Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Anca Stefana On May - 2 - 2014

„ Nu vă îndoiţi niciodată că un grup de oameni determinaţi, cărora le pasă, pot schimba lumea. De fapt, este singurul lucru care o poate face” (Margaret Mead). Vă invităm să faceţi un exerciţiu de imaginaţie. Închideţi ochii şi gândiţi-vă cum ar arăta o Românie fără 4 milioane de locuitori (voluntarii) şi fără următoarele campanii de activism civic…

1. Salvaţi Roşia Montană

Un om valorează mai mult decât aurul pe care îl poartă. La fel şi o ţară.”

1235383_724693020877402_1478826049_n 4 munţi detonaţi, 300 de hectare de pământ înlocuite cu un lac de decantare plin de cianură şi metale grele, 7 biserici demolate,11 cimitire strămutate sau 12000 de tone de cianură anual.

Acestea sunt doar câteva dintre consecinţele pe care un proiect minier derulat de o companie canadiană le-ar fi putut avea asupra celei mai vechi aşezări miniere din România – Roşia Montană.

De 15 ani, Alburnus Maior alături de instituţii româneşti de prestigiu precum Casa Regală, Academia Română, Academia de Studii Economice, Uniunea Arhitecţilor din România, societatea civilă sau bisericile ortodoxe şi catolice au depus eforturi pentru a stopa distrugerea totală a sitului istoric de la Roşia Montană. Sute de mii de simpli cetăţeni au ţinut munţii în loc,  participând la acţiuni de protest, semnând petiţii sau memorii pentru a oferi munţilor Apuseni şansa unui dezvoltări durabile.

2. Înfiinţarea serviciului SMURD

Cine salvează o viaţă, salvează o lume.”

Totul a început în septembrie 1990, la Târgu Mureş, cu o singură maşină echipată pentru intervenţie rapidă şi cu personal medical voluntar din rândul studenţilor la Facultatea de Medicină, a cadrelor medicale sau a Crucii Roşii din Tg Mureş. Medicul care conducea proiectul experimental, proaspăt absolvent al Facultăţii de Medicină din Cluj, era bineînţeles Raed Arafat.

Datorită sprijinului extern venit prin centre medicale sau prin filiale ale Crucii Roşii din Germania, Norvegia şi Marea Britanie, s-au obţinut donaţii de ambulanţe, echipamente medicale de urgenţă şi cursuri de instruire pentru personalul SMUR, aşa cum a fost denumit iniţial.

În anul 1992, SMURD-ul a devenit Centru Pilot Naţional.  Treptat, şi alte oraşe din ţară preiau sistemul de funcţionare de la Tg Mureş, primele fiind Oradea şi Sibiu. În prezent, SMURD-ul are la nivel naţional 41 de centre regionale, fiind un brand naţional, dar şi un model de urmat pentru alte state europene.

Comunitatea locală nu a rămas impasibilă în această lungă călătorie. În 1998, România avea cea mai modernă ambulanţă de reanimare, suma de achiziţionare fiind asigurată în totalitate prin donaţii ale populaţiei din judeţul Mureş. Dovadă a percepţiei pozitive care a existat încă de la început faţă de activitatea SMURD.

3. Let’s do it Romania

Ziua curăţeniei naţionale

525123_432357070119636_1134794566_nEste cel mai mare proiect de implicare socială din România, organizat anual, începând din 2009.

Nu ne putem permite să cumpărăm o ţară curată, dar o putem curăţa chiar noi. Pe scurt, idea campaniei care a atras peste 650000 de voluntari, doar în primele trei ediţii. Peste 1,6 milioane de saci de deşeuri au fost colectaţi din păduri, câmpii, de pe malurile râurilor, de la marginea drumurilor sau din afara oraşelor.

Let’s do it Romania demonstrează nu doar că se poate, dar contribuie şi la coeziunea socială a comunităţii. De la copii de grădiniţă, profesori, personalităţi, autorităţi locale, până la oameni în vârstă, fiecare se implică pentru o România mai curată.

4. Salvaţi Pădurile Virgine

Europa şi-a distrus pădurile virgine. Noi încă mai avem. Incă.”

65% din pădurile virgine rămase în Europa sunt pe teritoriul României. Dintre acestea doar 18% au beneficiat de statut de protecţie, restul de 82% putând fi distruse pentru că nu exista un cadru legal care să le protejeze. Pădurile virgine pot adăposti până la 13000 de specii diferite, fiind printre puţinele locuri de pe planetă unde natura este încă intactă şi îşi urmează cursul firesc.

Pornind de la această realitate, WWF România a demarat campania Salvaţi Pădurile Virgine, prin care solicita Ministerului Mediului să schimbe cadrul legislativ şi să asigure un statut de protecţie integrală pentru pădurile virgine.

