Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Truscan Ioana On September - 25 - 2014

Atunci când auzim de Mahatma Gandhi, Martin Luther King sau Nelson Mandela ne apar deja în minte realizările lor remarcabile. Alături de aceşti notorii activiști pe plan mondial, mai există şi alte nume, mai puţin cunoscute, despre care vă propunem să aflaţi mai multe în cele ce urmează. Fie că vorbim despre apărarea drepturilor omului sau fondarea unor organizaţii de interes major, cu siguranţă aceste exemple de forţă şi dăruire vă pot inspira în drumul vostru.

Wangari Maathai- Dincolo de barierele sociale

Wangari-MaathaiWangari Maathai este exemplul ideal atunci când vine vorba de oameni cu idei aparent simple care pot schimba lumea. Sau cel puţin lumea unor femei care trăiau în comunităţi  izolate, defavorizate şi care aveau nevoie de o salvare. Șansa lor a venit din partea primei femei africane laureată a Premiului Nobel pentru Pace care le-a încurajat să planteze seminţe de copaci. Idea s-a dovedit eficientă nu doar pentru câștigul bănesc dar și ca mijloc de stocare a apei, încălzire și sursă de hrană. Această mişcare s-a dovedit atât de eficientă încât s-a răspândit în mare parte din regiunile est africane, fiind denumită The Green Belt Movement.

W.Maathai nu este doar un exemplu de iniţiativă extraordinară ci şi un model de perseverenţă. Un om care a reușit să-și depăşească condiția prin educaţie,  în 1971 devenind prima femeie din Africa Centrală și de Est care a obţinut un doctorat.

Malalai Joya – Cea mai curajoasă femeie din Afganistan

 Și-a câștigat această titulatură nu numai pentru că a reuşit să se evidenţieze în lumea dură a politicii condusă de bărbaţi, dar şi pentru că nu s-a oprit niciodată din a spune adevărul, nici chiar sub cele mai grave ameninţări. În timpul opresiunii talibane, a devenit activistă pentru drepturile femeilor, iar discursul său memorabil, în care acuză membrii Adunării Parlamentare pentru situaţia gravă în care se află naţiunea şi femeile afgane, va rămâne în istorie. Încă din adolescență s-a remarcat ca un tânăr de viitor, în timpul invaziei sovietice învățând să scrie, să citească și să-și educe mama analfabetă.

Aung San Suu Kyi – Determinare de după gratii

descărcareOm politic, militantă pentru pace şi voce a dorinţei de libertate, Suun Kyi a luptat împotriva sistemului militar opresiv din statul Burma chiar dacă și-a petrecut o mare parte din viață în arest la domiciliu. Primul său act de opoziţie are loc în 1988 când, inspirată de manifestaţiile paşnice ale militanţilor civili Martin Luther King sau Mahtma Gandhi, scrie o cerere pentru aprobarea alegerilor democratice, călătorește prin țară pentru a împărtăși noile idei politice și pune bazele Ligii Democrate Naţionale.

Deşi i-a fost interzisă vizita familiei, a continuat să ţină legătură cu diplomaţi şi oameni politici,  iar în 1989 reușesc împreună să câștige 80% din locurile parlamentare. Forţa acestei femei care emană blândeţe rămâne o dovadă că reala determinare şi libertatea spiritului nu pot fi îngrădite.

Václav Havel – Puterea celor fără de putere

“Adevărul nu este doar ceea ce pare a fi; adevărul depinde de circumstanţele în care se află, de persoana în cauză, de motivul şi modul în care este spus” sunt cuvinte rostite de primul om ales în mod democratic preşedinte al Cehiei şi unul dintre cei mai importanți intelectuali ai secolului al XX-lea. Simbol al disidenţei anticomuniste, a contribuit semnificativ la democratizarea ţării sale: aderarea la NATO în 1999 şi pregătirile pentru integrarea în Uniunea Europeană, finalizate în 2004. După expirarea mandatului de președinte, deşi cu o sănătate fragilă, s-a consacrat luptei pentru drepturile omului în Cuba, Belarus, Myanmar şi Rusia.

Rachel Corrie- Memoria unei luptătoare

Ştim cu toţii cât devotament există într-un activist care crede cu toată tăria în cauza pe care o apară. Tânăra americană de 23 de ani a fost călcată de un buldozer, în Rafah, în timp ce încerca să atragă atenția asupra situaţiei grave din Palestina: peste 1700 de case demolate şi în jur de 400 de copii palestinieni uciși. Cazul a fost mult timp controversat, Rachel fiind considerată un scut uman ce proteja “teroriştii”. În ultimii nouă ani, familia activistei a încercat să scoată adevărul la iveală.  Incidentul a avut un efect răsunător, în memoria tinerei fiind înființată o fundație care luptă pentru drepturile omului, justiţie socială și economică.

