Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Vera Iurcu On April - 29 - 2015

Erasmus+ este programul european care prevedere alocări financiare pentru o gamă largă de acțiuni în domenii precum educație, instruire, tineret și sport. Desfăşurat în perioada 2014-2020, are un buget total de 14,7 miliarde EURO pentru toate țările participante. V-am prezentat, în câteva articole anterioare, traiectoria acestui program, de la inițierea lui și până la punerea în practică. Astfel, o descriere mai amplă care prezintă bugetul, formatul și componentele acestuia poate fi citită aici și aici

În continuare, ne-am propus să analizăm şi mai atent și să vă descriem, în detalii, care sunt oportunitățile oferite de acest program, persoanele eligibile și condițiile de participare în proiectele finanțate prin Erasmus +:

1. Schimburi de tineri

10734115_10152406570946434_6874255830976423908_nMajoritatea schimburilor de tineri îşi propun să dezvolte dialogul intercultural, schimbul de experiență și de bune practici. De aceea, este necesară participarea a cel puțin 2 organizații din țări diferite, numărul total încadrându-se între 16-60 de participanți. Grupurile de tineri vor fi formate cel puţin 4 persoane, având un lider de grup. Participanții eligibili sunt tineri cu vârste cuprinse între 13-30 de ani. Liderii de grup trebuie să aibă cel puțin 18 ani.

Programul de activităţi poate varia între 5 şi 21 de zile, în funcție de planul de desfășurare propus de organizația gazdă. Prin acest tip de proiect, Eramus+ urmărește implicarea a cât mai multor tineri, din diferite medii de proveniență și clase sociale. Astfel încât, costurile de călătorie, cazare, masă și alte cheltuieli adiţionale vor fi acoperite în totalitate.

Schimbul de tineri permite tinerilor din diferite țări europene să se întâlnească și să trăiască împreună până la 21 de zile. Pe parcursul acestei experiențe, participanții desfășoară o serie de activităţi precum: ateliere tematice, exerciții, dezbateri, jocuri de rol, simulări, activități în aer liber.

Într-un cadru non-formal, această experiență permite tinerilor să-şi dezvolte competențele, să devină conștienți de probleme sociale relevante, să descopere noi culturi, obiceiuri și stiluri de viață. De asemenea, în urma participării la un schimb de tineri,  își vor întări valori precum solidaritatea, democrația sau spiritul de prieteni.

Nu sunt eligibile: călătorii de studii academice, activități de schimb al cărui scop este obținerea de profit financiar, activități de schimb care pot fi considerate o formă de turism turism, festivaluri, călătorii de vacanță, excursii de performanță.

2. Stagii în cadrul Serviciul European de Voluntariat (SEV)

Această activitate presupune un stagiu de voluntariat pe o perioadă de la 2 săptămâni până la 12 luni şi se adresează tinerilor cu vârstă cuprinsă între 17-30 de ani. Pe scurt, voluntarii urmează să plece într-una dintre cele 28 de state membre UE sau în cele 6 ţări partenere ale programului (Macedonia, Islanda, Turcia, Norvegia sau Liechtenstein). Tinerii au posibilitatea de a contribui la activitatea de zi cu zi a organizației care îi va găzdui pe parcursul acestei perioade. Un astfel de proiect poate include între 1 și 30 de voluntari, care își vor desfășura serviciul de voluntariat fie individual, fie în grup.

10629417_10152352758376434_4033304088638353223_oTinerii își pot alege singuri țara, organizația și activitățile în care le-ar plăcea să se implice. Din acest punct de vedere, ei pot desfășura activități pentru dezvoltarea personală și socio-educativă a tinerilor, angajament civic, asistență socială, includerea persoanelor din medii defavorizate. Acestea urmează a fi realizate prin metode de educație non-formală și creativitate.

Organizațiile participante sunt responsabile pentru:

  • asigurarea condițiilor de existență, cazare și transport local pentru voluntari;
  • crearea unui plan de sarcini și activități care să respecte principiile calitative ale Serviciului European de Voluntariat, așa cum este descris în Carta SEV;
  • oferirea de suport lingvistic, personal și administrativ pe durata întregii activități.

Costurile esențiale pentru participarea voluntarilor în activitatea SEV sunt acoperite de granturi Erasmus + sau prin alte mijloace asigurate de organizațiile participante.

3. Mobilități ale lucrătorilor de tineret: training-uri și creare de rețele

Această activitate sprijină dezvoltarea profesională a lucrătorilor de tineret, prin punerea în aplicare a unor activităţi de genul seminarii transnaționale, cursuri de formare, evenimente pentru crearea de noi contacte sau vizite de studiu. De asemenea, sunt încurajate proiectele de tip job shadow/perioade de observare în străinătate, într-o organizație care activează în domeniul tineretului. Toate aceste activități sunt realizate de către organizațiile participante la proiect.

Durata de activitate: de la 2 zile la 2 luni.

Activitatea trebuie să aibă loc în țara uneia dintre organizațiile participante.

Participanți eligibili: nu există limită de vârstă.

Participanții trebuie să aibă domiciliul în țara organizației care îi trimite sau cea gazdă.

Număr participanți: până la 50 de participanți (inclusiv, după caz, formatori și facilitatori) în fiecare activitate planificată în cadrul proiectului.

Finanțare: sunt asigurate toate costurile de călătorie și de organizare, costuri excepționale și alte nevoi speciale.

4. Parteneriate strategice

1064236_10151492899741434_1739210119_oProiectele finanțate în cadrul acestei acțiuni-cheie se vor concentra pe schimbul, dezvoltarea și transferul de practici inovatoare între țările participante. Parteneriatele strategice reprezintă de fapt cooperarea între organizațiile din diferite țări, în domeniile de activitate și învățare non-formală pentru tineri. Lucrând împreună, organizațiile implicate vor dezvolta noi abordări în munca de tineret, susținând cooperarea pentru perioade mai lungi. Tinerii care beneficiază de aceste proiecte vor învăța despre antreprenoriatul social și vor fi încurajați să își asume un rol mai activ în economia și societatea locală.

Printre tipurile de activități pe care le poate include un astfel de proiect se numără:
– Activități de întărire a cooperării între organizații, cu scopul de a stabili schimburi de bune practici;
– Activități de cooperare între autoritățile regionale, cu scopul de a promova dezvoltarea sistemului de educație, formare și tineret și integrarea acestora în acțiuni de dezvoltare locală și regională;
– Activități care să sprijine cursanții cu dizabilități/ nevoie speciale.

Termene limită de aplicare

Acțiunile din cadrul Eramus + sunt gestionate, în fiecare țară, de către Agențiile Naționale, prin intermediul organizațiilor non-guvernamentale care se înscriu în acest program. Termenele limită de aplicare pentru proiectele enumerate mai sus următoarele:

4 februarie pentru proiectele care se desfășoară între 1 mai – 30 septembrie al aceluiași an;
30 aprilie pentru proiectele desfășurate între 1 august – 31 decembrie al aceluiași an;
1 octombrie pentru proiectele desfășurate între 1 ianuarie – 31 mai al anului următor.


Dacă doriţi să participaţi la un astfel de proiect sau dacă vă gândiţi să organizaţi în cadrul asociaţiei un astfel de proiect, aveţi la dispoziţie câteva link-uri utile:

surse către astfel de proiecte: SALTO-YOUTH: https://www.salto-youth.net/; programul Erasmus + în România http://www.erasmusplus.ro/
Agenția Națională din România: http://www.anpcdefp.ro/

alte detalii: Comisia Europeană: http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/index_ro.htm

Articole asemanatoare:

Posteaza un comentariu