Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home1/youngini/public_html/blogunteer/wp-content/plugins/seo-ultimate/modules/class.su-module.php on line 1195
Ziua Naţională a Tineretului – sărbătoarea celor care cred că pot schimba lumea | Blogunteer.ro

Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Eliza Vaş On May - 2 - 2013

file0001444432541“Tinereţea are o inimă caldă, o nevoie de entuziasm pe care cea mai uşoară atingere o trezeşte” – reprezintă un citat de-al scriitorului Alphonse Daudet. În câteva cuvinte,  este scos la iveală sufletul tinerilor: dornic de schimbare, asumare a aventurii, dorinţa neîncetată de a face lumea un loc mai bun şi poate kilometri întregi de vise. Dacă am putea cataloga într-un fel sau altul această perioadă din viaţa noastră, cu siguranţă ne-am referi la ea ca fiind timpul cel mai efervescent de care avem parte. 

Fără prea multe responsabilităţi la mijloc, tinereţea e momentul în care ne dezvoltăm cel mai mult. Nu vom mai fi niciodată la fel de idealişti ca acum! Luăm viaţa în piept şi nu ne este frică de necunoscut. Vrem prieteni şi ne învârtim în diverse cercuri pentru a-i cunoaşte. Ne petrecem nopţi întregi citind o carte sau stând la discuţii despre nemurire cu vecinii de palier. Îndrăznim să ne depăşim limitele, să aplicăm pentru diverse universităţi şi să mergem la cursuri, după ce în prealabil am petrecut am avut parte o noapte albă pe plajă.

file0001432978570Suntem capabili să stăm în biblioteci cu zilele înainte de sesiune, doar pentru a nu ne prinde un examen nepregătiţi. Dăm năvală în bucătărie doar la sfârşit de săptămână, deoarece în timpul zilei suntem prea ocupaţi cu proiectele. Mergem şi venim. Călătorim mult, cunoaştem oameni asemeneni nouă, ne îndrăgostim de ei şi de locurile pe care le-am vizitat. Credem că suntem vectorii schimbării şi ne punem toată energia în a concretiza ceea ce altora li se pare imposibil.

Nu cunoaştem valoarea lui “Nu”. Mergem înainte oricât de dificilă ar fi ziua de azi. Ne construim pas cu pas viitorul, fără să uităm să ne bucurăm de prezent. Suntem responsabili indiferent de ceea ce se spune despre generaţia noastră. Ştim să mulţumim pentru eforturile părinţilor şi profesorilor noştri. Suntem politicoşi şi nu ne deranjează să stăm la o coadă. Ne place viaţa fără constrângeri şi preferăm oricând bicicleta în locul maşinii. Nu vrem obiecte, vrem sentimente. Nu vrem bani, vrem amintiri. Ne place să facem voluntariat. Suntem dezinteresaţi de ceea ce înseamnă material.

1357606489ixp00E momentul acela în care timpul pare că stă în loc. Putem s-o luăm în fiecare dimineaţă de la 0. Putem să împărţim cu cei dragi tot ce avem. Nu ne este frică să zâmbim necunoscuţilor. Nu suntem stingheriţi de faptul că am fugit în pijama până la magazinul de la colţ. Nu ne este frică de faptul că ne-am putea îmbolnăvi dacă mângâiem un câine. Ne e frică uneori să ne arătăm afecţiunea, dar niciodată devotamentul. Suntem mereu acolo când e vorba de noi. 

N-am zice nici în ruptul capului că avem nevoie de cineva. N-am recunoaşte că am greşit, dar ştim să ne cerem scuze atunci când se întâmplă. Nu putem să fim supăraţi pe cineva. Vorbim mult. Încercăm să ne cunoaştem pe noi şi pe ceilalţi. Avem nevoie de repere şi le căutăm cu obstinaţie. Ştim ce vrem să devenim când vom fi “mari”.

Ştim că tânărul care se află în fiecare dintre noi va fi cândva fericit. De fapt, va fi un adult fericit. Care nu va uita de prietenii pe care-i are, de mămăliga pe care a învăţat s-o prepare în cămin, de faptul că trebuie să-ţi asumi mereu responsabilitatea, că e OK să-ţi faci planuri. Într-o zi, tânărul va schimba România.

Asta doar pentru că nu a crezut atunci când cineva i-a spus: E IMPOSIBIL SĂ FACI ASTA!

 

 

Articole asemanatoare:

Posteaza un comentariu