Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home1/youngini/public_html/blogunteer/wp-content/plugins/seo-ultimate/modules/class.su-module.php on line 1195
RePlan – planifică strategic prin joc | Blogunteer.ro

Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Blogunteer On November - 15 - 2016

14572927_1601160560187505_262953168787864863_nREPLAN este primul board game de planificare strategică pentru ONG-uri, dezvoltat de Asociaţia Young Initiative. Structurat în 4 etape: “Unde ne aflăm acum?”, “Unde vrem să mergem?”, “Cum ajungem acolo?”, “Este strategia sustenabilă?”, jocul a fost creat ca urmare a nevoii întâlnite, de-a lungul timpului, în cadrul ONG-urilor, de a avea un instrument care să le ajute în realizarea unei strategii sustenabile.

Jocul poate fi comandat online, iar 82% din cei care l-au testat deja îl consideră Foarte Util și Util pentru dezvoltarea strategiei organizației.

Ana M. Marin, trainer şi public speaker, l-a jucat şi a revenit cu un feedback util pentru cei care doresc să planifice strategic prin joc:

“Atunci când îți faci prieteni e simplu – se întâmplă pentru că aveți pasiuni în comun. Când vrei, însă, să construieşti o organizație sau să fii parte a uneia sustenabile, lucrurile stau un pic altfel, pentru că aici intervin viziunea și misiunea.

Odată identificate, următorul pas îl reprezintă o planificare strategică a acțiunilor echipei, pentru că sustenabilitatea vine din identificarea punctelor slabe și a celor puternice. Ce putem face atunci când nu avem experiență în strategie și planificare? Putem să citim cărți, însă entuziasmul este maxim și ne dorim să facem ceva – ACUM! E simplu, te apuci de joacă – şi nu oricum, ci cu REPLAN.

dsc_0409-1-minTe întrebi dacă ți se potrivește?

Da, dacă ești trainer sau facilitator, faci parte dintr-o echipă ONG sau faci parte din echipa de management a unui ONG. Ai nevoie de minim 3 și maxim 10 jucători și în funcție de situaţia asociaţiei sau de obiectivele asumate, puteţi juca una sau toate cele 4 etape ale jocului. Cu personaje și situații inspirate din realitatea unui ONG, jocul te va provoca să te gândești la propriile valori și misiune.

Fiecare etapă te va ajuta să pui o cărămidă la strategia de sustenabilizare a asociației, dar și să răspunzi la câteva întrebări de strategie – fără să fii specialist sau să ai unul prin preajmă – aceasta fiind una dintre părțile mele preferate. Fiecare etapă are o întrebare la care trebuie găsite răspunsuri cu ajutorul cărților aferente: Unde ne aflăm acum?, Unde vrem să mergem?, Cum vom ajunge acolo?, Este strategia sustenabilă? Ultima etapă este şi cea de testare prin provocări și contexte, la care se adaugă o evaluare a riscurilor, acestea fiind şi cele mai utile pentru stabilirea strategiei.

Fiecare carte pe care o extragi, în funcție de etapă, te va ajuta să identifici valori (ex: Faceți o listă cu minim 5 motive pentru care merită să faci voluntariat în ONG-ul vostru); resurse (Financiare, umane); provocări (Unul dintre voluntarii voștri s-a accidentat în timpul unei activități și acum este spitalizat. Cum procedați?) sau să ai momente de reflexie (cartea mea favorită din joc este următoarea: Reflectați pentru 1 minut la cel puțin un lucru pentru care sunteți recunoscători astăzi. Împărtășiți cu grupul.)

12650903_1510400642596831_5664353591812985823_nJocul este unul de echipă, la final fiecare participant fiind un câștigător. Vei răspunde la întrebări și vei afla răspunsuri despre tine şi organizația din care faci parte. Pregătește-te să afli mai multe despre tine și despre ceilalți, dar și să îți valorifici abilităţile pentru a dezvolta o organizaţie sustenabilă.”

So REPLAN și mergi mai departe!

REPLAN, primul board game de planificare strategică, a fost creat de Asociația Young Initiative ca parte a proiectului „Managementul Sustenabil în sectorul nonprofit din România”, finanţat prin Granturile SEE 2009- 2014, în cadrul Fondului ONG din România.

Guestpost – Ana M. Marin pentru www.blogunteer.ro

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Articole asemanatoare:

Posteaza un comentariu