Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Andreea-Ioana Niţescu On July - 16 - 2012

Trăim în era în care suntem la doar un click distanță de ceea ce ne interesează. Știm că acum orice lucru este facilitat cu ajutorul calculatorului și progresului tehnologic. Ne bucurăm de aceste lucruri și le luăm drept bunuri persoanle. Un lucru foarte firesc, de altfel. Totuși, nu toată lumea are acces la tehnologie într-un mod corespunzător. Ne referim aici la copiii din centrele de plasament care nu se pot bucura mereu de beneficiile unui calculator personal, dar nici de sfaturile și informațiile corespunzătoare în legătură cu ceea ce au ei nevoie la vârsta aceasta de la un calculator.

Asociația Young Initiative s-a gândit și la copiii din apartamentele de copii care au nevoie de un mic imbold spre lumea captivantă a tehologiei. Așa a luat naștere proiectul Click And Know unde cunoașterea, voia bună și informațiile folositoare sunt doar la un click distanță.

Obiectivele proiectului

După cum spuneam, proiectul a luat naștere din dorința AYI de a asigura un viitor mai bun cât mai multor tineri ai țării noastre. Cu ajutorul Ateliere fără Frontiere, prin programul Assoclick, Asociația Young Initiative a primit șase calculatoare recondiționate care au constituit punctul de plecare al proiectului. Calculatoarele se află acum în incinta Centrului de zi “Sfântul Spiridon”.

Practic, obiectivul proiectului este ca tinerii din apartamentele sociale, aflate sub atenta observație a acestui centru, să aibă acces la sala de calculatoare, de îndrumarea și supravegherea voluntarilor care vin să împartă bucuria cunoașterii. Cu alte cuvinte, voluntarii acestui proiect merg o dată pe săptămână pentru a susține activități cu copilașii. Activitățile sunt foarte dinamice, voluntarii încercând să aplice metode cât mai moderne pentru a-i învăța pe copilași să descopere calculatorul și să apeleze la aceasta în scopuri practice.

Stadiul actual al proiectului …

Proiectul este în continuă dezvoltare. Pe lângă stabilirea strategiei viitoare, echipa de voluntari trebuie mărită, tocmai pentru că dorim să avem cât mai multe activități de care să beneficieze un număr cât mai mare de copii.

Provocarea Click And Know

Așadar, lansăm o provocare pentru cei cărora le-am atras câtuși de puțin atenția. Avem nevoie de voluntari deschiși, capabili de a derula activități cu copilași, persoane care își pot rupe o oră pe săptămână pentru a ajunge la centru.  Practic, este nevoie de persoane cu multă poftă de viață, spontane, cărora le plac copiii și care au multă răbdare, persoane ambițioase și perfecționiste care să își dorească să schimbe ceva în viitorul copiilor de la centru.

Click …

Ne dorim ca proiectul să atingă cât mai mulți copii, și prin intermediul nostru să aducem lumea informației cât mai aproape de copii.

Deea: Acest proiect a însemnat și startul “carierei” mele de manager în cadrul AYI. Pentru mine, a lucra cu copiii este mereu un motiv de bucurie. Setea lor de cunoaștere dar și capacitatea lor de a integra și folosi rapid un volum mare de informații, mă motivează constant în ceea ce fac. Am mai spus-o și o voi mai spune-o: copiii au un stil inconfundabil de a te face să uiți de oboseală, de stres și de orice altă grijă cotidiană, au un unic mod de a-ți mulțumi pentru efortul depus și de a te face să simți că munca ta ajunge acolo unde trebuie.  Mai mult, lucrând alături de copii simt că dau mereu tot ce e mai bun din mine.

Sufletul proiectului și persoana care se asigură că lucrurile merg bine este colega mea, Magda Căruntu. Magda este o persoană minunată, care nu se dă niciodată în lături atunci când vine vorba de copiii de la centru. Mămica a două fetițe minunate, Magda a fost de acord să ne răspundă la câteva întrebări. Rezultatul îl găsiți mai jos.

Ce te-a determinat să te implici în proiectul Click And Know ?

În momentul în care mi s-a propus să fiu Project Manager pentru Click&Know eram voluntar în proiectul “Punți către cunoaștere”. Lucram cu best online casino copiii din Centrul de Primire Urgențe Copil Abuzat Sector 4,  în activități de lectură, desen, activități pe calculator. Eram (sunt în continuare) bucuroasă că pot ajuta la dezvoltarea acestor copii. Așa că m-am bucurat și de responsabilitățile manageriale din proiectul Click&Know, știind că prin deciziile și acțiunile mele pot contribui și eu la obiectivul Asociației – cel de a contribui activ la dezvoltarea copiilor și tinerilor din România.

De unde vine motivația pentru ceea ce faci în acest proiect?

Continui să mă implic în proiectul Click&Know pentru că astfel îi ajut pe copii și zâmbetul lor de la finalul sesiunilor mă încarcă de energie pentru următoarea întâlnire. În același timp sunt mamă și vreau ca prin acțiunile mele de implicare socială și voluntariat să fiu un role – model pentru fetițele mele. În același timp, am posibilitatea să îmi folosesc în scopuri umanitare experiența și abilitățile manageriale câștigate de-a lungul anilor.

Click and Know este deocamdată un proiect aflat la început de drum. Ce oportunități zărești sau unde ți-ai dori să se ajungă cu acest proiect?

Calculatoarele sunt instalate și gata de a fi folosite de către copii aflați în grija DGASPC a sectorului 4. De două luni desfășurăm activități, învățându-i pe copii cum să folosească aplicațiile din calculator, cum să utilizeze internetul pentru dezvoltarea lor și într-un mediu sigur. Pe termen scurt îmi doresc să creștem numărul activităților săptămânale, să ajungem să avem cu toți copiii întâlniri în mod regulat. Pentru aceasta avem nevoie de voluntari, care să fie dedicați și responsabili, cu răbdare și pasiune în a învăța copiii. Deocamdată gândim în pași mici, vrem să avem un proiect stabil, care să dureze în timp.

Pe termen lung mi-aș dori să putem deschide un alt centru, în care să putem aplica tot ce am învățat din organizarea acestuia.

and know!

Așa că dacă v-am atras atenția și doriți să faceți parte din această echipă, accesați site-ul AYI pentru mai multe informații legate de procesul de recrutare.

Formularul pentru recrutare se găsește aici.

Articole asemanatoare:

Posteaza un comentariu