Implicați în acțiuni de voluntariat sau nu, probabil majoritatea dintre noi sunt de acord că voluntariatul înseamnă să oferi din timpul tău fără a primi la schimb altceva decât satisfacția personală și să contribui la dezvoltarea societății în care trăim.
„Voluntariatul are un scop nobil, iar internship-ul un scop practic.” Deși ar trebui privit doar ca un bonus al acestei implicării, experiența profesională pe care o obținem în urma diverselor activități ar putea juca un rol important la momentul angajării în câmpul muncii. În același timp, voluntariatul schimbă viziunea unui tânăr asupra problemelor cu care se confruntă lumea actuală. Fiind în centrul evenimentelor, sesizează cu o mai mare ușurință punctele slabe. Astfel, poate activa în domeniul pe care și l-a ales cu mai mult entuziasm și mai multă inspirație, ceea ce este un lucru benefic pentru ambele părți implicate: angajat/angajator.
Potrivit ultimelor statistici, Republica Moldova este calificată ca fiind ţara cu unul dintre cele mai dezvoltate domenii de tineret din Europa de Est. În cadrul unor întrevederi susținute la Chișinău, Peter Matjašič, Preşedintele Forumului European al Tineretului a atras atenția asupra faptului că, cu ajutorul structurilor europene, Republica Moldova ar putea deveni un important pilon de informare și training în Europa de Est. Așadar, există un număr semnificativ de tineri voluntari care participă activ la dezvoltarea socială, dar cărora li se închid drumurile atunci când vine vorba de angajarea în câmpul muncii.
Rezolvarea acestei probleme cu care se confruntă tinerii a început să prindă contur odată cu aprobarea mecanismelor de implementare a Legii Voluntariatului, la 29 februarie, 2012. În Capitolul V se specifică Condițiile de aplicare a măsurilor de stimulare a voluntariatului: Recunoaşterea voluntariatului prestat de către studenţii din instituţiile de învăţământ superior ca stagiu de practică și ca vechime în muncă. Acestea, dar și restul regulamentului adoptat îl găsiți aici: http://www.scribd.com/doc/83180110/Regulament.
În Republica Moldova, circa 30% dintre tinerii specialiști continuă să rămână șomeri, iar motivul invocat de angajatori fiind lipsa de experiență a acestora. Încă nu există o cifră exactă a voluntarilor în R. Moldova, însă după aprobarea acestor documente, Biroul Național de Statistică va avea sarcina de a colecta informații despre mișcarea de voluntariat.
L-am întrebat pe Tudor Darie, Cosilierul Primului-Ministru pe politici de tineret, de ce a fost atât de necesară implementarea acestor standarde: “În multe țări europene, voluntariatul vine cu o valoare adăugată de până la 5% din PIB. Prin dezvoltarea voluntariatului, nu doar vom deveni mai buni, dar vom contribui și la dezvoltarea țării. În acelaşi timp, tinerii vor fi mult mai interesați de a se implica în acțiuni de voluntariat din perioada studenției și să acumuleze experiență. Următorul pas e să informăm tinerii despre avantajele acestei legi și să avem grijă ca prevederile acesteia să fie implementate.”
Părerile sunt împărțite, mai mult sau mai puțin, pentru unii, nu este decât o bifă în plus la CV, alții o văd ca un avantaj, o oportunitate pentru tinerii absolvenți și ceilalți care sunt în căutarea unui loc de muncă. În același timp, voluntarii vor fi favorizați în comparație cu ceilalți, pentru experiența acumulată în timpul activităților la care au fost implicați, iar asta este singura răsplată materială pe care o pot primi.
Oxana Greadcenco, A activat ca voluntar la Centrul de Drept Căuşeni, GIRB Suceava, Juventus Suceava, Fundaţia ANA: „E important să faci voluntariat nu doar pentru CV. Activând într-o organizaţie, te afli în contact direct cu mai multe persoane din domenii diferite, astfel încât un angajator te va remarca şi va veni singur cu propuneri de muncă. Noutatea că voluntariatul în R. Moldova va fi recunoscut ca experienţă de muncă nu poate decât să mă bucure, va încuraja tinerii să facă voluntariat şi să se implice mai activ în viaţa socială a comunităţii în care trăiesc.”
Nicolae Apostu, fost președinte AIESEC Moldova, fost membru de birou CNTM, actual membru a echipei centrale „Hai, Moldova!”: „Legea voluntariatului e importantă anume pentru ca toți cei care fac voluntariat să se simtă protejați. O mulțime de oameni desconsideră voluntariatul ca activitate, în același timp, puțini realizează că voluntariatul înseamnă implicare 24/24 și nu 8/24, ca majoritarea joburilor. Prin legea voluntariatului vom putea asigura drepturi egale pentru tinerii implicați și chiar să îi avantajăm un pic. ”
Părerea mea personală și subiectivă poate, din postura de tânăr voluntar și viitor student în căutarea unui loc de muncă, aprobarea Legii Voluntariatului este un pas important. Eu întotdeauna am fost deschisă pentru orice fel de acțiuni de voluntariat și, totuși, din diferite motive, nu m-am angajat în prea multe. Dar „pofta vine mâncând”, și nu cred că are o importanță majoră motivul pentru care îți manifești interesul. Odată cu primele eforturi depuse și rezultatele neașteptate ale acestora, vei dori să te implici tot mai mult și în activități cât mai diverse, punând din ce în ce mai mult suflet. Este ca un ajutor reciproc. „Reasons don’t matter, results are everything”, spunea o replică dintr-un film. Viziunea unui voluntar asupra societății poate fi benefică asupra unor schimbări făcute din interior.
Acestea sunt părerile subiective ale mele și ale altor persoane, dar care este opinia ta vizavi de acest subiect? Este bine-venită această Lege? Care crezi tu că este rolul voluntariatului?