Am primit pe adresa redacţiei povestea organizaţiei Minte Forte, un ONG din Cluj care derulează proiecte în domeniul sănătăţii mintale. Ulterior am stat de vorbă cu ei şi am aflat mai multe despre activitatea lor derulată în sprijinul persoanelor cu astfel de afecţiuni. Efortul lor este cu atât mai important cu cât, în ţara noastră, acest domeniu este nu doar ignorat, dar și subfinanţat.
Ce înseamnă Minte Forte?
Asociația Minte Forte din Cluj-Napoca și-a început activitatea în domeniul sănătății mintale în anul 2010. De atunci, organizația s-a axat pe promovarea sănătății mintale prin activități care s-au bazat pe educare asupra acestui subiect, oferirea sprijinului persoanelor cu probleme psihologice și prin proiecte de dezvoltare personală.
Cui se adresează proiectele organizaţiei?
Luând în considerare complexitatea vieții și a omului, și definind sănătatea mintală pe un continuum, fiecare dintre noi se poate confrunta la un moment dat în viața lui cu diferite aspecte legate de sănătatea mintală. Astfel, grupul celor care beneficiază de activitatea Minte Forte este unul larg cuprinzând toate persoanele care doresc să-și mențină sau să-și îmbunătățească sănătatea mintală.
Cine sunt voluntarii Minte Forte?
Voluntarii organizației provin din domenii diverse, precum psihologie, asistență socială, drept, economie, litere sau comunicare, sunt tineri, energici și mereu plini de idei. Ceea ce îi leagă este dorința de a contribui la realizarea misiunii Minte Forte, dar și de a face parte dintr-o echipă tot mai strânsă de colegi și prieteni.
Ce face Minte Forte?
De-a lungul timpului, portofoliul cu proiecte derulate de Minte Forte s-a îmbogățit, astfel încât promovarea sănătății mintale se face printr-o multitudine de activități. Iată câteva informații despre ele:
Săptămâna Sănătății Mintale
Din dorința de a scoate aspectele legate de sănătatea mintală din sfera subiectelor tabu, desfășurăm anual Săptămâna Sănătății Mintale, proiect ajuns la cea de a V-a ediție.
Pentru a înlătura miturile, prejudecățile și stigma asociate persoanelor cu probleme de sănătate mintală, am oferit publicului clujean informații specializate cu privire la tulburările mintale și tratamentele existente. De asemenea, inițiativa pune accentul pe prevenția acestui tip de probleme prin educația legată de bunăstarea mintală a fiecăruia dintre noi.
Sloganul proiectului, „E timpul să vorbim!”, subliniază scopul acestui proiect, și anume necesitatea unei mai bune comunicări între specialiștii din domeniu și populație, dar și în cadrul comunității în general. Activitățile prin care se concretizează acest obiectiv sunt diverse și au caracter participativ. Astfel, variate teme legate de sănătatea mintală se ating prin evenimente culturale, precum recitaluri de muzică, proiecții de filme, piese de teatru, prin prezentări educative susținute de specialiști în domeniul psihologiei și psihiatriei și prin dialoguri cu persoane care s-au confruntat cu o problemă psihologică – biblioteca vie.
Ateliere de dezvoltare personală
Ideea unor astfel de ateliere a luat naștere după ce s-a observat o solicitare constantă din partea publicului diverselor ediții ale Săptămânii Sănătății Mintale. Organizate lunar, activitățile de dezvoltare personală au tematici menite să îmbunătățească diferite abilități necesare atât în viața cotidiană, cât și în viața profesională.
Temele atelierelor au inclus în trecut: comunicarea în cuplu, inteligența emoțională, managementul timpului, dezvoltarea creativității, asertivitatea, gestionarea emoțiilor, tehnici de relaxare, persuasiunea. Mărturia unui participant la atelierele noastre e cea mai grăitoare: “Mi-a dăruit instrumentele nbso online casino reviews de care aveam nevoie pentru a începe un proces de schimbare la nivel mintal.”