Prinţesa Diana- Prinţesa Inimilor

descărcare (1)Lady Diana a intrat în istorie pentru elegantă şi noblețe, dar şi datorită implicării în nenumărate actele caritabile. La vârsta de numai 20 de ani începe să viziteze orfelinate, spitale, şcoli, grădiniţe, case de bătrâni şi să deschidă ochii lumii asupra unor probleme aproape ignorate până atunci. Şi-a îndreptat eforturile pentru combaterea efectelor unor boli grave, precum sida, lepra sau cancer, acțiunile sale depășind tradiţionala sferă de interes a curţii regale.

O imagine memorabilă o surpinde ținând de mână un bolnav SIDA într-o perioadă în care se credea că boala se transmite prin simpla atingere. A patronat organizaţia Great Ormond Street Hospital şi a contribuit la dezvoltarea Campaniei Internaţionale pentru Interzicerea Minelor Terestre, câștigătoare a premiului Nobel pentru Pace.

Elena Meissner- Ambasadoare a femeilor din România

Puţine dintre femeile României de astăzi ştiu că atunci când pun ştampila pe un buletin de vot, acest gest este posibil datorită Elenei Meissner. Născută la Iași,  şi-a dedicat viața luptei pentru egalitatea dintre sexe şi emanciparea femeii. În 1919 a creat Asociaţia de Emancipare Civilă şi Politică a Femeii Române alături Ella Negruzzi şi Maria Baiulescu, grupare care reunea obiectivele femeilor nemulţumite de situaţia de dependenţă faţă de bărbaţi şi de poziţia de inferioritate din societate: “Noi, româncele din Regatul vechi, prin Codul Napoleon, care ne cîrmuiește, sîntem clasate aşa cum a hotărît Eliade Rădulescu la 1866; între copii, minori, nebuni şi idioţi”. Multe dintre femeile provenite din medii defavorizate au avut acces la educație datorită activistei din Iași.

Elie Weisel – Supraviețuitor al lagărului de la Auschwitz

Elie Wiesel NYC 3.9.07 075Deportat la vârsta de cincisprezece ani alături de familia din Transilvania, a pus bazele unei mişcări de solidaritate prin decizia de a scrie cartea de memorii- Noaptea ( La Nuit) descriind atrocităţile din timpul Holocaustului. În scurt timp cartea devine best-seller, iar scriitorul de origine română refuză să rămână pasiv la problemele cu care se confruntă omenirea. Fundaţia Elie Wiesel pentru Umanitate a susţinut cauzele evreilor, victimelor genocidelor din Africa, a kurzilor din Orient şi a victimelor războiului din Iugoslavia. În 1986 câștigă Premiul Nobel pentru Pace, iar de-a lungul timpului alte 100 de premii şi distincţii pentru iniţiative în domenii umanitare.

Maurice Pate- Regizorii din spatele scenei

Orice voluntar a auzit macar o dată despre UNICEF- organizaţia mondială care luptă pentru drepturile copiilor de pretutindeni. Omul care fost în spatele acestei remarcabile reușite este Maurice Pate, primul director executiv UNICEF. “Munca UNICEF-ului este în inima problemelor, iar inima sa este Maurice Pate”. Încă de la începuturi, când nu aveau aproape nicio şansă de succes, Maurice Pate a reușit să mențină permanent entuziasmul voluntarilor. Un bun exemplu de muncă din pasiune şi perseverență care i-a adus în 1960 o nominalizare la Premiul Nobel pentru Pace. Din anul 1947, UNICEF este prezentă în peste 190 de ţări şi teritorii şi a schimbat permanent lumea împreună şi pentru copii.

Malala Yousafzai – O viață de film

woty-2013-malala-yousafzai-mainI-a fost luat dreptul la educaţie, a trebuit să îşi schimbe identitatea pentru a se proteja de numeroasele ameninţări cu moartea, a fost în secret blogger pentru BBC şi a supravieţuit unei împuşcături craniene. Toate aceste întâmplări par desprinse din scenariul unui film, dar nu este decât viaţa unei adolescente de 17 ani din Pakistan care a devenit un simbol al luptei împotriva opresiunilor talibanilor. La numai 16 ani, susține un discurs despre puterea educaţiei în cadrul ONU.

Autoare a autobiografiei “Eu sunt fata care s-a ridicat pentru educaţie şi a fost împuşcată de talibani”, Malala Yousafzai continuă să fie prezentă în mijlocul conflictelor şi să militeze pentru educaţie şi drepturile omului chiar dacă este o țintă permanentă a talibanilor.

Traduceri, fotografii și informații preluate de pe următoarele site-uri: http://www.greenbeltmovement.org/; http://www.theguardian.com/uk; http://www.thetimes.co.uk/tto/news/; http://www.unicef.org/; http://www.eliewieselfoundation.org/; http://istoriiregasite.wordpress.com/

 

 

 

 

Articole asemanatoare:

Posteaza un comentariu