Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Anca Stefana On February - 19 - 2015

O asociaţie, relativ tânără, porneşte la drum cu idea că educaţia este singura şansă onestă pentru un trai mai bun. De aproximativ doi ani, derulează proiecte educaţionale pentru copii şi tineri din apartamente sociale. În plus, aşteaptă finanţări pentru noi programe vocaţionale şi de mentorat.

Despre primii paşi în această călătorie de a dărui fără a aştepta ceva în schimb, am stat de vorbă cu Ştefan Lăţea, Preşedinte al Asociaţiei Create Yourself.

Blogunteer
: Care este povestea organizației Create Yourself?

Stefan LateaŞtefan Lățea (Preşedinte al Asociaţia Create Yourself): Povestea este de fapt o înlănţuire de întâmplări create în jurul gestului de a dărui, care precum un domino, au dus la ceea ce este astăzi asociația Create Yourself. Daca aş identifica un început acela ar fi momentul în care am decis în urma cu cinci ani să mă înscriu în programul de voluntariat al asociaţiei “Deschide-ţi Sufletul”. Am descoperit atunci o altă lume. O lume cu oameni motivaţi de gândul că se poate, dăruind din timpul şi energia lor pentru a schimba ceva în mai bine. În jurul unor astfel de oameni a apărut şi asociaţia Create Yourself la sfârşitul anului 2012.

Suntem o mână de tineri uniţi de motivaţia de a sprijini educaţia copiilor şi de valori comune: responsabilitate, cooperare şi implicare.

B: Având în vedere că sunteți în cel de al doilea an de activitate, care credeți că sunt principalele provocări pe care le are de depășit un ONG aflat la început de drum?

Ş.L: Este o întrebare cheie. Primii ani sunt şi cei mai grei. Provocările care pot sa apară sunt divese şi fiecare asociaţie în parte, deţine propriile soluţii.
Cred că este foarte important ca înainte de a porni la drum să ştim în primul rând unde vrem să ajungem. Pot exista situaţii în care ajungem la destinaţie destul de repede, iar motivaţia dispare însă, în marea majoritate a cazurilor, avem de-a face cu un drum lung care în anumite momente ar putea să pară imposibil. Avem din fericire atâtea exemple pozitive în jurul nostru. Voinţa unui singur om poate schimba lumea şi asta am învăţat foarte bine de la Gandhi. Prin urmare, consider că munca susţinută de pasiune şi o motivaţie puternică nu pot să nu ducă la rezultate bune.

Oganizaţiile nu sunt însă formate doar dintr-un singur om. Construcţia valorilor comune şi comunicarea internă sunt esenţiale pentru ca ele să existe şi să funcţioneze în scopul propus.

B: Cum ați evalua situația beneficiarilor programelor educaționale pe care le derulați în apartamentele sociale din București?

Ş.L: În jurul anului 1997, o dată cu punerea în aplicare a prevederilor Convenţiei de la Haga asupra protecţiei copilului, colaborarea dintre instituţiile statului şi organizaţiile internaţionale a făcut ca România să reprezinte un model în ceea ce privea procesul de dezinstituţionalizare.

_DSC4625O mare parte dintre copii locuiesc acum în sistemul apartamentelor de tip familial şi sunt permanent sub observaţia unor educatori sociali. Nu este însă suficiente pentru dezvoltarea lor armonioasă şi echilibrată. În contextul în care după împlinirea vârstei de 18 ani trebuie să fie pregătiţi pentru a se putea întreţine şi descurca singuri, ei aleg de obicei varianta mai accesibilă. În cazurile fericite renunţă la studiile teoretice şi în acelaşi timp la protecţia direcţiilor de asistenţă socială şi se orientează spre învăţarea unei meserii care să le asigure un loc de muncă.

Noi ne-am propus să îi sprijinim mai ales pentru prevenirea abandonului şcolar şi sa-i încurajăm să urmeze studii universitare. Pe unii dintre ei îi cunoaştem de la primele noastre activităţi de voluntariat. Au crescut sub ochii noştri.

Ne bucură şi ne dă încredere faptul că am găsit deschidere din partea oamenilor cu care colaborăm din direcţiile de protecţie şi asistenţă socială care ne sunt alături.

B: Cum poate transforma educația viața unui copil care trăiește într-un astfel de mediu?

S.L: Consider că educaţia este motorul schimbării în bine a întregii societăţi. De la gestul de a arunca pe jos până la atitudinea pe care o avem faţă de problemele care indirect ajung să ne afecteze pe toţi, totul ţine de educaţie. Pentru aceşti copii educaţia poate avea un impact aşa cum a avut şi pentru noi, oferindu-le şansa la un trai mai bun. Poate nu de fiecare dată persoanele care îi supraveghează reuşesc să le acorde atenţia şi încrederea de care au nevoie.

Simpla noastră prezenţă în viaţa lor poate reprezenta un exemplu puternic pentru ei. Suntem acolo în primul rând pentru a le acorda încrederea că sunt valoroşi şi că pot realiza prin forţe proprii ceea ce îşi doresc.

B: Ați lansat recent un apel de voluntariat. Ce ar avea cel mai mult de câștigat un tânăr care alege să fie voluntar CYS?

tricouri_previewS.L: Pentru Asociaţia Create Yourself va fi un an plin de proiecte axate pe educaţie. Majoritarea se vor realiza cu sprijinul şi implicarea directă a voluntarilor, aceştia având un rol important în atingerea obiectivelor. Pentru ei va reprezenta şi un prilej pentru a se dezvolta personal şi de a intra în contact cu oameni cu valori şi aspiraţii comune.

Educaţia va fi cu dublu sens. Activităţile pe care le vor desfăşura îi vor pune pe voluntari atât în relaţie cu copiii, cât şi cu ei înşişi. Pe lângă abilităţi precum cele de relaţionare, comunicare sau motivare pe care le vor dezvolta, vor fi experienţe şi emoţii de la care vor avea multe lucruri de învăţat despre ei.

Dacă credem că ştim să iertăm, să fim recunoscători sau să iubim, ei bine, putem rămâne muţi de uşurinţa şi naturaleţea cu care copiii manifestă aceste trăiri.

B: Ce alte proiecte mai au loc în cadrul organizației?

S.L: Pe lângă proiectul Să creştem împreună, care se află deja în cel de-al doilea an, din luna martie începem şi proiectul Edu Support.

Vom lucra aici atât cu beneficiarii cantinei sociale pentru copii “Mitropolit Filaret”, cât şi cu copii care locuiesc în zona cantinei. Proiectul este sprijinit financiar de Fondul Mega Image şi are ca obiectiv transformarea locaţiei într-un loc în care copiii, oamenii din comunitate şi voluntarii să lucreze împreună. Vom desfăşura activităţi diverse precum: meditaţii gratuite la limbi străine, suport şcolar, ateliere creative şi biblioteci vii. Perioada de selecţie a voluntarilor este încă deschisă, iar cei care doresc să se implice, pot afla mai multe informaţii în secţiunea de noutăţi a site-ului asociaţiei sau pe pagina de Facebook.

Un proiect în care ne-am pus mare nădejde este în aşteptarea finanţării din partea Fondului ONG. Prin unul dintre obiectivele sale, vom dezvolta un program de consiliere vocaţională şi mentorat pentru copiii şi tinerii aflaţi în sistemul apartamentelor sociale din sectoarele 3, 4 şi 6. Abia aşteptăm să demarăm şi acest proiect pentru a vă putea povesti mai multe despre el.

Articole asemanatoare:

Posteaza un comentariu