Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Daniela Sima On December - 20 - 2016

S-au împlinit 7 ani de când Asociația Young Initiative a făcut primii pași în lumea voluntariatului, la inițiativa unui proaspăt absolvent de liceu.

ayiDe atunci, absolventul de liceu, Răzvan Sassu, a devenit un lider autentic, iar asociația a evoluat constant, având un impact vizibil în comunitate, sectorul non-profit și dezvoltarea politicilor publice de tineret.

Asociația Young Initiative construiește în jurul său nu doar proiecte de succes, dar și povești și experiențe de viață pentru membri și beneficiari, reușind să le dezvolte simțul responsabilității sociale și dorința de implicare.

2016 a însemnat un an plin de provocări, cu multe succese și proiecte care au crescut considerabil,  cu impact la nivel național.

Dacă ar fi să facem un raport în cifre, pentru AYI, anul care s-a încheiat arată astfel:

  • 2 premii obținute: Premiul Special al ANPCDEFP la Gala Națională a Voluntarilor pentru proiectul EVS Knowledge Builders 3 și Premiul II la Gala Tineretului din România pentru proiectul Centrul pentru Managementul Organizațiilor Nonprofit;
  • ayi-colaj-2250 de ONG-uri beneficiare ale primului board game de planificare strategică pentru ONG-uri – RePlan, creat de o echipă de membri și voluntari EVS ai asociației;
  • Peste 600 de evenimente găzduite în cadrul Centrului pentru Managementul Organizațiilor Nonprofit și 200 de membri CMON;
  • 12 noi voluntari care lucrează în cadrul proiectului Punți către Cunoaștere cu tinerii și copiii din cele 6 apartamente sociale și 2 centre de suport din București;
  • inițierea unui Grup de Lucru pentru Tinerii Fără Adăpost format din 25 de membri și un minister implicat;
  • 109 tineri trimiși în proiecte internaționale, în cadrul a 32 de mobilități europene, pe diverse teme: democrație, drepturile omului, leadership, asistență socială, antreprenoriat, serviciul european de voluntariat.

Toate acestea nu ar fi fost posibile fără oamenii AYI. Voluntari, membri, parteneri sau susținători, toți cei care au generat aceste rezultate.

Eliza Vaș – International Relations Manager 

,,Unde te vezi peste 5 ani? AYI reprezintă cel mai de durată proiect profesional în care m-am implicat de când mă știu. Cei cinci ani de activități parcă au trecut ca o propoziție scurtă. Pe de altă parte, tot conținutul lor ar putea să fie încadrat în cel puțin un roman. Totul a început cu Blogunteer, când pasiunea pentru scris a fost transpusă în 84 de articole, care mai de care mai dragi sufletului autor. Datorită cercetărilor întreprinse pentru aceste materiale, am avut ocazia să aflu de existența unor proiecte și voluntari din diverse zone ale României. Ajunsesem la un moment dat să pot da măcar un exemplu local de proiect, organizație sau persoană implicată în voluntariat din fiecare județ al României. Așa că dincolo de posibilitatea de a contribui la promovarea voluntariatului din România, s-a mai întâmplat un alt lucru, poate cel mai important: persoanele alături de care am lucrat (membrii echipei mele) și cele pe care le-am intervievat.

elizaÎn 2014, povestea mea de voluntariat din AYI a cunoscut o transformare importantă: de la omulețul ce coordona un proiect destinat promovării voluntariatului din România, ajungeam să mă ocup de relațiile internaționale ale organizației. Am învățat cum se scriu cereri de finanțare și se aplică doar cu câteva minute înainte de termenul limită, cum identifici organizații cu care să colaborezi, cum construiești și consolidezi relații cu alte ONG-uri, cum dormi iepurește în primele dăți în care trimiți participanți români în schimburi de tineri, cum îi pregătești pe tinerii care-și asumă proiecte lungi de mobilitate europeană (stagii de până la un an de zile) și lista poate continua.

În anul următor, poziția s-a transformat într-un Departament de Relații Internaționale și am avut astfel contextul necesar pentru a recruta o echipă care să sprijine și să dezvolte ceea ce făceam până atunci singură. Așa că, din 2014 și până în prezent, am trimis 253 de tineri în diverse mobilități europene, ajungând în acest fel la un număr de 72 de proiecte în care ne-am implicat. A fost multă muncă pe parcurs, dar a meritat fiecare moment.

Pe lângă cele două activități principale, au fost și altele secundare în care am avut posibilitatea de a mă implica: Centrul pentru Managementul Organizațiilor Nonprofit, care a crescut într-un an cât alte proiecte în 7, Consiliul Director al AYI și participarea în mod direct la deciziile luate, alte inițiative/proiecte mai mici sau mai mari, alți oameni faini întâlniți și alte experiențe pe care să le apreciez. Dacă mă întreba cineva în 2011 unde mă văd peste 5 ani, nu știu dacă îi puteam răspunde că am să fiu tot în Asociația Young Initiative. Dar timpul nu a tăcut și a trecut, ci a fost foarte vorbăreț și mi-a adus cu sine diverse contexte pentru a face atât ce-mi place cât și ce pot. Adică să contribui la promovarea valorilor europene atât în spațiul românesc, cât și în cel internațional. Iar cea mai recentă veste bună a fost aceea de a fi acceptată în Grupul de Politici de Tineret (Youth Policy Group) al YMCA Europe, lucru care a fost posibil datorită apartenenței Asociației Young Initiative la Federația YMCA România. Vorba aceea, se întâlnește munte cu munte în această viață, darămite oameni hotărâți să-i sprijine pe tineri prin intermediul educației!”

Adela Fenichiu – Secretar General

adela,,AYI m-a învățat ce înseamnă să ai inițiativă, să faci o schimbare în jurul tău, în comunitate, dar și în tine, pentru a construi ușor, susținut și cu multă răbdare o Românie mai înțelegătoare, empatică și sustenabilă. Sustenabilă prin educație. Căci această e soluția pe care o propunem noi și pentru care AYI face lucruri în fiecare zi.

De ce AYI? Pentru că aici valorile mele personale s-au intersectat cu ale altor persoane care cred și vor același lucru și cu care niciodată nu simt că lucrez, ci mă întâlnesc cu plăcere și din suflet, fiindcă mereu simt că punem câte o cărămidă în construcția României bazate pe educație. Cu fiecare proiect. Și cu fiecare activitate. Și cu fiecare voluntar. La mulți ani tuturor! La mulți ani minunați, AYI!”

Cristina Cautiș – Membru al Departamentului de Relații Internaționale

cristina,,Pentru mine, AYI este motivația pe care o regăsesc de fiecare dată, atunci când pierd încrederea în mine. Este acel colțișor al vieții care îți arată că orice își dorești, se poate îndeplini, dacă într-adevăr crezi și muncești sincer. Este acel ludic după care tânjesc în fiecare zi, unde sunt prinsă cu responsabilități și o viață de adult. AYI este portița de evadare din comun, care, odată deschisă, poate îndeplini orice plan.”

Pentru anul 2017, asociația își propune să contribuie, în continuare, la incluziunea socială a tinerilor, mai ales în actualul context global, aflat într-o permanentă schimbare, să dezvolte proiecte de antreprenoriat social și să impulsioneze politicile publice în domeniu.

Dacă doriți să aflați mai multe despre activitatea Asociației Young Initiative, vă invităm să ne vizitați Pagina de Facebook www.facebook.com/fb.young.initiative/?fref=ts și site-ul oficial www.younginitiative.org.

Articole asemanatoare:

Posteaza un comentariu