Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Eliza Vaş On May - 12 - 2013

Oradea Toastmasters a organizat pe data de 11 mai 2013 primul concurs local de discursuri. Evenimentul a fost cu atât mai important cu cât în urmă cu aproximativ o săptămână, clubul orădean era oficial înscris în reţeaua internaţională Toastmasters, căpătând astfel apartenenţă la un brand care există din anul 1924. Toastmasters Internaţional (TI) este o organizaţie non-guvernamentală ce are drept scop dezvoltarea competenţelor de vorbit în public şi a abilităţilor de leadership prin intermediul unei reţele globale. Cu sediul în California, Toastmasters are în momentul de faţă 270 000 de membri în cele 13 000 de cluburi, ce se află pe teritoriul a 116 ţări.

Colaj organizatori

Sâmbătă seara, membrii cluburilor din Cluj şi Timişoara au venit să-i asculte pe colegii din Oradea, care s-au pregătit temeinic cu 6 discursuri despre diferite subiecte. Astfel, Sergiu Fanea şi-a încântat audienţa cu vorbele despre “Cum să cucereşti o femeie“, Crina Cordea a vorbit despre acele lucruri pe care ar trebui să le facă oamenii pentru a fi optimişti, Valentin Oanţo le-a arătat participanţilor cum pot reţine 8 cuvinte în mai puţin de 7 minute,  Carina Florin a pus mâna pe o telecomandă şi a amintit publicului momentele unei zile care ar trebui trăite cu maxim de entuziasm, Alina Gâdoiu s-a confensat în faţa ascultătorilor prin discursul “Dincolo de cuvinte“, iar Emilia Bradea a arătat cât de simplu poate fi aplicată sintagma “Just do it“.

Colaj fete

Fiind membră a clubului Oradea Toastmasters de mai bine de 2 ani,  am avut frumoasa şi în acelaşi timp dificila misiune de a face parte din juriu, alături de colegii din Timişoara: Marius Cazacu şi Adriana Enache. Misiunea noastră a fost aceea de a evalua discursurile auzite pe baza unui barem şi de a vota cei 3 finalişti care vor reprezenta clubul orădean la Conferinţa Naţională de Public Speaking  şi Leadership – Vorbeşte. Comunică. Inspiră, ce va avea loc la Timişoara în perioada 24-26 mai 2013.

În ceea ce priveşte criteriile de jurizare luate în calcul, vă pot spune că acestea au fost următoarele:

1. Conţinut (s-a urmărit conturarea ideilor vorbitorului, structurarea discursului, scopul urmărit, captarea atenţiei publicului şi omogenizarea acestor elemente)

2. Livrare (în acest caz, 30% din evaluarea discursului a fost dată de eficienţa comunicării prin prisma limbajului non-verbal; mesajul transmis trebuia să fie în concordanţă cu gesturile şi mimica, iar vocea trebuia să fie adaptată la tipul ideilor transmise)

3. Limbaj (evaluarea limbajului a făcut nota a 20% din jurizare, fiind urmărită alegerea cuvintelor, gramatica şi pronunţia)

Ţinând cont de aspectele implicate în deliberare, câştigătorii competiţiei au fost:

Locul I – Valentin Oanţo – 8 cuvinte

Locul II – Emilia Bradea – Just do it!

Locul III – Sergiu Fanea – Cum să cucereşti o femeie

Colaj castigatori

Toate cele 6 discursuri au stârnit aplauzele şi entuziasmul participanţilor. Imaginaţi-vă o încăpere plină de oameni care urmăreau cu privirea şi auzul fiecare gest respectiv cuvânt transmis. Dincolo de cuvinte, după cum s-a intitulat şi discursul preşedintelui clubului orădean, s-a aflat o mare de emoţii, energie pozitivă şi un mediu prietenos. Publicul a fost receptiv la ideile transmise şi în multe dintre cazuri s-a identificat cu experienţele personale ale vorbitorului.  Maestra de ceremonii, Ioana Ştef, a fost cea care a moderat acest concurs, ea îndeplinind şi rolul de Vice-Preşedinte pe Relaţii Publice.

Seara a fost presărată cu un discurs venit din partea Mihaelei Tatu, care a vorbit despre zâmbetul de zi cu zi şi care fost primit cu multe aplauze din partea audienţei. La finalul serii, doamna Tatu a anunţat că urmează să se mute în Oradea pentru a fi parte a mişcării Toastmasters din acest club.

În urma experienţei acumulate, pot afirma că nu este deloc uşor să fii jurat. Mai ales când trebuie să urmăreşti fiecare reacţie şi amănunt din cadrul discursului auzit. Trebuie să fii atent la modul în care receptează publicul mesajul transmis şi cel mai important, eşti nevoit să alegi câştigătorii. Sâmbătă seara, laureaţii au fost Valentin, Emilia şi Sergiu, dar cunoscându-mi colegii şi văzând progresul individual al acestora, pot spune că România are o generaţie de vorbitori în public care se pregăteşte temeinic pentru a comunica într-un mod eficient şi plăcut un mesaj. Cu siguranţă, veţi mai auzi de toate numele pe care vi le-am prezentat în paragrafele anterioare.

Colaj final

Pozele au fost realizare de către Eugen Antal, iar mai multe informaţii despre Oradea Toastmasters puteţi citi aici: http://oradea.toastmasters.ro/ şi puteţi urmări activitatea de pe Facebook aici: https://www.facebook.com/OradeaToastmasters .

Articole asemanatoare:

Posteaza un comentariu