În anul 2013, procentul populației Statelor Unite implicate în activități de voluntariat a fost de 25,4% potrivit unui raport realizat de U.S. Bureau of Labor Statistics. Cele mai importante activități de voluntariat s-au înregistrat în colectarea, prepararea și distribuirea de alimente, strângeri de fonduri sau meditații gratuite.
Aceleași statistici analizează și numărul voluntarilor angajați în diverse activități, după tipul organizațiilor principale pentru care au desfășurat acțiuni de voluntariat. Astfel, cele mai ridicate procentaje au fost în sfera religioasă, cea a serviciilor educaționale sau pentru tineret și în cadrul serviciilor sociale. Aici sunt disponibile datele statistice complete.
De-a lungul timpului, interacționând cu tineri din America, m-am convins că statisticile prezentate sunt adevărate. Îmi amintesc că, încă de când eram mică, în localitatea mea veneau tineri din State și ne învățau engleza, timp de câteva săptămâni. Întotdeauna îi vedeam ca pe cei mai pozitivi, buni și prietenoși oameni întâlniți. Și lucrurile nu s-au schimbat de atunci, ba dimpotrivă. Să faci cunoștință cu americanii, chiar la ei acasă, este poate cel mai inspirant exemplu.
Această vară mi-am petrecut-o în America, prin intermediul programului pentru studenți Work&Travel. Iată câteva aspecte pozitive pe care le-am văzut:
- Pentru prima zi în America, am decis să descopăr împrejurimile apropiate. Prima persoană întâlnită a fost un domn pe bicicletă care m-a salutat plăcut. Deși fost un gest aparent banal, a fost pe atât de neobișnuit.
- Eram în magazin analizând produsele și încercând să înțeleg toate cele 3 prețuri afișate. Tot atâtea persoane m-au întrebat dacă am nevoie de ajutor, văzându-mă, probabil, un pic rătăcită.
- La trecerea pentru pietoni, mașina s-a oprit și m-a așteptat să trec. Deși eram abia la vreo 2 metri depărtare de stradă.
- În Wellfleet, Massachusetts, acolo unde mi-am petrecut cele 3 luni de vară, era un free shop. Oamenii își lăsau, pur și simplu, la ușa magazinului, lucrurile pe care nu le mai foloseau – îmbrăcăminte, încălțăminte, jucării, cărți etc. Magazinul era deschis 3 zile pe săptămână. Cei care veneau acolo, puteau să ia o anumită cantitate, iar la ieșire, era un caiet de mulțumire și un borcan pentru donații. Puteau dona atât cât doreau sau pur și simplu mulțumeau și dispăreau.
- Am aflat că în Orlando, Florida, este un magazin similar. Diferența este că acolo totul este de vânzare, iar banii câștigați le revin vânzătorilor. Aceștia fiind persoane cu dizabilități.
- Tot în Orlando, oamenii își petrec vreo câteva ore pe zi supraveghind traficul din vecinătatea școlilor. Pe bază de voluntariat.
- Disney World constituie, pentru multe persoane care se deplasează într-un cărucior cu rotile poate cea mai distractivă și ușoară, din punct de vedere fizic, vacanță pe care o pot experimenta. Aceștia au parte de numeroase facilități care le permit să trăiască la intensitate maximă povestea desenelor. Dispun de condiții speciale și în hotelurile ce aparțin imperiului Disney. Sunt oferite camere proiectate pentru a fi cât mai accesibile pentru persoanele cu handicap, precum o cabină de duș adecvată situației sau scaune de duș pentru camere cu o cadă de baie. Camerele clienților cu deficiențe de auz sunt dotate, de asemenea, cu dispozitive corespunzătoare. Aceștia beneficiază de o alarmă de incendiu și sonerie la ușă cu blitz-uri speciale, sau ceas cu alarmă vibrantă.
După ce trăiești experiența americană o perioadă mai lungă de timp, devine dificil să povestești și să redai toate lucrurile bune pe care le-ai întâlnit. Americanii sunt genul de oameni care te îndrăgesc indiferent de naționalitate, rasă, religie sau orientare sexuală. Cu certitudine, cel mai important aspect pe care îl admir în cultura americană este respectul oamenilor pentru țara și comunitatea în care trăiesc, cât și pentru turiști. Sunt deschiși, zâmbitori, toleranți, au o atitudine pozitivă debordantă și pun mult preț pe legăturile de familie.