Dacă ai deja în plan să îți trimiți aplicația pentru o universitate de top, atunci ar trebui să știi cât de mult te ajută voluntariatul nu doar personal, ci și pentru un “personal statement” diferit. Ofițerii de selecție își doresc să aibă candidați implicați activ în comunitate (atenție, este foarte important să realizezi toate acele activități de voluntariat din convingere reală, nu doar pentru a-ți îmbogăți aplicația), care înțeleg problemele societății și își propun să contribuie la rezolvarea lor. Universitățile de top formează lideri de top în domeniile lor chiar la nivel global.
Află câteva cerințe ale unor universități foarte căutate de absolvenții din întreaga lume și apoi descoperă povestea Biancăi Pătulea, studentă în anul 1 la Southampton University în Marea Britanie.
- Dacă vrei sa aplici în Franța, de exemplu, la Ecole Normale Superieure, în afară de note bune, diplomă de bac, scrisori de recomandare și alte acte, mai este necesar un CV și o scrisoare de motivație.
- Citind criteriile de admitere pentru Universitatea din Seul, din nou, există o secțiune dedicată pentru voluntariat/ activitate extra academică.
- Pentru a aplica la o universitate din S.U.A., există varianta americană a site-ului ucas.com și anume www.commonapp.org, iar formularul de aplicație are o parte dedicată unui eseu personal pentru a include toată activitatea în afară de realizările pe plan academic (activități de voluntariat, extrașcolare, hobby-uri, sporturi etc.).
- La Universitatea din Helsinki, este necesară limba finlandeză/suedeză pentru studii de licență și limba engleza pentru master. Aici, studenții sunt admiși pe baza calității studiilor terminate, dar și pe baza scrisorii de motivație.
- Dacă aplici pentru o universitate în Marea Britanie, în formularul de aplicație de pe ucas.com se pune accentul pe 2 secțiuni – cea cu notele obținute la cursuri/atestatul de limbă și cea denumită “Personal Statement”. Motivul pentru care activitatea extrașcolara înseamnă atât de mult și în unele cazuri este chiar și un criteriu pentru departajare este faptul că majoritatea viitorilor studenți au avut rezultate școlare foarte bune, pe când activitatea de voluntariat arată implicarea, dedicarea, angajamentul pentru o cauză, pentru un obiectiv și nu este realizată de toții elevii, este ceva ce doar unii au în plus.
Desigur, nu este îndeajuns doar să menționezi activitățile, este recomandat să analizezi abilitățile dobândite și relevanța lor pentru specializarea facultății. Cei de la Birminghan, spun exact ceea ce își doresc să vadă într-o aplicație: interesul și entuziasmul pentru a studia un anume subiect.
În esență, în scrisoarea de motivație necesară celorlalte universități și în personal statement se menționează aceleași puncte, adică motivația pentru a studia acel subiect, dar și calitățile, abilitățile, atitudinile dobândite care îl recomandă pe elev pentru a studia acel subiect. Iar voluntariatul reprezintă o experiență valoroasă, recunoscută ce dovedește acele calități necesare. Mai jos, este un interviu luat Biancăi Pătulea, anul I la Southamptom University.
Ștefi: Cât timp ai făcut voluntariat în cadrul organizației ?
Bianca: Sunt voluntar incă din Octombrie 2008. Primul proiect in care m-am înscris a fost “Și eu am drepturi”, urmat de “Sigur.Info”, “Tineri împotriva violenței” și m-am implicat în activitățiile și campaniile organizate ulterior. Asta e partea ‘nașpa’ a voluntariatului: creează dependență!
Ștefi: Ce te-a motivat ?
Bianca: Am început din curiozitate. Vroiam să fac ceva diferit în timpul liceului, iar voluntariatul suna interesant.
Ștefi: Ce imi poți spune despre activitatea ta ?
Bianca: Am început cu training-urile din cadrul proiectelor, apoi sesiuni de informare în școli, teatru-forum, diferite spectacole și campanii stradale / de fundraising. Am fost moderator pentru trei ediții a Forumului Național al Copiilor, in patru școli de vară pentru copii și tineri. Am fost participant în tabere și școli de vară și într-un schimb de tineret în Madrid, Spania.
Ștefi: Ai vreo amintire specială legată de voluntariat?
Bianca: Am intâlnit mulți oameni speciali, prieteni, iar și amintirile din tabere sau de la evenimente imi sunt foarte dragi, de exemplu, intr-o tabară de vară la Poiana Pinului , ne-am strecurat afară din camere să vedem stele căzătoare. Eram destul de mulți voluntari, din toate colțurile țării și toți foarte mândrii de isprava noastră, și am spus povești, am jucat jocuri… a fost o seară foarte deosebită. Am aflat a doua zi că toți supraveghetorii știau…
Ștefi: Ce satisfacții și beneficii ți-a oferit voluntariatul?
Bianca: Mi-a oferit posibilitatea să fac lucruri inedite. Am fost ‘profesor’ pentru elevi de școală generală și liceu; am participat la conferințe și intâlniri cu specialisti sau reprezentanți ai autorităților ; am mers în tabere și am participat într-un schimb de tineret internațional.
Ștefi: Ce abilități ți-a dezvoltat voluntariatul?
Bianca: Voluntariatul a avut un impact foarte mare asupra mea; dezvoltându-mi increderea în mine, lucrul în echipă, modul în care privesc societatea din care fac parte și felul în care mă implic. Am invățat să vorbesc liber în diferite situații, să imi expun punctul de vedere și să îl ascult pe cel al celor din jur, am invățat să gândesc critic, să iau decizii și să îmi asum responsabilitatea.
Ștefi: Cum te-au ajutat aceste abilități să ai o aplicație de succes la o universitate din Anglia?
Bianca: În timpul aplicației, nu ești intrebat exact dacă ai fost voluntar. Dar ei caută un student complet, care are istorie academică bună, care a știut cum să își organizeze timpul astfel incât să se implice și în activități extrașcolare. M-au ajutat să demonstrez că voi fi un student entuziasmat, preocupat și interesat de subiectul pe care îl voi studia.
Ștefi: Cum este privit voluntariatul in Marea Britanie?
Bianca: Este foarte bine privit in Marea Britanie. Copii sunt încurajați să facă voluntariat. Și în România, profesorii au inceput să încurajeze elevii să fie voluntari. Există totuși o diferența de mentalitate. În România s-a promovat ideea că ‘dă bine la CV’. În Anglia, copiii sunt invățați să ajute, să facă ceva să le placă, să creadă într-o anumită cauză și să se implice cât pot ei de bine.
Ștefi: Ai dori să transmiți ceva celor ce doresc să studieze la universitățile străine?
Bianca: Să devină voluntari! Cu siguranță este o experiență minunată, care te dezvoltă diferit și interesant. Îți oferă posibilitatea să faci ceva inedit, cunoști oameni minunați și cu siguranță vei avea o poveste interesantă pentru fiecare întrebare dintr-un interviu.