivalului. Potrivit criticilor de specialitate, Mariss Jansons este chiar „cel mai bun dirijor din lume în acest moment“.
Programul zilei de 21 septembrie 2013
În cadrul seriei Marile Orchestre ale Lumii, de la ora 19.30, la Sala Palatului va avea loc concertul susținut de Royal Concertgebouw Orchestra, sub bagheta lui Mariss Jansons și avându-l ca solist pe Emanuel Ax – laureat Grammy şi considerat unul dintre cei mai reputaţi pianişti contemporani, profesor la prestigioasa Julliard School. Programul include splendidul Concert Nr.3 pentru Pian și Orchestră în Do minor Op. 37 de Ludwig van Beethoven.
Revenirea dirijorului lituanian Mariss Jansons în România reconfirmă poziţia pe care Festivalul Enescu o ocupă în rândul celor mai prestigioase evenimentele muzicale europene. Cotidianul britanic „The Guardian“ scria în anul 2012 că Mariss Jansons ar putea fi, potrivit multora, chiar „cel mai bun dirijor din lume în acest moment“. Jansons este laureat al unui Premiu Grammy şi dirijor principal al Royal Concertgebouw Orchestra, la rândul ei în top 10 cele mai bune orchestre din lume potrivit unei ierarhii Gramophone din anul 2008. Dirijorul deţine distincţia „Crucea de onoare a Austriei pentru știință și artă“, cea mai înaltă acordată pentru acest domeniu. Anul trecut şi în anul 2006, Mariss Jansons a dirijat prestigiosul Concert de Anul Nou de la Viena.
Mariss Jansons s-a născut pe 14 ianuarie 1943 în Letonia ocupată de sovietici. Mama sa, evreică, a fost forţată să se ascundă pentru a putea naşte şi avea să se stingă din viaţă câţiva ani mai târziu, în ghetoul din Riga. Tatăl, Arvid, era dirijor, iar Mariss Jansons şi-a petrecut copilăria la opera din Riga. Din 1960, Arvid Jansons a fost dirijor asistent la Orchestra Filarmonică din Leningrad sub Evgeni Mravinski, iar tânărul Jansons participa la repetiţiile tatălui. „Obişnuiam să-mi construiesc instrumente din două beţe şi să fac muzică în felul meu. Dar n-am fost de unul singur, încă de timpuriu am luat lecţii de dirijorat şi am asistat la repetiţiile şi concertele tatălui“, povestea Mariss Jansons pentru cotidianul britanic „The Guardian“. Dedicarea pentru muzică, pasiunea şi consumul enorm pentru interpretările live au făcut ca destinul fiului să fie în oglindă cu cel al tatălui. În 1984, Arvid Jansons a murit pe scenă, de infarct, în timp ce dirija. 13 ani mai târziu, Mariss Jansons suferea un infarct la Oslo, în timpul ce dirija opera „La bohème“. „Membrii orchestrei mi-au spus că încă încercam să dirijez partitura lui Puccini, prăbuşit la podea. Probabil că aşa făceam, dar nu îmi mai amintesc nimic“, declara Jansons pentru „The Guardian”. După recuperare, dirijorul astăzi în vârstă de 70 de ani, şi-a reluat activitatea care presupune nu doar turnee contra cronometru în întreaga lume, ci şi multă muncă administrativă şi de creaţie.
Concertul susținut la București de Royal Concertgebouw Orchestra va avea loc cu casa închisă, însă puteți cumpăra bilete pentru transmisia live în sala de cinema, de pe site-ul Grand Cinema Digiplex.
În aceeași seară, de la ora 22.30, pe scena Ateneului Român una dintre cele mai cunoscute orchestre din Marea Birtanie și din lume, Academy of Saint Martin in the Fields va oferi publicului un program integral cu lucrări de F. Mendelssohn-Bartholdy. Solist: Boris Brovtsyn (vioară). La pupitru se va afla Sir Neville Marriner, unul dintre cei mai titrați dirijori din lume, laureat al mai multor premii Grammy.
Concertul susținut de Academy of Saint Martin in the Fields va avea loc cu casa închisă, însă îl puteți urmări în transmisie live, la Grand Cinema Digiplex.
Un concert cu intrarea liberă este programat pentru dimineața zilei de 21 septembrie, parte din serie Muzica Secolului XXI – Enescu și Contemporanii săi. Duo-ul Laurent Albrecht Breuninger (vioară) & Thomas Duis (pian) va susține de la ora 11.00 un recital cu lucrări de Debussy, Ravel și Enescu, la Sala Mică a Palatului. În timp ce de la ora 17.00, la Ateneul Român va avea loc recitalul extraordinar al pianistului Jean-Claude Pennetier.
Concertul de la Ateneul Român va avea loc cu casa închisă, însă puteți achiziționa bilete la transmisia live în cinema, la Grand Cinema Digiplex.
De asemenea, publicul din țară se va putea bucura de mai multe concerte extraordinare care au loc în cadrul Festivalului Enescu. La Craiova, de la ora 19.30, la Sala Filarmonicii “Oltenia” va concerta Maxim Quartet (Horia Maxim – pian, Mihaela Anica – flaut, Fernando Mihalache – acordeon, Săndel Smărăndescu – contrabas). La Sibiu, cunoscutul muzician Jordi Savall, supranumit “regale muzicii vechi” va susține, alături de prestigiosul ansamblu Hesperion XXI – La Capella Reial de Catalunya concertul extraordinar La Dinastia Borgia, care spune povestea legendarei familii Borgia.
__________________________________________________________________________
19 august 2013
Un regal de Wagner începe în mai puțin de o lună
la Festivalul Enescu
Festivalul “George Enescu” aniversează anul Wagner cu premiera tetralogiei „Inelul Nibelungului“ în interpretarea Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, sub bagheta lui Marek Janowski. În zilele de 15, 16, 19 și 22 septembrie 2013 va avea loc o serie de patru concerte grandioase, care reunesc peste o sută de muzicieni. Au mai rămas două săptămâni până la ediția XXI a Festivalului.
Programul zilei de 19 septembrie 2013
În această ediție a Festivalului “George Enescu” publicul se poate bucura de un eveniment extraordinar: în premieră, la Sala Palatului din București, cunoscuta orchestră Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, alături de Marek Janowski, unul dintre cei mai apreciați dirijori ai momentului, urcă pe scenă timp de patru seri pentru a interpreta integrala tetralogiei “Inelul Nibelungului”: “Aurul Rinului”, “Walkiria”, “Siegfried” și “Amurgul Zeilor”.
Unul dintre cei mai apreciați dirijori ai lucrărilor lui Richard Wagner, Marek Janowski a realizat prima înregistrare digitală din lume a tetralogiei “Inelul Nibelungilor”, între anii 1980 și 1983, la casa de discuri RCA, cu Staatskapelle Dresden. „Cu o secțiune magnifică și măreață de instrumente de coarde, dirijorul german oferă emoții copleșitoare. Ce intensitate, ce frumusețe și ce claritate magnifică în continuitatea acestui discurs muzical!”, scria Intermusica despre înregistrarea „Inelul Nibelungilor” sub bagheta lui Marek Janowski, care, din anul 2002 a fost ales dirijor pe viață al Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin.
Tetralogia wagneriană, considerată una dintre cele mai spectaculoase lucrări ale genului de operă din toate timpurile, este prezentă în Festival chiar în anul în care întreaga lume a muzicii clasice aniversează două secole de la nașterea lui Richard Wagner (1813-1883) și 130 de ani de la moartea sa.
