Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Anca Stefana On September - 20 - 2013

60619_404526416313556_1853097735_nCei 4,4 milioane de români care fac voluntariat (conform unui Eurobarometru din 2010) vor avea acum şansa ca activitatea lor să fie recunoscută ca experienţă profesională şi confirmată corespunzător prin dobândirea unui certificat de competenţe.

După 3 ani de consultări publice cu peste 500 de reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, un nou proiect de lege privind activitatea de voluntariat din România a intrat în procedură parlamentară.

Peste 100 de membri ai Parlamentului României, din tot spectrul politic, s-au alăturat iniţiativei deputatului Mihai Sturzu de a susţine o nouă lege a voluntariatului. Proiectul de lege va aduce modificări semnificative activităţilor de voluntariat, reflectând în acelaşi timp nevoile şi provocările organizaţiilor care lucrează cu voluntari.

În ultimii trei ani, Federaţia VOLUM a iniţiat şi a participat la dezbateri publice cu privire la acest nou cadru legislativ. Efortul depus de reprezentanţii VOLUM va fi răsplătit prin intrarea proiectului de lege în procedură de urgenţă şi, cel mai probabil, promulgarea acestuia până la sfârşitul anului. Voluntarii şi organizaţiile neguvernamentale îşi vor desfăşura astfel activitatea într-un cadru modern, viabil şi armonizat cu cel european.

Cele mai importante trei prevederi ale noii legi sunt :

  1.  Reglementarea obligatorie a relaţiei dintre voluntar şi organizaţia gazdă printr-un contract cadru, în formă scrisă, înregistrat în evidenţa organizaţiei.
  2. Recunoaşterea voluntariatului ca experienţă profesională de către angajatori, având ca rezultat direct creşterea angajabilităţii tinerilor.
  3. Acordarea unui certificat de competenţe dobândite prin voluntariat, la cererea voluntarului. Certificatul conţine 8 competenţe cheie preluate din Cadrul Naţional şi cel European al calificărilor, similar cu certificatul Youthpass.

1012517_404526406313557_1845141734_nPrezent la conferinţa de presă care a marcat lansarea legii, Raed Arafat a declarat că această nouă iniţiativă va rezolva multe probleme. În calitate de susţinător al legii, Raed Arafat a precizat că SMURD-ul a pornit total prin voluntariat, dintr-un nucleu de voluntariat”. „Timp de opt ani am fost voluntar, mulţi au fost voluntari SMURD, dar n-au rămas decât cu mulţumirea sufletească, fără o recunoaştere oficială”. De asemenea, a văzut deopotrivă reacţii pozitive şi negative la adresa voluntariatului. Un exemplu pozitiv este atitudinea Universităţilor din Cluj şi Sibiu care oferă scutire cu recuperare pentru studenţii care fac gardă pe ambulanţele SMURD. „Prefer pe cineva să ia nota 8 sau 9 în loc de 10, dar să fie cu adevărat voluntar şi să aibă şi alte activităţi prin care se implică în societate şi să fie proactiv şi să facă lucruri care îl lasă să câştige experienţă” a mai declarat Raed Arafat.

Din perspectiva ministrului Tineretului şi Sportului, noul proiect va rezolva o problemă a societăţii. Până în prezent, în afară de munca la negru, voluntarii erau descurajaţi şi de lipsa unui acord care să prevadă clauze clare. Partea de rezistenţă a proiectului este, în viziunea ministrului Nicolae Bănicioiu, certificatul de competenţe dobândite în urma voluntariatului.

Directorul executiv al VOLUM, Anca Năstase a trecut în revistă câteva dintre cele mai importante cifre din cei trei ani de eforturi pentru susţinerea legii. Ca ONG-ist convins de peste 7 ani consideră că proiectul este o evoluţie extrem de importantă în ceea ce priveşte viaţa ONG-urilor şi piaţa muncii. „Este o victorie pentru noi faptul că s-a ajuns în acest punct”.  Cheia acestei reuşite este perseverenţa în tot ceea ce Volum a făcut din 2009 până în acest moment.

1256532_404526569646874_2026147025_n5 din 10 europeni se implică anual în activităţi de voluntariat, iar conform unui declaraţii a Comisarului European Marian Harkin, pentru fiecare 1 euro investit în voluntariat există o returnare a investiţiei de 5 euro. În România, aproximativ 20% din populaţie se implică în activităţi de voluntariat, fiind vorba în special de persoane sub 35 de ani. Noua lege a voluntariatului, odată intrată în vigoare, va maximiza potenţialul activităţilor de voluntariat din România. De asemenea, un impact pozitiv se va regăsi şi în mediul privat, în gradul de angajabilitate al tinerilor şi în dezvoltarea personală şi profesională a acestora.

Sursă foto: https://www.facebook.com/federatiavolum

Articole asemanatoare:

Categorii: Highlighted, Voluntariat

2 Comentarii

  1. Florin says:

    In sfarsit ceva cu adevarat pentru tineri!! Am fost voluntar aproape 3 ani in cadrul unui ONG micut dar plin de activitate si diversitate… Pe langa faptul ca ajungi sa cunosti persoane deosebite, te ajuta sa te si formezi ca persoana!!! Sper la cat mai multe proiecte pentru incurajarea tineretului!

  1. […] intrând în procedură parlamentară. Mai multe detalii despre aceasta puteți găsi într-un articol anterior, prezentat de colega noastră Anca […]

Posteaza un comentariu