BizCamp a ajuns în această toamnă la ediţia cu numărul 8. Pe parcursul lunii noiembrie, studenţi şi tineri sunt aşteptaţi în Bucureşti, Iaşi, Timişoara şi Cluj-Napoca pentru a participa la conferinţe şi workshop-uri susţinute de companii de top naţionale şi multinaţionale.
Informaţii despre eveniment, oportunităţi pentru tineri, dar şi sfaturi pentru integrarea acestora pe piaţa muncii vom primi de la Sofia Frunză, PR Executive al Inspire Business, companie care dezvoltă proiectul BizCamp.
– Ce presupune această a 8-a ediţie a BizCamp? Ce noi oportunităţi aduce pentru tineri şi studenţi, ca potenţiali viitori angajaţi.
BizCamp 8 oferă tinerilor aflaţi la începutul carierei “un bilet”, dar nu unul oarecare, ci către viitorul lor. Tinerii au oportunitatea de a afla cum pot ajunge să facă din pasiune o carieră de succes, de ce abilităţi au nevoie, ce rol joacă valorile, cum îşi pot alege angajatorii care să îi aprecieze şi un loc de muncă care să le pună în valoare calităţile şi punctele forte. BizCamp reuneşte într-un singur loc oamenii care au reuşit în domenii diferite: vedete, antreprenori, traineri renumiţi, coach etc., într-un cuvânt oameni dispuşi să împărtăşească propria experienţă şi, de ce nu, greşelile din care au învăţat.
– Care este profilul tânărului participant la BizCamp?
Dacă ar fi să facem un profil al participantului la evenimentul BizCamp, acesta ar arăta în felul următor: student (aflat în ani terminali sau la masterat) sau proaspăt absolvent, dornic să înveţe şi să experimenteze lucruri noi, curios şi entuziast, implicat şi interesat de dezvoltarea sa profesională, cât şi personală.
– Ce ambiţii profesionale are, care sunt competenţele pe care le deţine şi ce noi abilităţi ar putea deprinde participând la acest eveniment?
Fiind abia la începutul carierei, tânărul participant la BizCamp îşi doreşte să experimenteze cât mai multe lucruri, să se implice în diverse proiecte, programe, evenimente, campanii etc., vrea să facă voluntariat într-un ong sau internship-uri care să-i ofere un plus de valoare în momentul angajării. Pentru un astfel de tânăr, BizCamp reprezintă principalul reper, o rampă de lansare în zona profesională, deoarece cele 4 conferinţe din cadrul evenimentului abordează teme legate de carieră: cum să-ţi dezvolţi abilităţile necesare pentru accesarea job-ului dorit, cum să-ţi faci CV-ul, cum să te prezinţi la un interviu, cum să-ţi alegi un job etc., în timp ce în cadrul workshop-urilor tinerii pot interacţiona cu reprezentaţii companiilor şi pot afla direct de la aceştia informaţii legate de responsabilităţile unui angajat şi au posibilitatea să beneficieze de ofertele companiilor (internship-uri, traineeship-uri, job-uri etc.). Participând în cadrul BizCamp tinerii îşi dezvoltă abilităţile de comunicare, fac networking şi află informaţii relevante pentru parcursul lor profesional.
– În contextul crizei economice, evoluţiile de pe piaţa muncii sunt în general negative. Se estimează că şomajul în rândul tinerilor, în România, a ajuns la 23,4%. Ce ar trebui să facă tinerii pentru a-şi maximiza şansele de angajare, pentru a-şi găsi un loc de muncă adecvat formării profesionale şi pasiunii lor?
Sunt foarte multe lucruri pe care le pot face, dar voi menţiona câteva care mi se par foarte importante:
• Să facă voluntariat într-un ong. Dacă este student la o facultate cu profil economic, ar putea să se implice în cadul organizaţiilor sau asociaţiilor studenţeşti precum: ASER, AIESEC, BOS România etc. Sau ar putea să facă voluntariat pentru Crucea Roşie, Asociaţia Viitor Plus, Fundaţia Soros România etc. Indiferent de organizaţia pe care o va alege, tânărul va lua o decizie bună deoarece implicarea în cadrul unui ONG te ajută să te dezvolţi atât la nivel personal, dar reprezintă şi un avantaj pe plan profesional.
• Să fie activi în mediul online (reţele sociale, blog etc.). Îi ajută să-şi dezvolte abilităţile de comunicare şi de scriere, să interacţioneze cu persoane noi, să devină vizibili şi să-şi construiască un brand personal care îi va ajuta la momentul angajării şi nu numai.
• Să ia în serios practica din cadrul facultăţii şi să aplice la internship-urile oferite de companii. Universităţile oferă tinerilor posibilitatea de a pune în practică lucrurile teoretice pe care le-au învăţat în anii de studenţie. Totodată, companiile oferă pentru studenţi internship-uri plătite sau neplătite, care pot reprezenta un prim pas în construcţia unei cariere.
• Să citească. Indiferent că este vorba de cărţi sau materiale pentru cursuri, cărţi de dezvoltare personală sau romane, este important să facă din această activitate o obişnuinţă.
– Cât de important este raportul pasiune/job?
Se spune că “dacă dragoste nu e, nimic nu e!”. Eu voi schimba cuvântul “dragoste” cu “pasiune” şi voi concluziona că “dacă pasiune nu e, nimic nu e!”. De ce spun acest lucru? Pentru că am experimentat şi experimentez în fiecare zi ce înseamnă să faci un job din şi cu pasiune şi nu mă imaginez făcând altceva. Pasiunea joacă un rol important! Atunci când faci lucrurile din pasiune, rezultatele sunt pe măsură: ai idei extraordinare, eşti creativ şi cel mai important – nici nu simţi că munceşti.
– Ce sfaturi le-ai da tinerilor care doresc să exceleze, să aibă o carieră solidă de care să fie mândri?
Un sfat pe care aş vrea să îl ofer în mod special tinerilor este: să îndrăznească! Mă refer aici la toate momentele în care ar vrea să întrebe ceva, dar nu au curajul să o facă pentru că nu vor să deranjeze sau când îşi doresc să aplice la un job, dar consideră că nu au experienţa necesară sau nu cred că au vreo şansă să fie selectaţi. Dacă nu vor îndrăzni, nu vor afla niciodată “ce ar fi fost dacă…”. Totodată, este foarte important să fie originali, să fie creativi şi deschişi şi preocupaţi de dezvoltarea lor continuă.
Succes!
3 Comentarii
[…] articolul integral pe Blogunteer.ro Share this:TwitterFacebookLike this:LikeBe the first to like […]
[…] Sofia Frunză: Dacă nu îndrăzniţi nu veţi afla niciodată “ce ar fi fost dacă…” […]
[…] https://blogunteer.ro/2012/11/sofia-frunza-daca-nu-indrazniti-nu-veti-afla-niciodata-ce-ar-fi-fost-dac… […]