Pe 19 septembrie, de la ora 19.30, pe scena Sălii Mari a Palatului, publicul va putea asculta a doua parte a tetralogiei, “Walkiria”. Din distribuție fac parte unii dintre cei mai importanți soliști de repertoriu wagnerian ai momentului și unii dintre cei mai reprezentanți soliști de operă din România. Printre aceștia, tenorul Marius Budoiu a cărui activitate marchează o premieră în colaborările muzicienilor români cu festivalurile internaționale: chiar în această vară a urcat pe scena prestigiosului BBC Proms. Clujean, Marius Budoiu este și unul dintre puținii tenori români care abordează roluri ca Otello (“Otello”), Samson (“Samson et Dalila) sau Lohengrin (“Lohengrin”). A fost distins cu Premiul de Excelență la Galele 10 Pentru România, pentru întreaga activitate artistică și pedagogică. De altfel, ediția din această vară a celebrul festival BBC Proms a fost deschisă cu teatralogia “Inelul Nibelungilor”, sub bagheta titanului Daniel Barneboim, care va fi prezent, de asemenea, în Festivalul George Enescu. Încă mai puteți găsi bilete pentru “Walkiria”.
În aceeași zi, de la ora 19.00, pe scena Operei Naționale din București va avea loc cel de-al doilea spectacol din Festival al companiei protugheze Vortice Dance Company: “Soliloqui – about Wonderland”, o interpretare unică, pe muzică de Phillip Glass, Maurice Fulton, Kronos Quartet, Daft Punk, Nino Rota, Eric Satie, Oswaldo Ferrés, Camille Saint-Saëns, Arvo Pärt, Billie Holiday și Claude Debussy.
Acest spectacol va loc cu casa închisă, dar îl puteți urmări în transmisie live în sala de cinema, o premieră în istoria Festivalului, la Grand Cinema Digiplex.
Spectacolele Vortice Dance Company – “Dracula” și “Soliloqui – about Wonderland” – din cadrul Festivalului George Enescu fac parte din Întâlnirile JTI.
Festivalul Internațional “George Enescu” continuă tradiția de a aduce muzica clasică de calitate și în țară. Astfel, la Oradea va urca pe scenă violonistul Antal Zalai, laureat al Concursului Internațional “George Enescu” (2011) pentru a interpreta Concertul pentru vioară şi orchestră în Re Major op. 77 de Brahms. Îi vor fi alături muzicienii de la Filarmonica de Stat Oradea, cu drijorul Romeo Rîmbu la pupitru.
__________________________________________________________________________
16 august 2013
Reinterpretarea mitului Dracula, în viziunea uneia dintre cele mai cunoscute companii portugheze de dans, la Festivalul Enescu
De astăzi într-o lună, pe 16 septembrie 2013, în cadrul Festivalului “George Enescu”, va avea loc unul dintre cele mai așteptate evenimente ale anului: compania portugheză de dans Vortice Dance Company va aduce pe scena Operei Naționale din București o incitantă reinterpretare a mitului Dracula.
Programul zilei de 16 septembrie în Festival
O interpretare care vă taie respirația! Peste exact o lună, în data de 16 septembrie, de la ora 19.00, portughezii de la compania de dans Vortice Dance Company vin în Festival, la Opera Națională din București, cu “un spectacol despre dominare și supunere”care reinterpretează mitul lui Dracula într-o somptuoasă poveste vizuală pe muzica unor compozitori precum Philip Glass, Serghei Rahmaninov și chiar Lou Reed.
Pentru “Dracula”, primul spectacol prezentat în Festival, cei doi coregrafi care formează Vortice Dance Company au folosit mai multe surse de inspiraţie, de la celebrul volum semnat de Bram Stoker până la legende sau mituri din diverse culturi. „Suntem cu toţii, femei sau bărbaţi, făcuţi din carne şi sânge, amestecaţi în jocuri de dominare şi supunere. Substanţa din care suntem creaţi reprezintă natura noastră, dar şi cea mai mare slăbiciune. Şi, sub imperiul slăbiciunii, cedăm, adesea mult prea uşor, tentaţiei…”, declarau Cláudia Martins şi Rafael Carriço.
Acest spectacol va avea loc cu casa închisă, însă îl puteți vedea în transmisie live în sala de cinema, o premieră în istoria Festivalului, la Grand Cinema Digiplex.
Tot pe 16 septembrie, la Sala Mare a Palatului este programată de la ora 19.30 a doua parte a tetralogiei “Inelul Nibelungilor”, de Richard Wagner: “Walkiria”, în interpretarea Orchestrei Simfonice Radio din Berlin, avându-l la pupitru pe cunoscutul dirijor Marek Janowski. Festivalul oferă, astfel, publicului o ocazie unică de a vedea capodeopera wagneriană chiar în anul în care întreaga lume a muzicii clasice pune în lumină opera lui Wagner. Chiar în această vară, celebrul festival BBC Proms a fost deschis cu teatralogia “Inelul Nibelungilor”, sub bagheta titanului Daniel Barneboim, care va deschide această ediție a Festivalului “George Enescu”. Încă mai puteți găsi bilete pentru “Walkiria”.
De asemenea, în aceeași zi, de la ora 16.30, la Ateneul Român, Corul Național de Cameră “Madrigal” va aniversa cei 50 de ani de la înființare printr-un concert extraordinar.
Programul zilei de 17 septembrie 2013
Pe 17 septembrie, de la ora 19.30, la Sala Mare a Palatului publicul va avea șansa extraordinară de a asculta una dintre cele mai interesante lucrări compuse de maestrul George Enescu, Simfonia concertantă pentru violoncel şi orchestră în Si Minor op. 8 în interpretarea uneia dintre cele mai mari orchestre ale lumii, Die Munchener Philharmoniker, cu Semyon Bychkov la pupitru și avându-l ca solist pe excentricul violonist francez Gautier Capucon. Încă mai puteți achiziționa bilete la acest concert.
De la ora 17.00, la Ateneul Român, în cadrul seriei Recitaluri și Concerte Camerale publicul va avea șansa să asculte un regal de Dvořák în interpretarea prestigioasei Lucerne Symphony Orchestra, sub bagheta lui James Gaffigan.
Programul zilei de 18 septembrie 2013
Ziua de 18 septembrie îl aduce pe scena Ateneului Român pe artistul turc Fazil Say, într-un recital extraordinar, de la ora 17.00.
Unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați compozitori și pianiști ai Turciei, cu turnee internaționale periodice, Fazil Say a făcut înconjurul lumii anul acesta și a generat reacții puternice cu privire la drepturile libertății de exprimare. „Cred că a venit vremea să mă mut în Japonia. Când am spus că sunt ateu, toată lumea m-a insultat, iar autoritățile judiciare au iscodit tot ce scrisesem pe Twitter. Sunt, probabil, prima persoană din lume care să facă obiectul unei anchete judiciare pentru că a spus că e ateu”, declara Fazil Say în luna aprilie după ce fusese acuzat de blasfemie pentru niște statusuri postate pe contul său de Twitter. Parte, în țara sa, a unui proces care s-ar fi putut lăsa cu închisoare, Fazil Say a devenit un exponent al libertății de exprimare în Occident, ziare și televiziuni mari, de la BBC, la The Telegraph relatând pe larg despre absurdul situației.
În aceeași zi, tot de la ora 19.30, la Sala Mare a Palatului este programat concertul celebrelor surori Katia și Marielle Labeque. Prezente pe cele mai cunoscute scene din lume – Carnegie Hall, Royal Festival Hall, La Scala din Milano -, pianistele au avut o audiență de peste 33.000 de spectatori la concertul susținut la Waldbühne Berlin împreună cu Filarmonica din Berlin și avându-l ca dirijor pe legendarul Sir Simon Rattle (înregistrarea este disponibilă pe DVD).
În Festival, Katia și Marielle Labeque vor interpreta Concertul pentru două piane în Re Minor FP 61, de F. Poulenc alături de prestigioasa Die Munchener Philharmoniker, sub bagheta dirijorului Semyon Bychkov.
La acest concert încă mai pot fi cumpărate bilete.
