Săptămâna Să ştii mai multe, să fii mai bun este o inițiativă recentă prin care elevii învață lucruri noi participând la activități extracuricculare și extrașcolare. Organizată înainte de vacanța de Paști, Școala altfel poate fi o perioadă îndrăgită de toţi participanții – profesori, părinți, dar mai ales elevi, datorită activităţile alese. În afară de excursii, vizite la muzee, la inspectorate de poliție, ambulanță sau primării, au loc și proiecte mai … altfel. Este și cazul activităților organizate în Bibliolounge.
Imaginați-vă că treceți pe lângă o bibliotecă publică, auziți sunete de copii veseli și vreți să vă asigurați că nu ați trecute pe lângă o… grădiniță. Când treceți de mesajul de întâmpinare “Săptămâna Altfel, 7-11 aprilie” vi se dezvăluie un spațiu ludic în care copii de toate vârstele iau parte la ateliere și lecții neconvenționale. 745 de copii și elevi au participat la activitățile organizate în Biblilounge, cu sprijinul personalului Bibliotecii Metropolitane Bucureşti (BMB) – Filiala “Ion Creangă” și mai ales a celor 6 voluntari EVS din proiectul Knowledge Builders al Asociației Young Initiative și al celorlalți voluntari recrutați cu sprijinul AYI pentru filialele BMB. De la ateliere best online casino de ghicitori, quilling, publicitate sau dezbateri despre Uniunea Europeană, participanții la Școala Altfel au fost întâmpinați cu o multitudine de ateliere supriză. Atelier de jonglerie Atelier de motricitate Atelier de astronomie
Dezvoltare personală și creativitate Teatru Origami Voluntari EVS din Spania, Polonia și Turcia alături de copii români participanți la Școala Altfel Inedite au fost nu doar activitățile organizate, dar și caracterul multicultural și divers al acestora, elevii bucureșteni având ocazia să învețe de la “profesori” voluntari tineri, veniţi în Bucureşti din 3 ţări europene. Agniezska, Paulina, Esperanza, Ana Maria, Francisco şi Dogan au fost, timp de 5 zile, dascăli pentru cei mici.
Şi locul de desfăşurare ales păstrează acelaşi caracter de unicitate. BiblioLounge, proiect al Asociaţiei Young Initiative și al Bibliotecii Ion Creangă, dezvoltă şi în România, idea unei biblioteci „altfel”. Realizat prin finanţare europeană, proiectul se înscrie într-un veritabil trend internaţional: acela de a transforma spaţiile publice, cum ar fi bibliotecile, nefrecventate de tineri, în zone multi-culturale vii, animate, interactive. Mai mult, aici se pot realiza, din iniţiativele tinerilor înşişi sau ale altor ONG-uri interesate, workshop-uri, lansări, training-uri, vizionări de filme sau documentare sau alte tipuri de evenimente publice si gratuite.