Organizațiile societății civile au fost adevărate puncte de sprijin în perioada pandemiei. De la ajutorul oferit în mod direct beneficiarilor, la organizarea de activități educaționale sau sociale, ONG-urile s-au aflat mereu în mijlocul oamenilor și au venit cu soluții chiar și în vremurile dificile sau imprevizibile. Astfel, în plină pandemie, a fost realizat proiectul „Sprijin pentru Arad” prin care au fost ajutați cu hrană și produse de igienă primară copii și adulți vulnerabili, iar cu materiale de protecție sanitară medici și personalul auxiliar. În cadrul proiectului au fost alocați peste 120 000 de lei fiind destinați celor peste 1200 de beneficiari direcți.
Organizatorii acestui proiect, Asociația Sprijin pentru Comunitate și Asistență Umanitară și Asociația Cetatea Voluntarilor Arad, au venit în sprijinul comunității arădene cu alimente de bază, produse de igienă primară și materiale de protecție sanitară. Implicarea a fost gândită îndeosebi pentru sprijinirea grupurilor și persoanelor vulnerabile în contextul pandemiei Covid-19, care au avut nevoie de cel mai mare sprijin în această perioadă.
Voluntarii au fost cei care au împărțit pachete de hrană și produse de igienă pentru peste 360 de copii și bebeluși internați în Spitalul Județean Arad și aparținătorii lor, precum și către 150 de persoane vulnerabile (refugiați) care se află în tranzit prin România. Au fost achiziționate și livrate peste 300 de pachete consistente cu hrană de bază către persoane fără venituri sau cu venituri reduse sau persoane în vârstă fără aparținători, precum și materiale de protecție sanitară și dezinfectanți către Spitalul Județean Arad.
Pentru cadrele medicale și personalul auxiliar din Arad au fost donate materiale precum:
- 3000 de măști în 3 straturi
- 1000 de măști FFP2
- 3600 de mănuși examinare din latex
- 400 de perechi de acoperitori pentru încălțăminte
- 100 de perechi de botoși înalți cu protecție antichimică
- 120 de combinezoane profesionale cu protecție antichimică
- 140 de perechi de mănuși lungi cu protecție antichimică
- 125 de litri dezinfectant de suprafețe
- 125 de litri dezinfectant de tegumente
Despre implicarea la fața locului, ne transmit câteva gânduri chiar organizatoarele:
„Ne-am dorit să oferim un pic de bucurie și speranță celor mai fragili în această perioadă – copiilor și persoanelor vulnerabile care au fost și vor continua să fie profund afectate de această pandemie. Dincolo de investiția materială generoasă, oferită cu sprijinul Kaufland România si FDSC, intenția noastră a fost să îi facem pe beneficiarii proiectului – copii, părinți, persoane refugiate, persoane vulnerabile și medici și asistenți – să nu uite că nu sunt singuri.” – Anca Năstase, Președinte Asociația Sprijin pentru Comunitate și Asistență Umanitară
“Nu putem face lucruri mari pe acest Pământ. Putem face numai lucruri mici, cu multă dragoste.” – Anamaria Popa, Președinte Asociația Cetatea Voluntarilor Arad