Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home1/youngini/public_html/blogunteer/wp-content/plugins/seo-ultimate/modules/class.su-module.php on line 1195
Rada Sonea – “Motivaţia vine din dorința și din bucuria de a susține comunitatea din jurul nostru” | Blogunteer.ro

Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Andreea-Ioana Niţescu On July - 31 - 2012

Ceea ce nu știu cititorii noștri despre noi este faptul că ne documentăm în legătură cu subiectele pe care le tratăm aici pe blog și că de cele mai multe ori încercăm să oferim prin cuvinte exact senzația pe care am avut-o și noi atunci când am stat de vorbă cu oamenii implicați în proiecte, când ceva ne-a impresionat sau pur și simplu atunci când impactul unui proiect a fost răsunător.

Așa că acum voi începe acest articol într-o manieră atipică, prin a dezvălui faptul că pe lângă research-ul făcut, am încercat să exeperimentez și eu ceea ce au experimentat cei ce astăzi reprezintă subiectul blogului nostru Am fost să înot, am făcut câteva bazine dar după pot spune că oboseala a fost cea care mi-a pus capac. M-am gândit apoi, în timp ce gâfâiam efectiv, la articolul pe care trebuie sa îl scriu, deci implicit la subiectul acestuia. Și am fost sincer impresionată de ceea ce urma să relatez. Fără a mai mări suspansul, vă las să vedeți despre ce este vorba.

Ei bine, subiectul acestui articol este evenimentul de succes ce a avut loc la Cluj, la Centrul de Natație Universitas, pe data de 7 iulie 2012. Evenimentul intitulat Swimathon este un eveniment organizat de Fundația Comunitară Cluj și a luat naștere acum trei ani. Așa cum îi zice și numele, evenimentul presupune înotul, în ștafetă, timp de 60 de minute.

Obiectivul acestui proiect a fost strângerea de fonduri pentru diverse proiecte de domenii variate: educație și burse, vârstnici, reabilitare și locuințe, protecția animalelor, sănătate și terapii speciale, sport. Succesul acestor evenimente a reușit să adune cifre impresionante de-a lungul anilor, ceea ce nu poate decât  să inspire în continuare încredere și să dea un imbold pentru ceea ce urmează mai departe: 200.000 de lei, de la 1.000 susținători, pentru 23 de proiecte.

Anul acesta, Swimathon și-a întors privirea către un caz destul de întâlnit, punându-și următoarea întrebare: „ Nu-i așa că e frustrant, enervant, trist și alarmant ca un om să moară datorită unei infecții stupide și nu datorită bolii foarte grave pe care de fapt o are?”

Astfel, anul acesta o echipă de copii a răspuns acestei provocări de depășire a limitelor propii: copiii și-au propus să înoate anul acesta la Swimathon, în ștafetă, timp de 60 de minute, 10 bazine. Și au reușit! Deoarece target-ul de anul acsta a fost construirea de camere sterile pentru pacienții cu leucemie, copiii și-au unit forțele și au contribuit prin efortul lor la ameliorarea acestei probleme cu care se luptă un număr foarte mare de oameni. Pacienții care se află în tratemente chimioterapice sunt mai predispuși la infecții bacteriene datorită sistemului imunitar slab, aceste infecții fiind de cele mai multe ori fatale. Statistic vorbind, cea mai frecventă cauză de îmbolnăvire și deces la acești pacienți cu cancer nu este boala în sine, ci infecția.

În general, echipele care înoată la Swimathon sunt formate din copii, persoane care iubesc înotul și care trec peste oboseală și își depășesc limitele tocmai pentru a susține pe cei care au într-adevăr nevoie.

Pentru că subiectul a fost foarte interesant, nu am putut să nu stăm de vorbă cu Rada Sonea, un pilon important al Swimathon-ului.

În primul rând,  de unde vine atâta motivație?

Din dorința și din bucuria de a susține comunitatea din jurul nostru, din satisfacția faptului că vedem că lucrurile se întâmplă așa cum ne dorim să se întâmple după un astfel de eveniment. Anul trecut și în urmă cu doi ani eu am înotat pentru Cristiana Dragoş Roman. Cu fondurile strânse în cei doi ani, Cristiana a putut participa la 2 concursuri internaționale de pian unul în Italia și unul în Franţa și de la ambele s-a întors cu câte o diploma de locul I. A fost, la doar 9 ani ambasador al Clujului, al României… este un model pentru comunitatea clujeană și pentru tineretul clujean. Ce alt factor motivațional mai trebuie?

Anul trecut Alia… o fetiță de doar 3 ani a fost diagnosticată cu cancer și prieteni de-ai ei au înotat atunci la Swimathon pentru ea și pentru părinții ei, ca să poată ajunge la o clinică din Franța pentru tratament. Anul acesta, Alia a înotat la Swimathon pentru alți copii. 🙂  Ne bucura să vedem că oamenii/ echipele/ organizațiile care participă sau pentru care se înoată sunt foarte responsabile și își arată recunoștința față de sprijinul oferit prin propria lor participare la proiect, prin promovarea lui etc… astfel, an de an SWIMATHON-ul a crescut.

Ce planuri de viitor există?

Dorim să continuăm acest proiect, vrem ca evenimentul să fie unul de referință în Cluj și tot mai mulți clujeni să se implice activ an de an… să înoate, să susțină, să doneze, să se implice ca voluntari, să promoveze, etc. Pregătirea pentru proiectul de anul viitor va începe în toamnă și probabil că atunci vom ști mai exact ce vrem să facem și vom putea comunica obiective mai concrete.

În ultimii ani, proiectul a fost preluat la nivel național desfășurându-se în ultimii 2 ani în București, Iași, Tîrgu-Mureș… și se pregatesc alte câteva orașe să organizeze SWIMATHON-ul începând din 2013.

Noi vă dorim mult succes în continuare și sperăm să auzim numai de bine de la voi!

Aşadar,  Swimathon ese referă în primul rând la a oferi altora ceea ce au într-adevăr nevoie, Swimathon este despre recunoștință, despre a da mai departe ceea ce ai primit deja, și … mult mai multe.

Pe mine m-a impresionat inițiativa, mai ales pentru că mi-am dat seama de efortul intens pe care trebuie să îl depună echipa, însă sunt conștientă că atunci când este motivație și intervine și o cauză nobilă, dorința de a reuși este tot mai mare. Plus că, sunt convinsă că nu se compară nimic cu satisfacția pe care o ai atunci când ceea ce faci tu cu pasiune, poate în final să ajute pe cineva.

Iar ca să vă convingeți, vă lăsăm în compania acestui filmuleț:

Vezi mai multe filmuleţe din ong şi lista proiectelor înscrise aici.

 

Articole asemanatoare:

Posteaza un comentariu