Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Alina Maria Moraru On February - 20 - 2016

      “Asociaţia Diabeticilor din Prahova”, înfiinţată în 2012, este o organizaţie nonguvernamentală menită să vină în ajutorul persoanelor bolnave de diabet, indiferent de vârstă sau statut social.

Conform datelor furnizate de Direcţia de Sănătate Publică Prahova, în 2013 numărul total al bolnavilor de diabet din judeţ era de 36.028 persoane. De la această statistică s-a dezvoltat și idea înființării asociației care a derulat, până în prezent, zeci de proiecte și acțiuni sociale.

Despre acestea și experiența personală de voluntariat, am stat de vorbă cu directorul executiv al ong-ului, Angela Mihai, un voluntar care și-a depășit propria dizabilitate pentru a-i ajuta pe ceilalți.

      Blogunteer: Care a fost motivația care a stat la baza înființării Asociației?

      IMG_0012Angela Mihai: Am fost în 2008 pentru un an suplinitor calificat la un liceu din Câmpina. Făceam zilnic naveta cu microbuzul. Deşi fac 4 injecţii cu insulina/zi şi dețin  un certificat de handicap (accentuat), aveam un program cu foarte multe ferestre. Nu am găsit înţelegere la cei din jurul meu, aceştia neţinând cont de situaţia mea şi cerinţele mele referitoare la program, cu toate că legea obligă angajatorul să realizeze un program favorabil unei persoane cu dizabilităţi.

Încercând să continui totuşi, în speranţa unei schimbări, m-am lovit de aceleaşi obstacole în societatea în care doream să activez ca orice om, fapt care m-a determinat să iau legătura cu un domn care conduce un ONG specializat în consilierea persoanelor, iar el m-a îndrumat să pornesc această Asociaţie pentru a sprijini bolnavii de diabet în toate problemele pe care ştiam, din experienţă, că le pot întâmpina.

       B.: În toate statisticile europene, România are procente îngrijorătoare în ceea ce privește incidența diabetului. De ce și cum putem îmbunătăți aceste statistici?

      A.M.: În acest sens, Asociaţia a derulat peste 100 de campanii de testare a glicemiei în Ploieşti şi în judeţul Prahova, în urma cărora din aproximativ 10.000 de persoane testate, cam 10% dintre acestea au fost depistate cu glicemii mărite sau chiar cu diabet. Am constatat că oamenii nu sunt informaţi despre pericolul de a dezvolta această boală, sau despre simptome ori măsuri de precauţie şi prevenire. Dacă este diagnosticat la timp, diabetul produce complicaţii minime. Prin acţiunile mele demarate prin Asociaţie, am ajutat la depistarea unor cazuri de diabet, am informat persoanele testate, iar pentru bolnavii de diabet organizez cursuri de educaţie despre această boală, unde îi învăţ să împartă în mod corect cantitatea de hrană prescrisă de medicul diabetolog pe mese şi să facă echivalenţe între alimente.

      B.: Povestiți-ne despre evoluția asociației.

     A.M.: Am fondat Asociaţia în 2012 şi prin intermediul acelui domn care m-a ajutat iniţial, am reuşit să-l cunosc pe directorul Fundaţiei Pestalozzi Bucureşti. Daniel Sorescu mi-a scris în 2014 primul proiect în parteneriat cu Primăria Ploieşti, “Preţuieşte sănătatea”, proiect care s-a adresat persoanelor de vârsta a treia. În 2013, s-au organizat campanii de testare glicemie/măsurare tensiune arterială în Cluburile pentru pensionari din Ploieşti şi astfel am constatat că este nevoie de sprijin pentru această categorie. Cluburile pentru pensionari sunt amplasate în fiecare cartier din Ploieşti şi a fost mult mai uşor pentru persoanele în vârstă să participe. În 2015, am continuat cu un alt proiect adresat tinerilor şi adulţilor între 18 şi 45 de ani, tot în parteneriat cu Primăria, care s-a desfăşurat în spaţiile comerciale şi în liceele din Ploieşti. În 2013 şi 2014, am organizat campanii şi în alte oraşe şi sate din Prahova. La sfârşitul anului 2015, Consiliul Judeţean Prahova a oferit fonduri printr-un concurs de proiecte ale ONG-urilor şi am reuşit să câştig şi să demarez un mic proiect, pentru o lună şi jumătate, obţinând finanţare pentru 9 localităţi, 7 rurale şi două urbane, (Urlaţi şi Mizil).

      B.: Cum sunt privite, din experienţa dumneavoastră, persoanele cu diabet?

