Venirea primăverii aduce cu sine, între altele, şi varii campanii de strângere de fonduri în beneficiul ONG-urilor autohtone. Alături de campaniile de informare privind donarea cotei de 2% din impozitul pe anul 2011, asociaţiile non-profit şi-au pus imaginaţia şi îndemânarea la lucru şi participă la numeroasele târguri dedicate Mărţişorului de anul acesta.
Astfel, cei ce îndrăgesc frumoasa tradiţie a Mărţişorului, au ocazia în această perioadă nu doar să achiziţioneze şi apoi să dăruiască micile creaţii simbolice, ci să şi contribuie financiar la fondurile atât de necesare beneficiarilor din rândul ONG-urilor.
Bucureştenii au de ales între Târgul Mărţişorului de la Muzeul Ţăranului Român (24 – 29 februarie), Târgul de Mărţişor de la Clubul Seniorilor din Parcul Plumbuita, organizat de Asociaţia ALTERNATIVA 2003 în data de 27 februarie sau Târgul Mărţişorului de la Palatul Copiilor Bucureşti, ediţia a 4-a.
La târgul deja tradiţional de la MŢR, alături de meşteri ţărani, artişti plastici şi studenţi, pot fi întâlnite ONG-uri precum: Asociaţia Autismul, Asociaţia din România de Terapie Ocupaţională ARTO, Asociaţia Împreună învingem autismul, Asociaţia Copil Dorit, Asociaţia umanitară „Împreună pentru ei”, Motivation Romania sau Organizaţia „Trebuie!” din Feteşti. Standuri încărcate de mărţişoare fanteziste, broşe, obiecte decorative din ceramică pictată, tricouri pictate manual etc., toate la preţuri modice, îşi aşteaptă vizitatorii în zona special amenajată. O contribuţie mică, dar care face diferenţa!
La fel, la Palatul Copiilor din Capitală, până pe 1 martie, Târgul Mărţişorului ediţia a 4-a, organizat aici, include şi ateliere de creaţie pentru copiii din “Centrul Educaţional Ascendent” sau copiii cu best online casino dizabilităţi din “Centrul Domniţa Bălaşa”, unde aceştia vor modela în lut, vor picta şi decora obiecte din sticlă sau ceramică.
La Iaşi, Centrului Comercial Felicia găzduieşte standul Asociației Naționale pentru Copii și Adulți cu Autism din România-filiala Iași (ANCAAR Iaşi), care organizează în perioada 20 februarie – 2 martie expoziția “Copiii cu autism vestesc primăvara”.
Lucrările expuse sunt realizate de copiii și tinerii cu autism din Iași care frecventează „Clubul de week-end” și beneficiază de servicii de terapie în cadrul asociației. Expoziția este cu vânzare, banii strânși urmând să fie folosiți pentru continuarea proiectelor demarate, în special a centrului pentru tinerii cu autism.
ONG Mare Nostrum şi-a propus să le arate constănţenilor cum pot să fie eco de Mărţişor, alegând să dăruiască produse handmade, în locul celor realizate în fabrici sau importate, scăzând astfel impactul negativ asupra mediului.
„Eşti artist handmade? Iubeşti mediul înconjurător? Ştiai că numai prin faptul că alegi să creezi un produs, în loc să îl cumperi, eşti mai eco? Dacă răspunsul tău este “DA” la aceste întrebări, atunci locul tău este la “Think Green: Târgul Eco”!”, îşi anunţa evenimentul asociaţia ecologistă.
Ajuns la a 3-a ediţie, “Think Green: Târgul Eco” a avut loc deja în incinta Tomis Mall Constanţa. Participarea la târg s-a făcut în baza unei donaţii per artist handmade, toate fondurile obţinute din donaţii urmând să fie folosite de Mare Nostrum pentru a achiziţiona premii pentru elevii participanţi la concursurile dedicate Mărţişorului Ecologic – “Poţi sa fii cat de eco vrei tu să fii!”.
La Oradea, cei care au trecut pragul Era Shopping Park în această perioadă, au observat cu siguranţă tarabele cu mărţişoare amplasate în centrul comercial în cadrul Târgului de Mărţişor care a debutat în 25 februarie. Programat să se desfăşoare până în data de 1 martie, acesta va fi urmat de Târgul de Handmade, organizat de Administraţia Socială Comunitară Oradea, în aceeaşi locaţie.
Acest târg va reuni produsele create manual de membrii a 11 fundaţii din Oradea: Hospice Emanuel, FRCCF, Asociaţia Down, Fundaţia People to People, Asociaţia Handicapaţilor Psihic, Asociaţia Smiles, Asociaţia SOS Autism, Centrul de Îngrijire de Zi Oradea, Fundaţia Bet Hanan, Fundaţia Ruhama şi Fundaţia de Scleroza Multiplă şi ADL.
Centrul Regional Sibiu Motivation invită vizitatorii, în perioada 28-29 februarie, la sediul său, la expoziţia de mărţişoare „Un gest cât o primăvară”. În cadrul evenimentului vor putea fi admirate peste 200 de mărţişoare realizate cu ajutorul voluntarilor – persoane cu dizabilități din Sibiu. Aceștia au lucrat mărțișoarele pentru a fi donate în schimbul unor sume de bani pentru a ajuta copii cu dizabilităţi motorii care au nevoie de servicii specializate și de echipamente de mobilitate personalizate.
La rândul său, pentru a veni în sprijinul copiilor cu dizabilităţi, Primăria şi Muzeul Dunării de Jos Călăraşi anunţă organizarea unui Târg al mărţişorului, banii obţinuţi din vânzarea obiectelor urmând să fie donaţi persoanele cu probleme. Târgul va fi inaugurat pe 28 februarie la Secţia Etnografie şi Artă populară (bloc Arcadia) şi se desfăşoară în perioada 28 februarie – 7 martie. La aceată acţiune vor participa mai multe fundaţii şi ONG-uri.
Credite foto: http://autismancaar.ro/campanie/evenimentele-campaniei/artistul-din-spatele-autismului/