__________________________________________________________________________
15 august 2013
Grandioasa tetralogie „Inelul Nibelungilor“, de Richard Wagner, la Festivalul Enescu chiar în anul în care se aniversează două secole de la nașterea compozitorului
De astăzi într-o lună, pe 15 septembrie 2013, Festivalul “George Enescu” aduce la București în premieră întreaga tetralogie „Inelul Nibelungilor“, de Richard Wagner (1813 – 1883), în anul în care se aniversează două secole de la naşterea compozitorului şi 130 de ani de la moartea sa. Capodopera wagneriană va fi interpretată de Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, sub bagheta lui Marek Janowski. Prima parte a tetralogiei, „Aurul Rinului“ este programată pentru seara de 15 septembrie, la Sala Mare a Palatului.
Programul zilei de 15 septembrie 2013
Festivalul Internațional “George Enescu” celebrează anul internațional Richard Wagner prezentând în premieră Tetralogia Inelul Nibelungilor. “Aurul Rinului”, “Walkiria”, “Siegfried” și “Amurgul Zeilor”, cele mai spectaculoase lucrări ale genului de operă din toate timpurile, vor fi interpretate în concert de către Orchestra Simfonică Radio din Berlin, condusă de dirijorul Marek Janowski pe 15 august, de la ora 19.30, pe scena Sălii Mari a Palatului. Combinând elemente din mituri germane și scandinave, Wagner a scris el însuși libretele, imaginându-și „opera de artă totală”. Inelul magic făcut de piticul Alberich din aurul furat de la Fiicele Rinului, bijuterie care conferă putere asupra întregii lumi, este motivul intrigii care implică trei generații de protagoniști, zei și personaje mitologice. Din distribuție fac parte unii dintre cei mai importanți soliști de repertoriu wagnerian ai momentului și unii dintre cei mai reprezentativi soliști de operă din România.
Festivalul oferă publicului o ocazie unică de a vedea capodeopera wagneriană chiar în anul în care întreaga lume a muzicii clasice pune în lumină opera lui Wagner. Chiar în această vară, celebrul festival BBC Proms a fost deschis cu teatralogia “Inelul Nibelungilor”, sub bagheta titanului Daniel Barneboim, care va fi prezent, de asemenea, în această ediție a Festivalului. Încă mai puteți găsi bilete pentru “Aurul Rinului”.
În aceeași zi, la Ateneul Român, de la ora 17.00, unul dintre cei mai bine cotați dirijori asiatici ai momentului, Otomo Naoto, urcă pe scenă alături de Harmonious Chamber Orchestra – Osaka și de solistul Ionuț Bogdan Ștefănescu (flaut) pentru a interpreta Concertul pentru flaut și orchestră de coarde, de A. Jolivet, precum și Octuor-ul în Do Major op.7 de George Enescu. Este unul dintre puținele concerte din Festival la care se mai pot găsi bilete.
De la ora 22.30, în cadrul seriei Concertele de la Miezul Nopții, Ghislieri Choir & Consort vor urca pe scena Ateneului Român, alături de cunoscutul dirijor Giulio Prandi și de unii dintre cei mai cunoscuți soliști ai lumii – soprana Roberta Invernizzi sau tenorul Luca Cervoni – pentru a interpreta Regina Coeli în Do Major KV 108 (1771), de W.A.Mozart și Mattutino de’ morti, de D. Perez. Puteți achiziționa bilete pentru acest concert urmărind linkul.
De la ora 13.00, publicul se poate bucura de un concertul “Rezonanțe enesciene”, cu intrarea liberă, la Sala “Mihail Jora” a Societății Române de Radiodifuziune.
Pentru programul complet accesaţi site-ul Festivalului: http://festivalenescu.ro/calendar/events
__________________________________________________________________________
14 august 2013
“O violonistă excepțională” (The Guardian), Alissa Margulis urcă pe scena Festivalului Enescu sub bagheta dirijorului român Cristian Lupeș
De astăzi într-o lună, pe 14 septembrie 2013, Festivalul “George Enescu” propune publicului o alăturare inedită: una dintre cele mai bine cotate violoniste germane de origine rusă ale momentului va concerta la București alături de Orchestre National d’Île-de-France sub bagheta talentatului dirijor român Cristian Lupeș. Este una dintre direcțiile Festivalului: să aducă împreună pe aceeași scenă cei mai performanți muzicieni străini și români.
Programul zilei de 14 septembrie 2013
Apreciată pentru stilul său “expresiv și puternic emoțional”, violonista Alissa Margulis va urca pe scena Ateneului Român pe 14 septembrie, de la ora 17.00, pentru a interpreta concertul Nr. 2 pentru vioară și orchestră de Béla Bartók, una dintre cele mai dificile, dar și cele mai frumoase partituri compuse vreodată. Alissa Margulis, care a concertat în cele mai prestigioase instituții din lume – Palais des Beaux Arts din Burxelles, Vienna Musikverein și Saint Petersburg Philharmonic Hall – va concerta la București alături de Orchestre National d’Île-de-France, sub bagheta lui Cristian Lupeș. Unul dintre cei mai apreciați dirijori ai generației sale, Cristian Lupeș s-a perfecționat ca dirijor la Universität fur Musik und Darstelle Kunst Wien, cu profesorii Vladimir Kiradjiev şi Mark Stringer. De asemenea, a urmat un stagiu ca dirijor asistent al maestrului Marek Janovski într-un proiect gigant (10 opere de Wagner cu Rundfunk- Sinfonieorchester Berlin). Lupeș a debutat în străinătate la pupitrul Filarmonicii Berna din Elveția.
Concertul va avea loc cu casa închisă, însă îl puteți urmări, în transmisie live la cinema, o premieră în istoria Festivalului. Bilete sunt disponisbile pe site-ul Grand Cinema Digiplex:
Simfonia a III-a de George Enescu în interpretarea magistrală a celebrei London Philharmonic Orchestra
De la ora 19.30, pe scena Sălii Mari a Palatului, Festivalul “George Enescu” aduce publicului una dintre cele mai iubite orchestre din lume: London Philharmonic Orchestra. Alături de Corul Academic Radio (cu Dan Mihai Goia la pupitru), celebra orchestră va fi dirijată de Vladimir Jurowski, absolvent al Conservatorului de la Moscova și un dirijor subtil, care prețuiește emoția. Aclamat pentru interpretările sale din Stravinsky, Vladimir Jurowski este cunoscut și pentru colaborarea cu frumoasa pianistă Helene Grimaud, de asemenea una dintre prezențele constante în ultimele ediții ale Festivalului. Publicul va putea asculta Simfonia a III-a a maestrului George Enescu, în interpretarea magistrală a London Philharmonic Orchestra. Cu fiecare ediție, Festivalul “George Enescu” își propune să aducă în lumină noi interpretări ale lucrărilor singurului compozitor român care a intrat în patrimoniul universal sub marca unora dintre cele mai mari orchestre ale lumii.
Acest concert va avea loc cu casa închisă, însă îl puteți urmări în transmisie live, în sala de cinema, la Grand Cinema Digiplex. Bilete sunt disponisbile aici.
Un regal de Mozart puteți asculta la Ateneul Român, de la 22.30, în interpretarea lui Chiristian Zacharias, pianist și dirijor îndrăgit de publicul român și prezent cu regularitate în edițiile Festivalului. Biletele în sala de spectacol sunt epuizate, însă puteți urmări interpretarea în transmisie live, la Grand Cinema Digiplex, unde sunt disponibile bilete.
De asemenea, publicul se va putea bucura de un concert cu intrarea liberă: Altengerb Trio Wien va interpreta lucrări de Şostakovici, Enescu și Ravel la Sala Mică a Palatului, de la ora 11.00, în cadrul seriei Muzica Secolului XXI/Enescu și contemporanii săi.
