Roxana Drăgan are doar 20 de ani, dar știe deja cum sa facă din ţara aceasta o lume mai bună. Cu ajutorul voluntariatului și a motivației puternice încă din copilărie, s-a decis să lupte împotriva drogurilor și să-i ajute pe cei care au căzut pradă lor. Aceasta a stat de vorbă cu noi despre motivația ei, despre asociația din care face parte și cum pot și alții să lupte împotriva drogurilor alături de ea.
Spune-mi câte ceva despre activitatea Agenţiei Naţionale Antidrog din care faci parte.
Scopul acestei asociații îl reprezintă desfășurarea de programe sau proiecte în domeniul prevenirii traficului și consumului de droguri, tratarea și vindecarea dependenților de droguri, alcool, tutun, precum și alte dependențe. Găndindu-mă de la experiențele acumulate de-a lungul timpului, Agenţia Naţionala Antidrog urmăreşte doar binele persoanelor bolnave de aceste droguri care presupun că aduc cu ele senzațiile tari, dar din pacate, drogurile aduc cu ele probleme, multă suferință, lipsa vieții și de asemenea îți fură viața mai usor decât și-o poate imagina un om, e pacat ceea ce se întâmplă în viața de zi cu zi, dar nu se întampla doar in România, este peste tot, iar drogurile clar nu sunt o soluție.
Ce te-a motivat să faci voluntariat într-o asemenea asociaţie ?
Nu imi trebuie motive ca să fiu voluntară, orice om care ține la sanatatea lui, dacă vrea, știe ce trebuie facut. Sunt o fata de 20 de ani cu niște părinți nemaipomeniți,am avut norocul să plec în străinătate (Spania) până anul trecut, unde am avut o copilarie nemaipomenita și am reușit să prind perioada aceea minunată în care nu-ți doreai nimic mai mult decât să te duci la școală. Azi lucrurile nu mai stau asa, totuși..revenind, anturajul de acolo este foarte ciudat, parșiv și totuși atât de rău, oamenii de acolo(cu puține exceptii) toți fumează iarbă, mai ales prietenii mei , și chiar existau profesori de la fosta mea școala care nu se abțineau. M-a motivat foarte mult lucrul acesta, că nu am vrut sa ajung dependentă de așa ceva.
Prin ce modalităţi credeţi că reuşiţi să combateţi dependenţa de droguri ?
Sincer, traficul de droguri în toata lumea a devenit o problemă la ordinea de zi, mai ales având în vedere numărul mare de consumatori care deja provin din statele membre, circa 3.000.000 înregistrați. Europa s-a angajat în lupta împotriva drogurilor și chiar în calitate de susţinător această lupta se materializeaza prin: adoptarea împotriva producerii şi comercializării lor, derularea unor planuri anuale de acţiune, iniţiative pentru prevenirea toxicomanilor şi informarea populaţiei în legătură cu efectele tulburatoare ale consumului de droguri.
Comunicarea este esenţiala pentru ei, oamenii trebuie să simtă ceea ce le vorbeşti, ei nu sunt idioţi, dacă nu eşti sincer cu ei întru totul nu vor face nimic pentru a ne ajuta în minimalizarea drogurilor şi să ajutam persoanele dependente de acestea.
În ce fel sunteţi un sprijin pentru cei ce au nevoie de ajutor ?
Noi suntem folositori persoanelor toxicomane atât cât putem, arătându-le că ne pasă cu adevarat, că nu vorbim degeaba. Sunt mulţi care vorbesc în cunoștință de cauză, dar există și avem persoane care au fost afectați de ele, și asta ne motivează să mergem mai departe. Consider că suntem folositori în multe feluri, una din ele fiind reușirea combaterii stupefiantelor și cu adevarat vom reuși să facem o lume mult mai buna pentru noi toți, mai sănătoasă.
Spune-mi un caz care te-a impresionat.
Sunt multe cazuri impresionante cu adevărăt dureroase, consumul stupefiantelor nu te ajută cu nimic să devii mai bun. Dimpotrivă, încep să îți distrugă sufletul, să îți ia zilele cu orele. Și ca să nu deviem de la subiect, adevarul este ca cel mai impresionant caz l-am trăit pe pielea mea, acum 3 ani cu fosta mea colegă de bancă și de asemenea o fată cu probleme familiale. Se întâmplase după școală, obișnuia să fugă de acasă ca să se drogheze folosind cocaina și iarba pe post de plictiseală. Eram singura fată care știa de asta, de problemele familiale ale ei și totuși nu eram chiar unica care știa că se droga.
Într-o zi dispăruse de acasă, nu știam nimic de ea, după două ore căutând-o disperata nu am aflat nimic, am luat motocicleta unui prieten și am plecat în căutarea ei la fostul ei prieten.
Cât de devastator poate să fie pentru o fată de 16 ani să îți găsești prietena lânga un tomberon de gunoi, drogată și maltratată. Nu stiam dacă trăiește, sunasem la ambulanță, era în comă.Din fericire este bine acum. Pot spune că sunt altele mult mai rele, fete tinere maltratate de parinți și obligate de anturaj să se drogheze.
Dacă sunt doritori, cum se pot înscrie în această asociaţie ?
Ne-am bucura enorm de mult să fie cât mai multe persoane care vor să participe la manisfestări, idei de diminuare a drogurilor. Participarea lor și seriozitatea este importantă pentru fiecare.
Cine dorește poate suna sau trimite un mail la:
Iuliana Teodorescu, Compartimentul de Relaţii Publice
Tel: 021.323.30.30 int 21749
E-mail: relatii.publice@ana.gov.ro
Buna ziua, frumos articol! Este vorba de ANIT si Asociatia de lupta antidrog AMA , Roxana stie fff bine ce vorbesc.Pacat ca altii au reclama pe spatele nostru ca ONG-isti.
Agentia Nationala Antidrog nu avea ce sa caute in acest articol.