A 6 a editie a European Youth Week a sărbătorit 25 de ani de programe în domeniul tineretului, mai ales implementarea cu succes a programului Tineret in Actiune. Această săptămână , o inițiativă a Uniunii Europene, a reunit peste 600 de evenimente la nivelul Uniunii dedicate tinerilor: ateliere publice, conferințe, dezbateri, activități de animație stradală și multe altele.
În România, ANPCDEFP a organizat o serie de evenimente : Cursul de lobby și advocacy, cel pentru participare activă a tinerilor, SETstory, FotoSET- o expozitie a unor lucratori de tineret pentru a ilustra nevoile tinerilor și desigur, la Cluj, Capital Europe și atelierele de educatie nonformala care au avut loc in Piata Muzeului.
Nu în ultimul rând, in Ploiesti s-a desfășurat si Conferința de Deschidere “Tinerii în prim plan”. În cadrul conferintei am participat din partea Centrului Sigur.Info la o cafenea publică antrenantă despre nevoile tinerilor în 7 mari domenii și politicile de tineret ce pot veni in sprijinul acestora. Ziua a fost completată de o serie de ateliere de metode non-formale. Diana, o voluntară care a fost cu mine, a participat la atelierul de teatru de imagine și mi-a spus că “ am învățat că este ceva unic în viață, un nou mod de a te distra și o bună metodă de educație non-formală pe care vreau să o aplic și în cadrul proiectului nostru, Sigur.Info.
Eu am participat la teatrul de umbre și deja am în plan cum să fac un mic spectacol alături de ceilalți voluntari. Este o metodă foarte simplă care necesită puțin efort și multă imaginație. Mi se pare fascinant să creezi o poveste și niște personaje doar din umbre și să iei parte la proiecția lor pe un cearșaf, perete, sau chiar foi de flipchart lipite, dezvoltând un fir narativ.
Alte 80 de evenimente au fost organizate la nivel local pentru a promova activitățile pentru tineri.
La Ploiești, ca să marcheze SET, cei de la Asociația “Viitorul Tinerilor au organizat o dezbatere pe probleme tinerilor în județul Prahova, invitând și alte ONG-uri. Rezultatul a fost crearea unui for consultativ al tinerilor care va contribui la elaborarea strategiei județene pentru tineri. Abia aștept să văd în continuare o implicare atât de frumoasă în politica publică din partea celor ce lucrează cu tinerii.
Un alt punct al activităților, în afara de dezbatere, a fost siguranța pe internet.
Păstrând energia și entuziasmul avut cu ocazia SNV, voluntarii de la Centrul Sigur.Info au realizat 11 ateliere despre siguranța pe internet, folosind unele din instrumentele de educatie non-formală și evaluarea ORID invățată la cursul foarte fain de metode 🙂 . Suntem foarte bucuroși că am primit o porție mare de feedback pozitiv atât de la profesori, cât și de la participanții care ne încurajează să continuăm activitațile de informare.
Fiind 1 iunie în această săptămână, ne-am hotărât să organizăm și ceva pentru copii, așa că ne-am adunat cu mic, cu mare, alături de câte un frățior , o verișoară mai mică și am început cu facepainting. Desigur, din ce în ce mai mulți copii au venit la standul nostru din Parcul “Mihai Viteazul”.Ei au fost invățați să picteze de către Ioana și să deseneze alături de ceilalti voluntari.
Centrul Sigur.Info Ploiești va continua în fiecare weekend activitățile din parc și abia așteptăm să luăm parte și anul viitor în SNV și mai ales în SET.
În continuare, deși SET s-a terminat, aproape în fiecare oraș încă au loc activități pentru tineri care nu au nevoie doar de spectatori, ci si de participanți activ implicați, așa că vă invit să le căutați, să voluntariați și să contribuiți la crearea unei comunități locale, naționale, europene mai bune!