Pentru programul complet accesaţi site-ul Festivalului: http://festivalenescu.ro/calendar/events
__________________________________________________________________________
13 august 2013
Una dintre cele mai importante orchestre din Marea Britanie, London Philharmonic Orchestra vine la Festivalul Enescu
De astăzi într-o lună, pe 13 septembrie 2013, Festivalul “George Enescu” aduce la București un concert extraordinar din seria Mari Orchestre ale Lumii – London Philharmonic Orchestra sub bagheta talentatului Vladimir Jurowski.
Găsiți programul zilei de 13 septembrie din cadrul Festivalului mai jos, precum și spectacolele la care încă mai sunt disponibile bilete.
Programul zilei de 13 septembrie 2013
Una dintre cele mai apreciate orchestre la nivel mondial, London Philharmonic Orchestra va interpreta pe 13 septembrie, de la ora 19.30, la Sala Mare a Palatului cunoscuta Simfonie Nr.1 în Do minor, de Anton Bruckner, sub bagheta lui Vladimir Jurowski. Unul dintre cei mai bine cotați dirijori ai momentului și absolvent al prestigiosului Conservator de la Moscova, Vladimir Jurowski a fost invitat să dirijeze, de-a lungul anilor, la cele mai cunoscute instituții muzicale din lume: Royal Opera House Covent Garden, Teatro La Fenice di Venezia, Opéra Bastille de Paris, Théâtre de la Monnaie Bruxelles, Maggio Musicale Festival Florence. În aceeași seară, publicul se va putea bucura de splendinul Concert Nr.3 pentru pian și orchestră în Do Major, Op.26 de Serghei Prokofiev, în interpretarea pianistei Anika Vavic, despre care maestrul Zubin Mehta spunea că are “un imens talent, o tehnică excelentă și un stil deopotrivă inteligent și pasional”.
Concertul va avea loc cu casa închisă, însă publicul îl poate urmări, pentru prima dată în istoria Festivalului în transmisie live, în sala de cinema, la Grand Cinema Digiplex. Biletele pot fi achiziționate de pe acest link.
În aceeași zi, la Ateneul Român, de la ora 17.00 este programat un alt concert extraordinar de pian, având-o ca solistă pe delicata și fumoasa pianistă de orgine franceză Claire-Marie Le Guay. Aceasta va interpreta alături de Orchestre National D’Île-de-France, sub bagheta dirijorului Enrique Mazzola Concertul pentru mâna stângă în Re Major Op.82 de Maurice Ravel.
Acest spectacol va avea loc cu casa închisă, însă îl puteți vedea în transmisie live, la Grand Cinema Digiplex. Bilete pot fi cumpărate de aici.
De la ora 22.30, tot la Ateneul Român, unul dintre cei mai iubiți pianiști și dirijori se reîntoarce pe scena Festivalului Enescu pentru a oferi publicului un regal de Mozart. Chiristian Zacharias va dirija Orchestre de Chambre de Lausanne.
Biletele în sala de spectacol sunt epuizate, însă puteți urmări interpretarea în transmisie live, la Grand Cinema Digiplex, unde sunt disponibile bilete.
La Timișoara, Orchestra Filarmonicii Banatul, dirijată de Gheorghe Costin va interpreta în cadrul Festival lucrări de George Enescu, Francis Poulenc și Bela Bartók. Soliști vor fi Manuela Iana-Mihăilescu și Dragoș Mihăilescu.
Pentru programul complet accesaţi site-ul Festivalului: http://festivalenescu.ro/calendar/events.
__________________________________________________________________________
12 august 2013
Una dintre cele mai bune interpretări ale spectaculosului “Reqviem” de Verdi, cu dirijorul Antonio Pappano, „un superman la muzicii” la pupitru, în Festivalul Enescu
Antonio Pappano, un dirijor aflat în top zece cei mai bine cotați muzicieni ai lumii, director muzical al celebrei Royal Opera House din Covent Garden, unde a înregistrat inclusiv cu soprana Angela Gheorghiu, va dirija în Festivalul Enescu una dintre cele mai bune orchestre ale lumii, Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia peste exact o lună. Antonio Pappano este cunoscut pentru interpretările sale de o mare forță: „Mă simt Superman!“, mărturisea presei britanice despre senzația de a dirija un ciclu întreg de opere.
De astăzi într-o lună, pe 12 septembrie 2013, Festivalul Internațional „George Enescu” aduce pe scena Sălii Mari a Palatului o interpretare rară a “Reqviem”-ului de Giuseppe Verdi, considerată de către critici una dintre cele mai bune existe în lume în acest moment. Dirijorul Antonio Pappano va urca pe scena Sălii Palatului alături de Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia al cărui director este din anul 2005. „Tonurile ei au culoarea vinului italian Amarone. Sunt foarte dulci, iar cantitatea de alcool e ridicată“, îşi descrie Pappano orchestra.
Născut în 1959 la Londra din părinţi italieni, dirijorul Antonio Pappano amestecă în atitudinea sa, cu farmec, înflăcărarea latină şi umorul uscat, englezesc. În adolescenţă, în perioada şederii familiei în Statele Unite, Antonio Pappano a studiat pianul cu Norma Verrilli, profesoară şi patroana unui magazin de piane din Connecticut, o mare infuenţă în viaţa sa, după cum avea să povestească dirijorul. Tatăl lui Antonio, Pasquale, şi-a descoperit vocea în copilărie – obişnuia să cânte „Ave Maria“ într-o biserică din sudul Italiei – şi a visat să studieze muzică. A absolvit cursurile prestigosului Conservator de la Milano fiind, în paralel, managerul unui restaurant ca să se poată întreţine. S-a stabilit la Londra, unde a început să lucreze ca profesor de canto în West End. Încă de la vârsta de 10 ani, Antonio Pappano îşi însoţea tatăl la orele cu studenţii. La 21 de ani, pleca deja la New York pentru a studia repertoriul propriu. Urmau Barcelona, Chicago şi Frankfurt. În numai cinci ani, la vârsta de doar 26 de ani, tânărul Pappano devenea asistentul celebrului dirijor Daniel Barenboim, la Beirut. La 30, ajungea directorul muzical al Operei din Norvegia; la 42 – al Operei Regale din Covent Garden – cel mai tânăr director pe care instituţia îl avusese în ultimii 47 de ani.
Înfiinţată în 1908, Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia a fost dirijată de mari personalităţi ale epocii: Mahler, Debussy, Strauss şi Stravinski s-au aflat la pupitrul ei. Între 1983 şi 1990, Leonard Bernstein i-a fost Preşedinte Onorific. Orchestra şi Corul au interpretat peste 14.000 de concerte. În anul 2009, înregistrarea operei pucciniene „Madama Butterfly“ pentru EMI sub bagheta lui Antonio Pappano, a câştigat un Premiu Grammy, echivalentul unui Oscar pentru muzica clasică.
Concertul susținut de Antonio Pappano și va avea loc cu Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia va fi cu casa închisă, însă mai poate fi văzut în transmisie live la Grand Cinema Digiplex. Bilete, aici:
Tot pe 12 septembrie, veți putea asculta în cadrul Festivalului „George Enescu” un regal cu cele mai frumoase concerte pentru pian de Beethoven. Concertul Nr. 1 pentru pian și Concertul Nr. 5, renumitul “Imperial” vor răsuna la Ateneul Român, în interpretarea unuia dintre cei mai talentați pianiști austrieci ai momentului, Rudolf Buchbinder, absolvent al prestigioasei Vienna Academy of Music.
Biletele pentru acest spectacol s-au epuizat, dar publicul îl poate urmări în transmisie live în sala de cinema, pentru prima dată în istoria Festivalului, la Grand Cinema Digiplex. Biletele pot fi achiziționate urmărind linkul.
De asemenea, în Festival, publicul de la Sibiu va putea asculta, pe 12 septembrie, un concert extraordinar, avându-l ca solist pe cunoscutul și iubitul violonist român Alexandru Tomescu. Acesta va interpreta alături de Orchestra Filarmonicii de Stat din Sibiu, sub bagheta dirijorului Gottfried Rabl.