Centrul Minții
Lansat pe 11 martie 2013, proiectul contribuie la îmbunătățirea calității vieții clujenilor prin servicii de consiliere psihologică și terapii de grup prin teatru, scriere creativă, muzică, psihodramă, lectură și arte vizuale. Acestă activitate este dublată de educarea publicului larg pe teme practice de sănătate mintală atât prin intermediul materialelor informative, cât și prin evenimente publice. Clujenii au fost invitați să învețe cum să facă față problemelor de sănătate mintală ale copiilor lor, care sunt obiceiurile care le mențin bunăstarea mintală sau cum să facă mai bine față problemelor de viață. Centrul Minții a marcat și Ziua Mondială a Sănătății Mintale (10 octombrie) prin amplasarea unui stand informativ într-un spațiu comercial.
Terapie asistată de animale pentru copii
Terapia asistată de animale este una dintre modalitățile prin care se poate îmbunătăți calitatea vieții omului în general și prin care se pot ameliora afecțiuni specifice precum tulburările de anxietate, tulburările afective, ADHD (deficit de atenție), problemele de comportament și relaționare, în special. Proiectul nostru, început în 2012, are ca scop îmbunătățirea stării de sănătate mintală a copiilor participanți prin oferirea de ședințe de psihoterapie asistate de animale.
Două ediții s-au derulat până în present, in cadrul cărora câte 10 copii cu probleme emoționale și statut socio-economic dezavantajat au beneficiat de psihoterapie asistată de câine și cal. La final, aceștia și-au îmbunătățit aptitudinile sociale, stima de sine și capacitatea de a se concentra, rezultate observate în mediul familial dar și în cel școlar.
Rubiklub Recreativ
Încă de la începutul anului 2012, voluntarii Minte Forte desfășoară activități recreative pentru copiii și tinerii internați în cadrul Secției de Psihiatrie Pediatrică a Spitalului Clinic Județean Cluj. Voluntarii noștri se deplasează săptămânal la sediul spitalului pentru a-i antrena în aceste activități pe copiii și tinerii cu vârste între 5 și 19 ani care aleg să participe la club.
Cum privesc românii persoanele cu probleme de sănătate mintală și care sunt principalele prejudecăți?
Există puține studii suficient de ample încât să ilustreze atitudinea românilor în general față de persoanele cu probleme de sănătate mintală.
Cei cu care noi am intrat în contact, în cadrul evenimentelor educative pe care le organizăm, au exprimat atitudini și opinii diverse, de la curiozitatea de a afla mai multe despre problemele de sănătate mintala și persoanele afectate de acestea, empatie și susținere, până la reținere, evitarea interacțiunii, etichetare. Cel mai adesea, oamenii au tendința de a vorbi despre persoanele cu probleme de sănătate mintală în termeni de “ei” și “noi”, ca și cum și-ar pune în acest fel la adăpost identitatea personală față de “slăbiciunea” care consideră ei că este boala mintală. Această prejudecată nu este însă deloc de ajutor, ea nefăcând altceva decât să pună bariere între oameni și de asemenea, îin calea informațiilor care i-ar putea ajuta să prevină sau să trateze corect anumite probleme.
Care sunt principalele probleme cu care se confruntă persoanele care vă cer ajutorul?
Persoanele apelează la Minte Forte fie pentru consiliere psihologică și terapii de grup, care-i ajută să depaseașcă probleme legate de cuplu, stres cotidian, relații de familie, emoții negative copleșitoare, depresie, îngrijorări, lipsa de încredere în sine, etc., fie pentru a dobândi informații despre cum pot să se dezvolte în plan psihologic.
Ce alte activităţi mai derulează voluntarii organizaţiei?
Pentru ca echipa Minte Forte să fie una coezivă, pe lângă tradiționalele teambuilding-uri, suntem atenți și la socializarea prin organizarea diferitelor întâlniri cu tematici diferite. De exemplu, petrecerile de Crăciun ne aduc mereu multă voie bună, fiind presărate cu joculețe, cadouri personalizate și karaoke. Ele încununează activități de împărțire de cadouri tip shoebox copiilor din centre de plasament sau beneficiari ai organizațiilor partenere Minte Forte. Seri de board games ne amintesc sub ce formă simplă și frumoasă poate veni fericirea, iar cele de dans ne permit să-i vedem pe voluntarii noștri încingând ringul.