Peste 100000 de români au semnat petiţia lansată de WWF România, determinând astfel Ministerul Mediului să încheie, în decembrie 2011, un protocol privind salvarea pădurilor virgine.

5. Campania Fundaţiei Inima Copiilor pentru Spitalul Marie Curie

Adu-ţi inima alături de Inima Copiilor.

1267607_733624766654290_322219364_oRomânia ocupă primul loc în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea neonatală. Cu toate că Spitalul Marie Curie avea cele mai bune rezultate din ţară în tratarea acestor cazuri, peste 200 de copii erau refuzaţi anual pentru că nu era suficient spaţiu.

Peste 2.000.000 de euro au fost donaţi de Asociaţia Inima Copiilor şi Fundaţia Vodafone România pentru construirea şi amenajarea noii secţii de terapie intensivă pentru nou născuţi, dintre care 615000 de euro prin donaţii de sms-uri şi 2%. Noua secţie, cu 842% mai spaţioasă decât cea veche, este cea mai mare din România şi va fi cea mai mare din sud-estul Europei.

Tot prin eforturile asociaţiei, în cadrul Spitalului Marie Curie funcţionează şi cel mai modern spaţiu medical din România – departamentul de cardiochirurgie pediatrică.

6. Telefonul Copilului

Toţi copiii merită să fie fericiţi.

Aceasta este viziunea Asociaţiei Telefonul Copilului, singurul ONG din România care oferă serviciile unei linii de asistenţă pentru copii şi părinţi, la nivel naţional, 7 zile din 7.

Din 2006, şi-au însuşit misiunea de a-i proteja pe copii împotriva oricărei încercări a le încălca drepturile şi împotriva oricărei forme de abuz. În anul 2008, asociaţia a primit licenţa pentru implementarea numărului unic european de asistenţă pentru copii – 116111, România fiind a treia ţară din Uniunea Europeană care a pus la dispoziţie acest număr unic.

Doar în anul 2013, la Telefonul Copiilor au fost înregistrate 106885 de apeluri, la peste 5000 dintre acestea fiind necesară intervenia autorităţilor abilitate.

7. Habitat for Humanity Romania

„ Fiecare om are dreptul la o locuinţă decentă şi sănătoasă”

10256993_10152168786807599_4624274895133882559_oPrin munca voluntarilor implicaţi şi prin donaţii financiare şi de materiale, Habitat for Humanity reabilitează şi construieşte locuinţe decente şi accesibile ca preţ pentru familii defavorizate.

Până în prezent, 3307 familii nevoiaşe din România au o viaţă nouă datorită organizaţiei Habitat for Humanity. În 2014, organizaţia va spijini comunitatea din Cudalbi, grav afectată de inundaţiile masive din septembrie anul trecut. 60 de familii se vor bucura de o casă complet renovată sau de reparaţii ale pereţilor.

Întregul program urmăreşte eliminarea locuinţelor substandard şi responsabilizarea familiei şi a comunităţii. Practic, beneficiarii participă activ, alături de ceilalţi voluntari, nu doar la construcţia casei lor, dar şi a celorlalţi beneficiari din program.

8. Campania Federaţiei VOLUM pentru Noua Lege a Voluntariatului

Nu a schimbat direct România, dar va influenţa substanţial dezvoltarea voluntariatului şi a spiritului civic românesc. Este de fapt o mână întinsă şi o răsplată pentru toţi aceea care au schimbat şi continuă să schimbe în bine societatea în care trăim.

După 3 ani de eforturi susţinute, în februarie 2014, Senatul a aprobat Noua Lege a Voluntariatului. Relaţia dintre voluntar şi organizaţia cadru va fi recunoscută printr-un contract cadru, iar voluntariatul va fi recunoscut ca experienţă profesională.

Vă regăsiţi probabil în una din aceste campanii. Aţi colectat deşeuri alături de prieteni, aţi donat 2% din impozit pentru SMURD sau poate că aţi fost unul dintre semnatarii petiţiei pentru salvarea Roşiei Montane.

Implicarea este cheia reuşitei tuturor acestor campanii, dar şi a altora la fel de valoroase pe care nu le-am putut include în acest articol. Un simplu sms donat este un gest personal frumos, 20000 însă pot salva o viaţă.

În realizarea articolului, au fost preluate informaţii de pe următoarele site-uri: www.rosiamontana.org, www.smurd.ro, www.inimacopiilor.ro, www.padurivirgine.ro, www.habitat.ro, www.letsdoitromania.ro, www.telefonulcopilului.ro

 

 

Articole asemanatoare:

Posteaza un comentariu