__________________________________________________________________________
9 august 2013
John Malkovich, nominalizat de două ori la Premiile Oscar, pentru prima oară în România, la Festivalul George Enescu
De astăzi într-o lună, pe 9 septembrie 2013, Festivalul “George Enescu” prezintă publicului românesc unul dintre cele mai spectaculoase evenimente din cadrul acestei ediţii: “The Infernal comedy” (Confesiunile unui ucigaş în serie); dirijorul austriac Martin Haselböck, împreună cu actorul american John Malkovich și cu regizorul austriac Michael Sturminger au dezvoltat această dramă teatrală. Găsiți mai jos programul zilei de 9 septembrie din cadrul Festivalului, precum și spectacolele la care încă mai sunt disponibile bilete.
Programul zilei de 9 septembrie 2013
Nominalizat de două ori la Premiile Oscar, actorul John Malkovich este una dintre figurile legendare ale cinematografiei americane contemporane. Este pentru prima dată când John Malkovich vine în România şi va interpreta rolul unui criminal în serie în piesa “The Infernal Comedy – Confessions of a Serial Killer”, pe scena Ateneului Român, de la ora 17.00. Piesa, care a avut premiera în 2006 în Los Angeles, este scrisă special pentru John Malkovich. Actorul american este narator și singurul personaj al firului epic, iar piesa este un “musical” cu arii ai unor compozitori celebri (Vivaldi, Haydn, Mozart, Van Beethoven), interpretate de orchestra de cameră Wiener Akademie condusă de Martin Haselbock şi de sopranele Laura Aikin şi Aleksandra Zamojska. Spectacolul este subtitrat în limba română. Concertul se va desfăşura cu casa închisă, dar mai sunt disponibile bilete la Cinema Digiplex, unde se va realiza o transmisie live (detalii aici).
Seria Spectacole de operă şi balet aduce de la ora 19.00, la Opera Naţională Bucureşti, un alt eveniment de excepţie – “OTELLO”, de Giuseppe Verdi, în interpretarea Corului şi Orchestrei Operei Naţionale Bucureşti, iar la pupitru se va afla dirijoarea americană Kery-Lynn Wilson. În rolul principal este distribuit tenorul german Peter Seiffert, distins cu un Premiu Grammy pentru înregistrarea interpretării operei „Tannhäuser”, de Wagner, sub bagheta maestrului Daniel Barenboim. Se mai pot cumpăra bilete la acest eveniment, acestea fiind dispoibile pe site-ul eventim.ro.
În aceeaşi seară, de la ora 19.00, la Sala Palatului, Orchestra Sinfonica Nazionale Della RAI va interpreta, sub bagheta lui Juraj Valčuha, Suita nr. 1 în Do Major op. 9 a lui George Enescu, Philip Glass – Concertul nr. 1 pentru vioară şi orchestră, solistă Anna Ţifu, laureată a Concursului Internaţional George Enescu, M. Ravel – Tzigane, rapsodie pentru vioară şi orchestră op. 76 (1924) şi I. Stravinski – Suita pentru orchestră “Ritualul primăverii”.
__________________________________________________________________________
8 august 2013
Lawrence Foster dirijează Orchestra Română de Tineret, una dintre cele mai apreciate orchestre româneşti, la Festivalul George Enescu
De astăzi într-o lună, pe 8 septembrie 2013, Festivalul “George Enescu” aduce la București un concert extraordinar din seria Mari Orchestre ale Lumii – Orchestra Română de Tineret, alături de cunoscutul dirijor american Lawrence Foster, Director Artistic al Festivalului “George Enescu” pentru ediţia din 1998. Găsiți programul zilei de 8 septembrie din cadrul Festivalului mai jos, precum și spectacolele la care încă mai sunt disponibile bilete.
Programul zilei de 8 septembrie 2013
Una dintre cele mai apreciate orchestre formată din tineri muzicieni, Orchestra Română de Tineret va interpreta pe 8 septembrie, de la ora 19.30, la Sala Mare a Palatului, lucrări de Ravel, Brahms şi Dediu, iar la pupitru se va afla maestrul Lawrence Foster. Născut în 1941 în Los Angeles – părinţii săi erau de origine română -, Lawrence Foster este un remarcabil interpret al muzicii lui George Enescu, fiind Director Artistic al Festivalului “George Enescu” la ediţia din anul 1998. Dirijorul american a fost decorat de statul român, în 2003, pentru aportul adus muzicii româneşti şi creaţiei enesciene în mod deosebit, cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofiţer. Încă se mai pot cumpăra bilete la evenimentul din 8 septembrie, acestea fiind disponibile pe site-ul Eventim.
Programul Festivalului include şi trei concerte din Seria Muzica Secolului XXI, la care intrarea este liberă – “MINGUET” Quartet, de la ora 11.00, la Sala Mică a Palatului (solişti Jörg Widmann şi Sarah Maria Sun). La Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti – Studioul de Operă şi Multimedia, de la ora 14.00, va avea loc concertul susţinut de Ansamblul “TRAIECT”, avându-l ca dirijor pe Sorin Lerescu, solist Pierre-Yves Artaud (flaut). Cornelia Petroiu (violă) va fi invitatul special al evenimentului. La 15.30, la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, va avea loc o întâlnire în care se vor discuta concluziile workshop-ului Internaţional “George Enescu”.
De asemenea, unul dintre cei mai aclamaţi dirijori contemporani al generației de muzicieni tineri ai României, Tiberiu Soare, va susține un workshop dedicat muzicii secolului XXI, la Ateneul Român, pe 8 septembrie, de la ora 17.00. În apariţiile sale din mass media, dirijorul a vorbit despre deschidere și lipsa barierelor în muzică. „Cineva care asculta «Paraziții» poate să îndrăgească, în aceeași măsură, și muzica lui Mozart sau Handel. Nu există granițe în muzică. De exemplu, Mozart nici nu știa că scrie muzică clasică”.
Seria Concertele de la Miezul Nopții aduce de la ora 22.30, la Ateneul Român, Alessandro, o dramă muzicală în trei acte, de G.F. Händel, după un libret de Paolo Rolli. George Petrou, dirijorul acestei drame muzicale, are un repertoriu remarcabil de muzică barocă, clasică și romantică, fiind adeptul unei interpretări documentate istoric. Din distribuţie fac parte: Max Emanuel Cenčić, Julia Lezhneva, Laura Aikin, Pavel Kudinov, Xavier Sabata, Juan Sancho şi Vasily Khoroshev. Bilete disponibile pe site-ul Eventim.
Pentru programul complet accesaţi site-ul Festivalului (http://festivalenescu.ro/calendar/events).
__________________________________________________________________________
7 august 2013
Premieră la Festivalul Enescu: actorul Victor Rebengiuc, în cea mai pasională poveste muzicală de dragoste
Unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți actori români urcă pe scena Sălii Palatului, alături de Corul şi Orchestra Filarmonicii „George Enescu“ pentru a debuta ca narator în cantata „Gurre-Lieder“, de Arnold Schönberg. Evenimentul va avea loc în numai o lună, pe 7 septembrie. De astăzi într-o lună, pe 7 septembrie 2013, Festivalul Internațional „George Enescu” aduce publicului unul dintre cele mai frumoase și inedite momente din programul acestei ediții: actorul Victor Rebengiuc debutează ca narator în cantata „Gurre-Lieder“, sub bagheta reputatului dirijor francez Bertrand de Billy. Este pentru prima dată când publicul din România poate vedea „Gurre-Lieder“, într-o interpretare spectaculoasă, iar acesta este unul dintre puținele spectacole din Festival la care se mai găsesc bilete! Puteți descoperi mai jos programul zilei de 7 septembrie din cadrul Festivalului și spectacolele la care încă mai sunt disponibile bilete.
