Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Anca Stefana On April - 19 - 2013

Evenimentele BUZZ!Camp, dedicate dezvoltării personale și orientării în carieră, sunt în plină desfășurare în lunile aprilie și mai. Cele mai importante orașe din țară găzduiesc conferințe cu speakeri de top, ateliere ale unor companii de succes sau sesiuni de consiliere profesională.

eveniment Buzz CampMarți, 16 aprilie, am participat și noi la unul dintre evenimentele Buzz Camp din București, mai exact la conferința „Inteligența emoțională – cum și în ce măsură ne afectează emoțiile?”.

Am încercat să găsim răspunsul la următoarele întrebări: Cum îmi gestionez emoțiile? Cum mă afectează emoțiile? și vom oferi în continuare câteva indicii și căi de explorat pentru cei care sunt interesați de domeniu.

Bogdan Grigore a fost un speaker cu mai multe pălării, așa cum s-a descris chiar el. Știați că Bill Gates a făcut o donație de 27 milioane de euro pentru dotarea cu calculatoare a bibliotecilor publice românești, astfel încât accesul la Internet să fie îmbunătățit? Bogdan Grigore este cel care gestionează accest proiect, fiind în același timp și trainer de vânzări și soft skills pentru Apple dar și membru al unei trupe de teatru de improvizație.

Prin momentul lui, a încercat să-i convingă pe cei din sală de importanța acceptării unor provocări, mai exact cum să spui da! Când spunem DA se deschide un univers, apare o oportunitate, cunoaștem un om nou. Un NU închide orice ușă, orice discuție, nu lasă loc niciunei evoluții. Vă propunem un experiment în acest sens, încercați timp de o zi să spuneți doar DA indiferent unde vă aflați.

Emoțiile sunt un lucru normal, dar trebuie să știm cum să le gestionăm, să le transformăm într-un atu. Pentru o mai bună înțelegere, speaker-ul ne-a relatat o scurtă istorioară despre doi muzicieni. Cel tânăr îl întreabă pe cel mai în vârstă și mai experimentat cum poate scăpa de emoțiile dinaintea unui concert. Cel mai în vârstă îi răspunde că și el, după atâția ani de reprezentații în fața publicului, are în continuare emoții, acei fluturi în stomac, dar a învăţat prin exerciţiu să-i facă să zboare în formație.

De-a lungul vieții, omului i se poate lua totul, poate trece prin greutăți majore, dar nu i se poate lua un singur lucru: libertatea de a-și alege singur atitudinea într-un anumit set de circumstanțe, propriul fel de a fi. Viaţa are sens în orice condiţii, chiar şi în cele mai grele, mai mizerabile condiţii.

Acesta este conceptul psihiatrului vienez Viktor Frankl care a avut neșansa de a fi închis în lagăre naziste, supus la presiuni fizice și psihice, și-a pierdut familia și prietenii dar a reușit să supraviețuiască, să meargă mai departe, crezând că best online casino omul poate trece prin multe greutăți, dar își poate alege singur atitudinea. Vă recomandăm ca lectură „ Omul în căutarea sensului”, carte care dezvoltă acest concept dar şi experienţa autorului în lagărele de concentrare.

Felul în care gestionăm timpul şi ne folosim energia arată gradul nostru de proactivitate. Preocupările legate de lucrurile pe care nu le putem modifica, asupra cărora nu avem niciun control generează emoţii negative, limbaj reactiv şi sentimente de neputinţă. Oamenii care sunt proactivi îşi concentrează energia asupra lucrurilor pe care le pot schimba. Energia lor pozitivă crește, iar cercul lor de influenţă se extinde.

Concetraţi-vă pe cercul influenţelor pentru a vă creşte energia pozitivă-influenţa şi lăsaţi la o parte preocupările de genul „Ce vreme urâtă e afară”, „Ce aglomerat este în oraş”.

Mihaela Feodorof, cel de al doilea speaker, ne-a vorbit despre transformarea emoţiilor din atitudini dăunătoare într-un punct forte care ne ajută să ne atingem scopurile.

IQ-ul definește capacitatea de învățare și dezvoltare mentală. Inteligența rațională se dezvoltă mai greu și vine cu moștenirea genetică.

EQ-ul definește inteligența emoțională.

Oameni geniali, înzestrați cu o inteligență rațională remarcabilă se pot pierde pe parcurs, nu își ating potențialul, dar unii reușesc pentru că se folosesc pozitiv de emoții, reușesc să le gestioneze eficient.

S-a demonstrat că fără un nivel ridicat al EQ-ului nu ne putem valorifica IQ-ul.

Ca noi recomandări de lectură pentru cei interesați de dezvoltarea și cunoașterea EQ-ului sunt lucrările scrise de Daniel Goleman –părintele inteligenței emoționale.

photoDin perspectiva unui fost director de resurse umane într-o multinațională și a unei persoane care a intervievat sute de candidați, Mihaela Feodorof le-a recomandat celor prezenți să nu se angajaze la un job doar de dragul de a se angaja. De asemenea, componenta financiară vă ține motivați doar până la 6 luni, după care nici voi, nici angajatorul nu veți fi fericiți.

Bogdan Cotiga, jurnalist la ziarul Ring a avut un alt punct de vedere, o abordare diferită. Din punctul de vedere al ultimului speaker, raportat mai ales la domeniul jurnaliștilor și al presei, realismul este mai important, emoțiile nu vă pot ajuta foarte mult, poate doar ca să fiți muncitori.

În primii ani din viața profesională, nu se recomandă fidelitatea pentru o companie. Treceți prin mai multe companii pentru a acumula experiență. La fel ca și la intervenția anterioră, s-a reluat idea conform căreia este o pierdere de timp să lucrezi în companii care nu oferă nimic din ceea ce vă doriți, care nu vă duc pe drumul către îndeplinirea aspirațiilor.

Tot dintr-o perspectivă realistă, Bogdan Cotiga ne-a îndemnat să adoptăm politica pașilor mărunți, să ne gândim în pași mici la ceea ce vrem să facem, să nu aspirăm la ceva nerealizabil, mai ales când nu avem arsenalul de aptitudini și instrumente pentru a-l îndeplini.

Un prim pas în calea către îndeplinirea aspirațiilor profesionale îl constituie participarea la evenimentele BUZZ!Camp. Calendarul BUZZ!Camp pentru perioada următoare cuprinde următoarele destinații:

  • Cluj Napoca 23 aprilie
  • Brașov 25 aprilie
  • Sibiu 27 aprilie
  • Galați 16 mai
  • Chișinău 18 mai

BUZZ!Camp este un proiect marca Inspire Business.

Articole asemanatoare:

Un comentariu

  1. Eliza Vaş says:

    Sunt foarte curioasă în privinţa evenimentului de mâine. Sper să fie la fel de interesat ca şi cel din Bucureşti. 😀

Posteaza un comentariu