La sfârşitul anului 2009,un raport realizat de către Comisia Europenă în colaborare cu GHK(http://www.ghkint.com) a publicat un studiu privind voluntariatul în Uniunea Europeană. Scopul raportului era de a avea o evidenţă clară asupra situaţiei la nivelul tuturor celor 27 de ţări membre şi de a identifica similarităţi, diferenţe, oportunităţi şi trenduri, totul în vederea pregătirii cât mai bune a “Anului European al Voluntariatului 2o11”.
Astfel, țara cu cel mai mare număr de voluntari din U.E. este Austria,cu 3.040.000 persoane, adică 43,8% din populația adultă a statului. Clasificarea completă arată că numărul de voluntari este:
Foarte mare (peste 40% din populație) în:
- Austria
- Olanda
- Suedia
- Marea Britanie.
Mare(30-39%) în:
- Danemarca
- Finlanda
- Germania
- Luxemburg
- Estonia
- Franţa
- Letonia
Relativ scăzut (10-19%)în:
- Belgia
- Cipru
- Republica Cehă
- Islanda
- Malta
- Polonia
- Slovacia
- România
- Slovenia
- Spania
Scăzut(sub 10%) în:
- Bulgaria
- Grecia
- Italia
În general, portretul voluntarului european arată cam așa: bărbat,cu vârsta cuprinsă între 15 şi 30 de ani, angajat şi cu studii superioare. S-a stabilit că există o legatură semnificativă între nivelul de educație şi implicarea într-o activitate din domeniul non-profit. De asemenea, conform studiului la nivel european, domeniul de voluntariat preferat îl constituie cel din categoria: “Sport,recreere şi timp liber”, urmat de “Cultură şi artă”, “Educaţie si cercetare” şi pe ultima poziție, “Activități sociale , servicii şi sănătate”.
Voluntarul european își desfășoară munca cel mai mult în activități administrative. Ajutorul şi munca directă cu oamenii ocupă locul doi. Ultimele două activități care încheie topul sunt promovarea şi pregătirea campaniilor şi organizarea de evenimente.
În Romania,12,8% din populaţie desfăşoară activităţi cu caracter de voluntariat. În ultimii ani, s-a înregistrat o creştere uşoară. Numărul celor de sex masculin este aproximativ egal cu celor de sex feminin, iar vârsta corespunde cu cea care este majoritară în spaţiul Uniunii Europene. În schimb, țara noastră este, notează raportul, alături de alte 9 pe lista negră a statelor in care voluntariatul nu reprezintă un punct important pe agenda politică.
Raportul complet poate fi accesat la adresa: http://ec.europa.eu .
Voi vă identificati cu portretul voluntarului european? Ce parere aveți de studiul acesta, aduce date surprinzătoare sau dimpotrivă, previzibile?
3 Comentarii
[…] Articol despre voluntarul european. La sfârşitul anului 2009,un raport realizat de către Comisia Europenă în colaborare cu […]
[…] Articol despre voluntarul european. La sfârşitul anului 2009,un raport realizat de către Comisia Europenă în colaborare cu […]
[…] Portretul voluntarului european […]