Programul zilei de 7 septembrie 2013
Este pentru prima dată când publicul din România poate asculta „Gurre-Lieder“, într-o interpretare spectaculoasă: Festivalului Internațional „George Enescu“ aduce împreună pe scena Sălii Palatului artişti români – actorul Victor Rebengiuc, Corul şi Orchestra Filarmonicii „George Enescu“ – şi unii dintre cei mai importanţi solişti internaționali ai momentului – Nikolai Schukoff, Violeta Urmana, Janina Baechle, Thomas Meyer. Totul sub bagheta cunoscutului dirijor francez Betrand de Billy, care conduce Orchestra Simfonică Radio Viena şi face parte din board-ul Academiei Europene de Teatru Muzical. Dirijorul Corului va fi românul Iosif Ion Prunner, căruia în 1997 maestrul Cristian Mandeal i-a încredințat conducerea Corului Filarmonicii. Victor Rebengiuc îşi va folosi vocea inconfundabilă, în postura de narator, pentru a spune povestea unei legături primejdioase: iubirea damnată dintre regele danez Waldemar şi amanta sa, Tove – ucisă, în cele din urmă, de regină.
Arnold Schönberg a compus „Gurre-Lieder“ pornind de la varianta tradusă în limba germană a poemului danez omonim, de Jens Peter Jacobsen. Se spune că personajele au la bază conducători reali din Danemarca anilor 1500, chiar dacă povestea celor doi amanţi a intrat în legendă, devenind unul dintre miturile-marcă ale Danemarcei, alături de „Cântecul Nibelungilor“.
Spectacolul va avea lor pe 7 septembrie, de la ora 19.30, la Sala Mare a Palatului. Publicul încă mai poate achiziționa bilete pentru accest eveniment extraordinar.
Tot în seara de 7 septembrie, de la ora 22.30, în cadrul seriei Concertele de la Miezul Nopții, publicul va putea asculta la Ateneul Român concertul renumitului Ansamblu „La Venexiana”, care a impus un nou stil în interpretarea muzicii vechi italiene. Dirijat de Claudio Cavina, unul dintre cei mai marcanți contratenori italieni ai generației sale, ansamblul va oferi publicului un adevărat regal: „L’Orfeu”, de Monteverdi. În linia Festivalului „George Enescu”, al cărui pariu este să aducă împreună, pe aceeași scenă, cu fiecare ediție, cei mai renumiți muzicieni străini și români, ansamblului i se va alătura Corul de cameră „Preludiu” al Centrului Național de Artă „Tinerimea Română”, dirijat de maestrul Voicu Enăchescu. În rolul lui Orfeu este distribuit baritonul italian Furio Zanasi. Concertul va putea fi ascultat doar live, în sala Ateneului Român, acesta nefiind nici filmat, nici transmis live prin Internet. Publicul poate găsi încă bilete pentru acest spectacol urmărind linkul http://www.eventim.ro/ro/bilete/festival-george-enescu-by-midnight-bucuresti-ateneul-roman-529821/performance.html.
În Seria Muzica Secolului XXI, publicul se poate bucura, de-a lungul întregii zile de 7 septembrie, de mai multe workshopuri de specialitate și concerte cu intrarea liberă. Astfel, de la ora 10.00, la Univeristatea Națională de Muzică București, în Sala „Dinu Lipatti”, germanul JÖrg Widmann, unul dintre cei mai bine cotați compozitori și clarintiști ai momentului – Garnegie Hall din New York i-a dedicat un ciclu întreg de interpretări ale compozițiilor proprii – va susține o conferință pe tema „Reflecţii asupra muzicii trecutului şi a prezentului”. De la ora 11.00, European Contemporary Orchestra va interpreta la Sala Mică a Palatului lucrări de Adrian Iorgulescu și François Narboni. În timp ce de la ora 12.00, Studioul de Operă şi Multimedia al Universității Naționale din București găzduiește recitalul Bianca și Remus Manoleanu.
Cunoscutul compozitor și dirijor german Peter Ruzicka, fan al lui Paul Celan și George Enescu, care a și înregistrat primul CD internațional cu Simfonia a V-a, neterminată, a maestrului român va ține un seminar despre compoziție, tot pe 7 septembrie, de la ora 15.30. Iar de la ora 17.00, la Ateneul Român, „Tammuz” Quartet, alături de pianistul Oliver Triendl vor interpreta Cvartetul pentru pian Nr.2 în Re minor, op.30, de George Enescu. Bilete pentru acest concert pot fi achiziționate urmărind linkul: http://www.eventim.ro/ro/bilete/festival-george-enescu-contemporanii-bucuresti-ateneul-roman-530441/performance.html.
__________________________________________________________________________
6 august 2013
George Enescu în interpretarea unuia dintre cei mai cunoscuți dirijori ai momentului, laureat cu Grammy, Paavo Järvi, în premieră la București
Publicul va avea șansa să asculte o interpretare nouă, inedită a uneia dintre cele mai frumoase lucrări compuse de maestrul George Enescu, Simfonia nr. 1 în Mi bemol Major op. 13, în cadrul acestei ediții a Festivalului Internațional “George Enescu”, peste exact o lună. De astăzi într-o lună, pe 6 septembrie 2013, Festivalul “George Enescu” aduce la București un concert extraordinar, care continuă tradiția Festivalului de a propune publicului român și străin să redescopere muzica lui George Enescu, în interpretarea unor mari orchestre și dirijori ai lumii. Găsiți programul zilei de 6 septembrie din cadrul Festivalului mai jos, precum și spectacolele la care încă mai sunt disponibile bilete.
Programul zilei de 6 septembrie 2013
Cunoscuta Orchestre de Paris, una dintre cele mai bine cotate orchestre din lume, va interpreta pe 6 septembrie, de la ora 19.30, la Sala Mare a Palatului Simfonia Nr. 1 în Mi bemol Major op. 13, de George Enescu. La pupitru se va afla dirijorul de origine lituaniană Paavo Järvi, laureat cu Grammy și considerat unul dintre cei mai sensibili muzicieni ai momentului – Järvi crede cu tărie că muzica ar trebui să însemne, în primul rând, emoție. În a doua parte a programului, publicul va putea asculta Simfonia nr. 5 în Si bemol Major op. 100, de Serghei Prokofiev.
Încă se mai pot cumpăra bilete la evenimentul din 6 septembrie, acestea fiind dispoibile pe site-ul Eventim. Concertul este o ocazie rară de a asculta una dintre lucrările singurului compozitor român care a intrat în patrimoniul universal internațional, George Enescu, chiar în interpretarea celor mai bine cotați artiști contemporani ai lumii.
În aceeași seară, de la ora 17.00, la Ateneul Român, cel mai “vânat” compozitor și clarinetist al momentului, JÖrg Widmann – de curând, prestigioasa Carnegie Hall din New York a dedicat o serie întreagă interpretării compozițiilor sale – se va alătura pentru prima dată, în ipostază de dirijor, unei orchestre românești: Filarmonica de Stat “Transilvania” Cluj. Widmann va dirija inclusiv o lucrare a compozitorului român Ulpiu Vlad, “Lumina drumurilor”, precum și două lucrări compuse de el însuși – o aliniere la valorile și la muzica internațională pe care Festivalul “George Enescu” o promovează constant.
Seria Concertele de la Miezul Nopții aduce de la ora 22.30, la Ateneul Român, un regal de Vivaldi, în interpretarea unui ansamblu cameral legendar, Europa Galante. Fondat de dirijorul și violonistul Fabio Biondi, ansamblul a urcat pe cele mai mari scene ale lumii, de la Scala din Milano, la Royal Albert Hall din Londra. Acest concert va avea loc cu casa închisă, biletele fiind deja epuizate.