      IMG_0453A.M.: Societatea noastră nu este pregatită să accepte persoanele bolnave. În momentul în care ai o dizabilitate, eşti pur şi simplu exclus. Oamenii nu sunt informaţi despre diabet, despre cerinţele minime pentru a supravieţui cu această boala, prin regimul de viaţă impus. Nu avem nici educaţia necesară, nici legi care să oblige la respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi sau legi care să ajute la integrarea în societate a acestor persoane.

     B.: Cum puteţi veni în sprijinul persoanelor cu această afecţiune, prin intermediul Asociaţiei?

     A.M.: Din păcate, părinţii mei – pensionari – au susţinutat financiar toate acţiunile Asociaţiei (incluzând şi cofinanţările cerute de proiecte). Singurele sponsorizări au fost cu glucometre şi teste, suplimente antidiabetice, vitamine pe care le-am oferit nu numai diabeticilor, ci şi persoanelor care s-au testat în centrele comerciale. Neavând alte resurse, nu pot ajuta mai mult persoanele bolnave aflate în situaţii critice, însă continui să le sprijin prin proiectele pe care încerc să le derulez în cadrul Asociaţiei.

      B.: Aveţi nevoie de voluntari pentru pentru proiectele curente? Cum se pot implica?

      A.M.: Evident că aş avea nevoie. Din păcate, persoanele diabetice nu vor să se implice şi nici familiile lor. Din fericire, am încheiat parteneriate cu şcoli postliceale sanitare care fac testările (elevi în ultimul an de calificare însoţiţi de profesor). Anul trecut, au venit câţiva elevi de liceu pentru a lua în evidenţă persoanele testate. În acest sens, se cer: numele participanţilor, seria şi numărul de buletin sau de telefon, semnătura pentru acordul testării şi rezultatele se trec pe nişte fluturasi care sunt oferiţi persoanei testate). De obicei, elevii de la şcoala postliceală fac testările şi iau în evidenţă persoanele testate prin rotaţie. Este nevoie de voluntari şi pentru a invita persoanele la standul pentru testare. O echipă de voluntari implicaţi activ şi constant ar fi un mare ajutor în Asociaţie.

       B.: Prezentaţi-ne câteva din rezultatele unui proiect(unei campanii) desfăşurat(e).

      A.M.: Anul acesta, în cadrul proiectului “Acţionează acum pentru viitorul tău”, proiect adresat tinerilor am realizat:

  • Peste 5000 de persoane informate în cadrul campaniei de sensibilizare prin intermediul acţiunii desfăşurate;
  • 4254 persoane testate pentru nivelul glicemiei, dintre care:
    • 2082 persoane cu vârste între 18-45 ani;
    • 924 de persoane care au participat la weekend-ul organizat cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului(13,14,15 noiembrie);
    • 400 persoane care s-au declarat diabetice;
    • 368 cu risc de diabet şi necesită investigaţii suplimentare (valori ale glicemiei >140mg/dl), dintre care 208 persoane în grupa de vârsta 18-45 ani;
    • 339 elevi testaţi şi informaţi despre diabet şi nutriţie sănătoasă şi alţi 125 elevi informaţi fără a fi testaţi.

     B.: Cum decurge colaborarea cu autorităţile şi instituţiile din judeţ? Aţi reuşit să implementaţi măsuri sau proiecte până în prezent?

   IMG_0017  A.M.: În opinia mea, colaborarea este una bună, având în vedere că am derulat trei proiecte în parteneriat cu acestea. Am nevoie de sprijinul lor în continuare pentru a ajuta şi mai mult comunitatea prahoveană.

     B.: Ce obiective aveţi pentru anul ce abia a început?

     A.M.: În acest an, voi organiza în februarie un târg de strângere de fonduri 2% ONG-uri pentru sănătate şi în martie un eveniment adresat doamnelor – “Sănătate, echilibru, frumuseţe”. Ambele se vor desfăşura în marile centre comerciale. Voi avea un proiect similar şi pentru domni, probabil în mai. Sunt deschisă la demararea de proiecte noi. Îmi doresc să realizez un proiect şi pentru copiii cu diabet. Sunt diabetică insulinodependentă de 25 de ani şi, neavând nici un ajutor, întrucât eu conduc toate proiectele, îmi este foarte greu. Nu vorbesc de partea financiară implicată, ci şi de efortul fizic şi intelectual. De aceea, sunt în căutarea unui voluntar care ar dori să înveţe să lucreze în proiecte mici în cadrul Asociaţiei.

Pentru cei dornici de implicare, dar şi de informare, mai multe detalii pot afla de pe site-ul Asociaţiei, sau de pe pagina de Facebook a acesteia.

Articole asemanatoare:

Posteaza un comentariu