Toastmasters Internaţional (TI) este o organizaţie non-guvernamentală ce are drept scop dezvoltarea competenţelor de vorbit în public şi a abilităţilor de leadership prin intermediul unei reţele globale. Cu sediul în California, Toastmasters are în momentul de faţă 270 000 de membri în cele 13 000 de cluburi, ce se află pe teritoriul a 116 ţări.
Înapoi în istorie
Clubul Toastmasters a fost fondat în anul 1924 de către Ralph C. Smedley. Substratul ideii de a forma această organizaţie era unul de natură socială. Smedley şi-a dat seama că era nevoie în societate de o organizaţie care să ofere pregătire în arta vorbitului în public şi a prezidării şedinţelor. De fapt, numele clubului vine de la substantivul “toastmaster”, apelativ folosit frecvent în primii ani ai secolului XX pentru a desemna persoana carea ţinea discursuri (toasturi) şi introducea vorbitorii la un banchet.
Cu toate că prima şedinţă a avut loc la subsolul clădirii din imagine, nu a durat mult până când mişcarea Toastmasters a devenit de larg interes.
Misiune şi valori
TI reprezintă mişcarea dedicată eficientizării comunicării orale la nivel global. Prin intermediul cluburilor sale, Toastmasters ajută deopotrivă bărbaţii şi femeile în a învăţa arta vorbirii, ascultării şi gândirii. Acest proces contribuie la promovarea cunoaşterii de sine, fructificarea potenţialului de leadership şi facilitarea înţelegerii dintre oameni.
Ce anume defineşte un club de o asemenea anvergură? Cu siguranţă, răspunsul rezidă dintr-un set de valori: integritatea, ataşamentul faţă de excelenţă, devotamentul faţă de membri şi respectul individual.
Să ne întoarcem în România
În Europa există în momentul de faţă 13, 137 de membri. Mişcarea Toastmasters a luat amploare şi în ţara noastră, primul club înfiinţat fiind în Timişoara. La scurt timp, a urmat Bucureşti, Cluj, Braşov, Satu-Mare, Iaşi şi Oradea.
Practic, un club este format din 20 până la 40 de membri, care se întâlnesc săptămânal, în cadrul unei şedinţe. Având în vedere că se pune accent pe partea de leadership există şi o echipă de conducere la nivelul fiecărui club, care se schimbă anual. Întâlnirile săptămânale sunt construite pe 3 piloni: secţiunea de discursuri pregătite (membrii îşi pregătesc un discurs conform manualului pe care îl au la dispoziţie), secţiunea de discursuri improvizate (la care pot participa şi oaspeţii, accesul fiind deschis oricui) şi secţiunea de evaluări (în care se acordă feedback pentru toţi cei care au avut un rol în cadrul şedinţei).
Cum pot fi membru Toastmasters?
Pe site-ul oficial al organizaţiei, găsiţi toate cluburile înscrise şi puteţi să-l identificaţi pe cel care este cel mai aproape. Paşii pentru a deveni membru sunt explicaţi în următorul link.
Ce înseamnă de fapt acest club?
- În primul rând, se pune mare accept pe cooperarea dintre membri şi susţinerea reciprocă în procesul de învăţare;
- Transpunerea în practică a sloganului “Where leaders are made”;
- Fiecare evoluează în ritmul propriu, după formula “learning-by-doing”;
- Se acordă feedback pentru prestaţiile din cadrul şedinţelor, sunt evidenţiate sugestiile de îmbunătăţire şi nicidecum criticile;
- Se lucrează în primă fază după un manual ce conţine 10 lecţii (Competent Communicator), astfel încât după finalizarea proiectelor se primeşte o diplomă din partea Toastmasters Internaţional;
- Cei care ţin discursuri sunt evaluaţi din punct de vedere gramatical, al încadrării în timp, identificării pauzelor în vorbire sau bâlbelor;
- Se încureajează competiţia prin intermediul concursurilor naţionale şi internaţionale;
- A fi membru înseamnă a face parte dintr-o reţea, în care oamenii sunt prietenoşi;
- Există un sistem de mentorat, în care fiecare persoană nou-înscrisă primeşte un mentor pentru a-l ghida în procesul de învăţare;
- Dezvoltarea membrilor se realizează printr-un program educaţional, bazat pe training-uri;
Un discurs de locul I
Mai multe informaţii:
Un comentariu
[…] Toastmasters, căpătând astfel apartenenţă la un brand care există din anul 1924. Toastmasters Internaţional (TI) este o organizaţie non-guvernamentală ce are drept scop dezvoltarea competenţelor de vorbit […]