Tot pe 6 septembrie, pasionații de operă pot urmări montarea “Otello”, de Giuseppe Verdi, la Opera Națională din București. Regia este semnată de Vera Nemirova, în timp ce la pupitru se va afla dirijoarea Keri-Lynn Wilson. În rolul principal este distribuit tenorul german Peter Seiffert, distins cu un Premiu Grammy pentru înregistrarea interpretării operei „Tannhäuser”, de Wagner, sub bagheta maestrului Daniel Barenboim. Bilete pot fi achiziționate de aici.
Programul Festivalului include și câteva conferințe și worksopuri, precum și un concert la care intrarea este liberă – cocnertul Arcadia String Quartet, de la ora 13.00, la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, Studioul de Operă şi Multimedia.
Festivalul “George Enescu” își propune, cu fiecare ediție, să ajungă cât mai mult și la publicul din restul țării. Astfel la Craiova, pe 6 septembrie, este programat concertul Filarmonicii “Oltenia”, sub bagheta dirijorului olandez Theo Wolters. Soliști vor fi românii Liviu Prunaru (vioară) și Ceciliu Ovidiu Ișfan (violă), iar în program se regăsește superba Simfonie concertantă în Mi bemol Major pentru vioară, violă și orchestră de W.A.Mozart.
Pentru programul complet accesaţi site-ul Festivalului (http://festivalenescu.ro/calendar/events).
__________________________________________________________________________
5 august 2013
Dirijorul laureat cu Grammy Paavo Järvi urcă pe scena Festivalului Internațional “George Enescu” alături de celebra Orchestre de Paris
De astăzi într-o lună, pe 5 septembrie 2013, Festivalul “George Enescu” îl dezvăluie publicului pe dirijorul de origine lituaniană Paavo Järvi, laureat al prestigioaselor Premii Grammy. Concertul susținut de acesta va avea loc peste exact o lună. Puteți descoperi mai jos programul zilei de 5 septembrie din cadrul Festivalului și spectacolele la care încă mai sunt disponibile bilete.
Programul zilei de 5 septembrie 2013
Considerat un dirijor al emoțiilor puternice, Paavo Järvi este unul dintre cei mai bine cotați muzicieni ai momentului, fiind distins cu un Premiu Grammy. Concertul pe care îl va dirija pe 5 septembrie, de la ora 19.30 la Sala Mare a Palatului din București în cadrul seriei Mari Orchestre ale Lumii prezintă publicului și una dintre cele mai bine cotate orchestre ale lumii la nivel mondial, Orchestre de Paris. Cu un program care reunește lucrări de Berlioz, Britten și Saint-Saëns, concertul aduce în prim plan două compoziții în egală măsură speciale și spectaculoase : Concertul pentru vioară și orchestră în Re minor, op.15 de Benjamin Britten, care o va avea ca solistă pe Vilde Frang și impunătoarea Simfonie Nr. 3 cu orgă în Do minor, op.78 de Camille Saint-Saëns – solist Thierry Escaich.
Cu o apariție scenică ce amintește de tablourile lui Botticelli – părul lung și blond, privirea ingenuă, violonista norvegiană Vilde Frang este considerată de prestigiosul cotidian britanic The Guardian o „noua stea a muzicii internaționale”. Compozitorul și organistul Thierry Escaich a fost, începând din anul 1996, organist al bisericii Saint-Étienne-du-Mont din Paris și a susținut numeroase turnee internaționale. Pasionat de asemenea de cinema, Thierry Escaich a fost solicitat de muzeul Luvru din Paris să compună o coloană sonoră pentru filmul Seventh Heaved, de Frank Borzage (1927). Muzicianul francez a compus și muzica pentru baletul The Lost Dancer, produs de New York City Ballet și având premiera internațională în luna mai a anului 2010.
Unul dintre punctele forte ale Festivalului “George Enescu” este să aducă pe aceeași scenă mari nume ale muzicii internaționale și reputate nume ale muzicii românești. Pe 5 septembrie, pe scena Ateneul Român vor urca, de la ora 17.00, Filarmonica de Stat “Moldova” din Iași, dirijorul Leo Hussain, care a dirijat ultima montare a operei “Oedipe” de George Enescu de la Opera din Bruxelles, și solistul Marino Formenti (pian), distins cu Master of the Queen’s Music în anul 2004. Aceștia vor interpreta o lucrare a compozitorului român Cornel Țăranu – Simfonia “Memorial”, precum și Concertul pentru pian și orchestră op.188, de Sir Peter Maxwell Davies și Earth Dances, de Harrison Birtwistle.
Parte a strategiei Festivalului Internațional “George Enescu” este și susținerea tinerilor muzicieni români. În aceeași zi, de la ora 14.00, va avea loc la Universitatea Națională de Muzică București – Studioul de Operă și Multimedia un concert interactiv al tinerei generații de compozitori români, în interpretarea Ansamblului IconArts, avându-l la putpitru pe dirijorul Gabriel Bebeșelea. Programul include lucrări de Sebasatian Androne, Veronica Anghelescu, Diana Gheorghiu, Alexandru Murariu, Băcan Aurelian și Cătălin Ştefănescu Pătraşcu. Intrarea este liberă.
Tot în data de 5 septembrie, publicul de specialitate poate participa la un workshop (intrare liberă): de la ora 10.00, va avea loc conferința “Aspecte stilistice, estetice și tehnici compoziționale în Creația Proprie”, susținută de compozitorul român Octavian Nemescu, la Universitatea Națională de Muzică București, Sala „Dinu Lipatti”.
Pentru programul complet accesaţi site-ul Festivalului (http://festivalenescu.ro/calendar/events).
__________________________________________________________________________
7 iulie 2013
Festivalul Internațional George Enescu vă provoacă să reinventați Bucureștiul!
Odată cu ediția 2013, Festivalul Internațional George Enescu se extinde și lansează un nou și ambițios proiect cultural, care se va desfășura în același timp cu Festivalul, între 1 și 28 septembrie 2013: Bucureștiul Creativ, prin care Festivalul transmite public, în țară și în străinătate, un mesaj despre valorile și creativitatea românilor.
Festivalul lansează o invitație către companiile, organizațiile neguvernamentale, instituțiile de cultură și artiștii români pentru a se alătura în cadrul proiectului cultural cu lucrările, inițiativele sau evenimentele lor și a expune în cele mai vizibile spații publice ale Bucureștiului.
Proiectele propuse trebuie să promoveze teme inspirate din Festival și valori care contribuie la un spațiu public care inspiră oamenii să se deschidă și să formeze o comunitate: bine, libertate, responsabilitate, solidaritate, frumos, respect, implicare, participare, creativitate, deschidere, curaj, tenacitate, cooperare, onestitate, corectitudine, comunicare, inițiativă, generozitate, compasiune, eleganță, comunitate. Proiectele nu pot promova servicii, produse sau mărci comerciale. Organizatorii pun la dispoziție un brief de creație și reguli de participare pe site-ul Festivalului. Aplicanții își asigură finanțarea propriilor proiecte, în timp ce Festivalul George Enescu va asigura identitatea vizuală a Bucureștiul Creativ, va susține prin comunicare de presă toate proiectele participante și va da sprijin pentru obținerea aprobărilor. Proiectele pot fi trimise pe adresa office@omavision.ro, cu mențiunea la subiect Bucureștiul Creativ, până la data de 25 iulie 2013. Propunerile selectate vor fi anunțate de organizatori până pe data de 10 august, odată cu locul unde vor fi amplasate.
Bucureștiul Creativ își propune să transforme Capitala, prin încurajarea creativității, a participării în spațiul public și a valorilor care sudează comunitatea, ca răspuns la nemulțumirea cotidiană și la campaniile negative care îi vizează adesea pe români. Spații din apropierea sălilor de concerte în care se va desfășura Festivalul vor fi reinventate prin obiecte de artă urbană, instalații, expoziții, evenimente de stradă, precum și prin participarea publicului larg și printr-o conectare interactivă cu mediul online.
