Sunt proiecte în sfera voluntariatului ţi implicării sociale de care este imposibil ca cineva să nu fi auzit. Unul dintre aceste proiecte este “Let’s Do It, Romania”, aflat anul acesta la a doua ediţie.
Deşi la început, până şi pentru organizatori, ideea de a face curatenie într-o singură zi în toată ţara a fost considerată aproape imposibilă, determinarea şi devotamentul echipei de organizare şi-au spus in final cuvântul pentru ca astăzi să fie unul dintre cele mai cunoscute proiecte naţionale.
Anamaria Hancu, coordonator comunicare în cadrul echipei LDIR, a fost prezentă la conferinţa “Verde, Voluntariat, Valorizare” pentru a vorbi încă o dată despre acest proiect grandios, despre această strigare la care a răspuns o ţară întreagă.
Am fost reintroduşi în ideea proiectului şi am putut urmări un filmuleţ care cuprindea părţile importante ale proiectului: de la suspiciunea cu care a fost privit la început, până la acceptarea ideii că proiectul ar putea avea succes (“bringing thousands of people together for a common purpose”) şi la acţiunile de cartare şi de strângere a gunoaielor. A fost un moment dinamic, în care am putut să admiram şi să apreciem acest fenomen naţional care reuneşte atât de mulţi cetăţeni şi care ne face să credem că mai exista speranţă, că dacă ne unim forţele putem face o schimbare in bine.
Anamaria ne-a povestit despre ce a însemnat curaţenia naţională şi anul acesta şi astfel am aflat că pe masură ce timpul trece şi experienţa se acumulează, iar acest lucru îşi spune cuvântul: în 2011, LDIR s-a bucurat de mai mult sprijin din partea autorităţilor locale, de prezenţa mai multor voluntari dintre care s-a constatat cu bucurie că mai mult de jumatate erau tineri şi mai ales de posibilitatea de reciclare si valorificare a gunoaielor strânse.
După un asemenea succes dobândit, Anamaria a explicat implicarea romanilor la curăţenia naţională făcând referire la dorinţa acestora de a schimba ceva şi prin faptul că LDIR este un proiect în care “participi puţin şi vezi rezultate mari”.
Intrebarea firească din partea publicului a fost: “Va exista LDIR şi anul viitor?”. Răspunsul a fost afirmativ, deoarece urmează un an important în care peste 100 de ţări vor face curăţenie , iar România, având totuşi o experienţă solidă, nu ar putea lipsi. Coordonatorii vor participa în ianuarie 2012, la Tallin, la o conferinţă denumită” Let’s Do It World”, unde vor fi reprezentanţi ai tuturor ţărilor implicate în procesul de curăţenie.
Cu toată susţinerea şi deschiderea oamenilor pentru această activitate, Anamaria Hâncu a punctat ideea că scopul LDIR nu este acela de a face curăţenie la nesfârşit, ci de a lăsa cetăţeni mai responsabili şi constienţi de valoarea ţării in care trăiesc.Munca depusă de participanţi şi consecinţele acesteia nu sunt decat instrumente pregătitoare pentru învăţarea cetăţenilor să nu mai arunce gunoaiele şi să fie mai conştienţi de urmările negative ale acţiunilor omului.
În spiritul acestei idei, anul acesta vor fi demarate şi alte acţiuni cum ar fi traininguri pentru companii sau un registru naţional al deşeurilor (pentru a atrage atenţia autorităţilor precum şi localnicilor).
Cu o astfel de reuşită şi cu un asemenea entuziasm din partea echipei de organizare LDIR, nu pot spune decât că sunt încă o dată mândră să fac parte dintr-o ţară în care mai există oameni care cred în schimbare.
La finalul conferinţei, am avut ocazia să stau de vorbă cu Anamaria şi am aflat următoarele:
1. Ce a însemnat pentru LDIR participarea la conferinţa “Verde, Voluntariat, Valorizare”?
Pentru echipa Let’s Do It, Romania!, fiecare conferinţă sau eveniment de acest gen reprezintă o bună oportunitate să ne facem povestea cunoscută, auzită, mai ales că sunt mulţi oameni care au fost la acţiunile noastre şi sunt curioşi să afle lucruri din culise, sunt oameni care sunt interesaţi de informaţii suplimentare sau întâlnim acolo oameni care ne pot împărtăşi experienţele lor, ne pot da feedback construtiv pentru ca proiectul să mearga tot mai bine.
2. “Let’s Do It, Romania” este fără doar şi poate cel mai cunoscut proiect de implicare socială derulat în ţară. Cum va afectează pe voi, ca şi organizatori acest lucru?
Ne bucură să ştim că “Let’s Do It, Romania!” a ajuns un proiect atât de mediatizat şi nu putem decât să fim recunoscători tuturor celor care au facut posibil acest proiect in Romania: voluntarii din echipele centrale şi judeţene, voluntarii de cartare şi din ziua de curăţenie, autorităţi centrale şi locale, companii, mass-media, operatori de salubritate, persoane publice, ONG-uri. Pentru noi ca echipă, toată încrederea şi suportul ne fac si mai responsabili şi mai determinaţi să facem lucrurile mai bine.
3. Aţi fost plini de idei anul acesta. De unde aveţi inspiratia, motivaţia şi energia de a porni de fiecare dată cu armele încărcate la un drum atât de lung?
Nu e deloc uşor şi o recunoastem de fiecare dată. Însă e importantă susţinerea de care ne bucurăm, oamenii care ne înconjoară şi care nu ne lasa la greu. Sunt ingrediente de bază pentru ca acest proiect să creasca şi să ajungă mai departe pentru ca în final să dea încredere tuturor celor care au idei, dar nu au suficientă putere şi determinare pentru a porni la drum. Noi am arătat că se poate. We did it! E randul altora acum.
4. După 2 ani de curăţenie în România şi după 2 reuşite în ceea ce priveşte zilele din septembrie, care este mesajul pe care îl transmiţi românilor?
Ne bucurăm că ne-aţi fost alaturi, nu ne-aţi lăsat singuri atunci când v-am lansat apelul la Ziua de Curăţenie Naţională şi ne-aţi arătat că se poate şi că ţara aceasta mai are o şansă, că poate să fie mai curată şi oamenii mai responsabili.
Credeţi în visurile voastre, urmaţi-le până la capăt şi nu vă daţi bătuţi!
3 Comentarii
[…] Cel mai cunoscut proiect derulat in Romania: LDIR […]
[…] Articol despre cel mai cunoscut proiect. “Let’s do it, Romania” a fost cel mai cunoscut proiect de implicare socială […]
[…] Articol despre cel mai cunoscut proiect. “Let’s do it, Romania” a fost cel mai cunoscut proiect de implicare socială atât prin […]