De cinci ani, Gala Naţională a Voluntarilor premiază, anual, cele mai frumoase poveşti de voluntariat. Cei mai activi voluntari primesc recunoaştere pentru eforturile individuale, iar proiecte de voluntariat cu impact pentru comunitate au şansa de a deveni exemple de bună practică.
Au mai rămas patru zile în care organizațiile neguvernamentale, instituțiile publice sau diverse companii pot nominaliza favoriţi la cele patru categorii ale competiţiei. Despre impactul Galei şi toate eforturile susţinute, până acum, pentru promovarea voluntariatului românesc, în interviul cu Anca Năstase – director executiv al Federaţiei Volum:
B: Sunt 5 ediții ale Galei Naționale a Voluntarilor. Ce credeți că reprezintă acest eveniment pentru domeniul voluntariatului din România?
A.N: Cred ca reprezintă dovada clară că avem nevoie de un astfel de eveniment cu acoperire națională, care să aplaude la scenă deschisă voluntarii și ONG-urile sau instituțiile în care aceștia activează. Este de asemenea o dovadă de maturitate și perseverență a sectorului, dar și a faptului că voluntariatul contează din ce în ce mai mult în rândul cetățenilor. An de an impactul crește, numărul aplicațiilor primite crește, ușor-ușor și calitatea proiectelor se bucură de același trend. Și vizibilitatea e în creștere – a galei și a domeniului – dar e foarte multă muncă susținută în spate.
B: Voluntarii sunt persoane discrete care dăruiesc din timpul și energia lor, fără a aștepta ceva în schimb. Cât de importantă este totuși această recunoaștere anuală a eforturilor lor?
A.N: În viziunea noastră, emoția din seara de Gala e vitală. Asta pentru că de fapt recunoașterea aceasta publică nu este despre premii, ci despre emoția că ai făcut ceva cu impact, ai ajutat o persoană, o cauză, un context. Ideal, voluntariatul se face fără a aștepta ceva în schimb.
În practică, motivele pentru care te implici în activități de voluntariat sunt diverse și mai multe în același timp – pentru că vrei sa dai din timpul tău unei cauze care are nevoie de asta, pentru că vrei să faci ceva cu timpul tău, pentru experiență profesională, contacte, oameni, experiențe internaționale etc. Noi credem că toți voluntarii merită aplauze publice și merită o seara a lor, în care să râdă, să plângă, să-și amintească, să aplaude și să se bucure de rezultatele lor, indiferent de motivația pentru care aleg să facă asta.
B: Care este structura Galei și cum a evoluat în cei 5 ani, de la prima ediție?
A.N: Avem mai multe domenii și categorii – toate pot fi găsite pe www.galavoluntarilor.ro . Avem 4 secțiuni: voluntarul anului, proiectul de voluntariat al anului, centrul de voluntariat al anului și coordonatorul de voluntari al anului. Am încercat să punctăm toate domeniile în care voluntarii si ONG-urile/instituțiile publice își desfășoară activitatea. Avem de asemenea domeniul corporativ, unde se pot înscrie proiecte cu angajați ai companiilor care fac voluntariat prin intermediul ONG-urilor și al instituțiilor publice, sau voluntari merituoși care desfășoară astfel de activități. În seara de Gala se acordă în total 22 de premii din cei peste 90 de finaliști preselectați. Termenul limită de primire a aplicațiilor în acest an este 25 octombrie, ora 23:59, procesul de aplicare fiind exclusiv online pe website-ul Galei. Membrii Biroului Executiv al Federației și membrii Consiliului Director nu sunt implicați în preselecții sau jurizare, aceste etape fiind realizate de experți externi.
B: Dacă ar fi să realizați o descriere concisă a evenimentului, în cifre, cum ar arăta aceasta?
A.N: În cifre putem vorbi despre o competiție cu peste 190 de nominalizări în fiecare an, peste 90 de finaliști preselectați dintre care alegem 22 de câștigători. Ne sunt alături în fiecare an cei 8 Ambasadori ai Voluntariatului în România, 7 companii partenere și 5 instituții publice centrale. În 2014, au fost 92 de aplicații finaliste care au mobilizat 11 881 de voluntari în 199 268 de ore de voluntariat, care raportat la salariul minim pe economie valorează 254 659 EURO.
B: Fiind vorba despre un eveniment de premiere, nu lipsesc emoția și momentele speciale. Puteți rememora un astfel de exemplu?
A.N: Avem parte de emoții an de an, sunt cele mai valoroase pentru noi. Dincolo de acte, număr de ore și contracte, emoția este motorul principal. Cele mai emoționante momente sunt acelea în care câștigătorii nu cunosc rezultatele finale, nu știu că sunt câștigători. Asta se citește în ochii tuturor celor care se urcă pe scena. Momentele tulburătoare sunt acelea în care premiem persoane cu dizabilități severe, sunt momente în care sala amuțește pentru câteva secunde și izbucnește în aplauze ulterior…
B: Volum a inițiat, de-a-lungul timpului, pe lângă GNV, o serie de acțiuni pentru dezvoltarea voluntariatului românesc. Care ar fi acestea?
A.N: Focusul nostru este pe creare de infrastructură pentru voluntariat în România. Principala realizare a fost adoptarea unei noi legi a voluntariatului în 2014 după câțiva ani de eforturi în acest sens. Acum construim pe implementarea noi legi în mod corect și coerent la nivel național, cum ar fi modele de contracte de voluntariat, fișa voluntarului, acorduri pentru voluntarii minori etc, documente ce pot fi găsite pe website-ul nostru – www.federatiavolum.ro la secțiunea Resurse. Am creat un certificat de voluntariat pe care l-am pilotat cu 120 de ONG-uri din țară, și care poate fi utilizat online împreună cu platforma de matching între cererea și oferta de voluntariat la nivel național – www.hartavoluntariatului.ro (în curs de lansare), precum și procedura simplificată de protecție SSM pentru voluntari realizată în parteneriat cu Asociația Română de Securitate și Sănătate în Muncă. Lucrăm în paralel la un grup de lucru pe măsurarea impactului activităților de voluntariat și la un ghid în acest sens. Depunem eforturi însemnate în sensul realizării tuturor mecanismelor posibile ca voluntariatul să aibă cu adevărat impact în România.