Bucureștiul Creativ va fi un spațiu magic, al creativității și al valorii, al muzicii și al artelor plastice, deschis tuturor, un spațiu care inspiră oamenii să intre într-o comunitate care împărtășește valori și ia parte la trăirea creației artistice. Va fi o declarație de valoare despre cum suntem noi, românii”, a declarat presei Oana Marinescu, directorul de comunicare al Festivalului.
Până în acest moment, s-au înscris sau și-au exprimat intenția de a participa în Bucureștiul Creativ:
- 38 de artiști de instalație, pictură, grafică, ceramică – din cinci țări SUA, Marea Britanie, Armenia, România, Polonia (proiectul E-Bienale, curator Ilina Schileru – detalii suplimentare sunt pe www.ebienale.ro)
- 24 de regizori din 13 țări vor avea proiecții în cadrul secțiunii video ”Enescu screenings”, proiectată la Digiplex Grand Cinema (curator Daniel Djamo)
- Companii cu propriile instalații și evenimente, precum Rompetrol, DC Communication, La Mama
- Organizații media și instituții de cultură, precum Adevărul, Gazeta Sporturilor, Institutul Francez, Biblioteca Centrală Universitară ”Carol I”
- Comunitatea online ”273 de locuri pe care să le vezi înainte de a pleca din România”
Cum va arăta Bucureștiul creativ?
Bucureștiul Creativ va purta amprenta și spiritul lui George Enescu, reinterpretate prin identitate vizuală, prin creație în forme plastice, prin promovarea valorilor în care Maestrul a crezut. „Nu devii bătrân fiindcă ai trăit un număr de ani, devii bătrân fiindcă ai dezertat de la idealul tău. Anii ridează pielea, dar renunţarea la ideal ridează sufletul”, spunea George Enescu.
În spațiile verzi din jurul principalelor săli de concerte – Ateneul Român și Sala Mare a Palatului – va fi Grădina Festivalului cu lucrări de artă ale tinerilor artiști, selectați în cadrul Bienalelor de Artă și Design ale Festivalului (E-Bienale).
Toate spațiile inedite ale Festivalului, precum și sălile de concerte urmează să fie publicate pe Harta Festivalului, o inițiativă unică, accesibilă în curând pe website-ul Festivalului și pe aplicația Festivalului.
__________________________________________________________________________
27 iunie 2013
Care este importanța identității culurale pentru o țară? Cum privim în România cultura ca identitate? Ce aduce Festivalul “George Enescu” României și cum putem aduce efervescența culturală în mijlocul Bucureștiului?
- Neagu Djuvara și Sever Voinescu se întâlnesc la Duminicile Muzicale ale Festivalului Enescu pentru a dezbate despre trecutul, prezentul și viitorul creativ al României și despre evenimentele care dau consistență identității noastre culturale.
- În cadrul dezbaterii va fi lansat și cel mai ambițios proiect al Festivalului “George Enescu” pentru ediția 2013: Bucureștiul Creativ. Bucureștiul Creativ se va desfășura în același timp cu Festivalul și va transforma Capitală după valorile Festivalului: magie și creativitate. Opere de artă vor fi expuse în cele mai importante locuri din București, iar publicul va putea urmări inclusiv proiecții de filme.
- La finalul întâlnirii, Neagu Djuvara va acorda autografe pe volumul “O scurtă istorie ilutrată a Românilor”, lansat de curând la Târgul de Carte Bookfest, într-o ediție de lux.
Unul dintre cei mai mari intelectuali români, Neagu Djuvara și cunoscutul editorialist Sever Voinescu vin la Duminicile Muzicale ale Festivalului “George Enescu” în Librăria Humanitas Cișmigiu pentru a aduce o perspectivă din exterior și din interior asupra puterii identității culturale. Un iubitor al Festivalului “George Enescu”, Neagu Djuvara va povesti despre experiențele sale culturale din întreaga lume și despre felul în care înțeleg străinii să-și modeleze și promoveze identitatea culturală. Dar și despre un eveniment unic în istoria României pe care l-a trăit pe viu: premiera românească a operei “Oedipe”, de George Enescu care a avut loc chiar la prima ediție a Festivalului “George Enescu”, pe 22 septembrie 1958, sub bagheta lui Constantin Silvestri.
Cât de important este să cultivăm identitatea culturală a României? Prin ce evenimente se poate susține aceasta? Cum arăta Bucureștiul cultural al trecutului, ce reprezintă Festivalul “George Enescu” pentru Bucureștiul și România timpului prezent? Și cum construim și menținem identitatea culturală în viitor? Sunt câteva dintre întrebările la care va răspunde Neagu Djuvara duminică, 30 iunie, de la ora 11.00 la Librăria Humanitas Cișmigiu, trasând un arc peste timp între prima ediție a Festivalului “George Enescu” și ediția XXI (1-28 septembrie 2013).
La dezbatere va fi prezent de asemenea editorialistul Sever Voinescu, semnatar al unei rubrici permanente în săptămânalul “Dilema veche” și unul dintre cei mai cunoscuți iubitori de operă, autorul unui volum de interviuri cu una dintre cele mai mari voci de operă de origine române din lume, colegă de generație cu Maria Callas: soprana Virgina Zeani. Sever Voinescu se va alătura dezbaterii din perspectiva experiențelor sale, atât ca intelectual, cât și ca spectator al spectacolelor de operă din străinătate, dar și din România.
La această ediție a Festivalului “George Enescu” vor urca pe scenă nume mari ale operei internaționale: soprana Maria Urmana alături de actorul român Marcel Iureș, care va debuta ca narator alături de Orchestra și Corul Filarmonicii „George Enescu” în superproducția „Gurre-Lieder”, de Arnol Schönberg. Tenorul român Marius Vlad Budoiu va interpreta chiar Poemul Simfonic Vox Maris, de George Enescu sub bagheta directorului muzical al prestigioasei Royal Opera House Covent Garden, Antonio Pappano. Iar în această vară, Budoiu va debuta la celebrul Festival BBC Proms.
În Festival, publicul va putea urmări în premieră întreaga tetralogie „Inelul Nibelungilor“, de Richard Wagner (1813 – 1883) în anul în care se aniversează două secole de la naşterea compozitorului şi 130 de ani de la moartea sa. Capodopera wagneriană va fi interpretată de Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, sub bagheta lui Marek Janowski. De asemenea, cunoscuta operă “Oedipe”, de George Enescu va putea fi ascultată la Opera Română, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare.
În cadrul dezbaterii, va fi lansat și cel mai ambițios proiect al ediției 2013 a Festivalului “George Enescu”, Bucureștiul Creativ. Desfășurat în același timp cu Festivalul, Bucureștiul Creativ va transforma Capitala prin valorile Festivalului – magie și creativitate – și va genera efervescența culturală caracteristică orașelor europene. Opere de artă vor fi expuse în fața sălilor de concerte din Festival, dar și în alte locuri-cheie din București, vor fi proiectate filme și vor avea loc mai multe happeninguri: Festivalul „George Enescu” transformă Bucureștiul!
Publicul va putea asculta și un micro-recital de muzică clasică pe care Duminicile Festivalului George Enescu îl oferă de fiecare dată, în parteneriat cu Fundația Principesa Margareta a României. Violonista Ioana Olteanu, bursier în cadrul programului Tinere Talente 2013, va interpreta Sonata nr. 3, Allegro Assai, de Johann Sebastian Bach şi piesa Lăutarul din suita „Impresii din copilărie” de George Enescu.
La finalul evenimentului, Neagu Djuvara va acorda autografe pe volumul “O scurtă istorie ilutrată a Românilor”, lansat de curând la Târgul de Carte Bookfest, într-o ediție de lux.
_______________________________________________________________________