Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Andreea Teodor On February - 8 - 2012

 “Asociaţia  viitorul tinerilor”, înfiinţată în anul 2004 este un furnizor de servicii sociale, având drept scop prevenirea şi combaterea situaţiilor de risc a tânărului aflat în dificultate sau a tânărului care părăseşte centrul de plasament, a tânărului defavorizat din punct de vedere financiar, material, cultural, educaţional, civic, cât şi pentru tânărul discriminat din diferite considerente politice, etnice, religioase, prin activităţi şi programe bine definite.  

Vasile Porumbaru, membru al asociaţiei, ne-a vorbit despre activitatea asociaţiei, într-un scurt interviu.

1)Care este viziunea voastră?
Dorim ca societatea în care trăiesc aceşti tineri defavorizaţi să fie mai receptivă în a le oferi sprijinul de care au nevoie din punct de vedere material, financiar şi chiar spiritual. Obiectivele noastre sunt:

-înfiinţarea unui “Centru de Integrare Socială”;

-înfiinţarea unei “Cantine Sociale”;

-integrarea în societate a tânărului defavorizat;

-amenajarea unor locuinţe sociale pentru cei care părăsesc centrele de tip rezidenţial;

-înfiinţarea unor birouri de informare şi consiliere pe domeniul social;

-înfiinţarea unor centre de tineret pentru petrecerea timpului liber;

-organizarea unor campanii de strângere de fonduri şi promovare a voluntariatului; —

-dezvoltarea unor parteneriate cu autorităţi publice, instituţii publice şi organisme locale, judeţene, naţionale şi internaţionale, cât şi cu agenţi economici; promovarea valorilor familiale.

2)Povesteşte-mi de proiectele în care te-ai implicat şi de care te-ai ataşat.

Proiectul: DISCRIMINAREA ŞI NOI, finanţat de Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport Prahova, care a avut loc în anul 2009. Beneficiarii au fost tinerii care au părăsit Centrele de Plasament din judeţul Prahova şi tinerii liceeni, proiect derulat în  parteneriat cu Biroul de Consiliere pentru Cetăţeni Ploieşti.

Proiectul: SPUNE NU DISCRIMINĂRII,finanţat de Consiliul Judeţean Prahova. Beneficiarii fiind tot tineri care au părăsit centrele de plasament din judeţul Prahova şi tinerii liceni din Ploieşti, Câmpina, Sinaia, Mizil, Plopeni. Am lucrat în parteneriat cu Fundaţia pentru Dezvoltare Umană – Filiala Ploieşti, iar ca rezultat, au fost 300 tineri informaţi, un spot TV realizat şi difuzat, 10 sesiuni informative organizate şi o conferintă de presă alături de alte materiale pregătite.

3)Povesteşte-mi despre o persoană pe care aţi ajutat-o şi te-a impresionat într-un fel sau altul.

Experienţa asociaţiei a dus la iniţierea unor campanii, evenimente şi proiecte punctuale adresate tinerilor fără să se ţină cont de statutul social, rasă ,relige etc. Printre acestea, amintim: activităţi de voluntariat sustenabil pe şantierele celor de la Habitat pentru Umanitate Romania de la Bălţeşti – Prahova şi  Izeşti, o activitate de voluntariat unde au lucrat tineri cu posibilităţi reduse dar şi tineri liceeni, o activitate de voluntariat care a lăsat ceva în urma lor, case pentru categorii defavorizate ( familii de etnie  romă). Alte două campanii frumoase au fost legate de strângerea jucăriilor  de la liceeni prahoveni şi distribuirea lor către copii din spitalele oraşelor Sinaia şi Buşteni; la aceaste  campanii am avut tineri cu oportunităţi reduse dar şi  tineri cu un statut social normal. Cea de-a doua campanie a fost de strângere a a materialelor igenico-sanitare şi distribuirea lor către centrele de bătrâni cu afecţiuni mentale din oraşul Urlaţi.

Iată doar câteva din activităţile pe care le considerăm a fi de un real folos pentru comunitate. Asociaţia a avut o diversitate a evenimentelor şi a proiectelor destinate tinerilor prahoveni printre care amintim : concursuri de eseuri şi  fotografie, facilitarea  unor cursuri, seminarii informative , iniţierea unor marşuri pentru cauze educative, activităţi de voluntariat în domeniile: educaţie, social, ecologic, am  efectuat  sondaje de opinie publică.

 4)Cum se pot înscrie şi alţii în această asociaţie?

Tinerii, persoanele interesate se pot înscrie accesând pagina de tinernet www.viitorultinerilor.org sau lăsând un mesaj pe adresa de facebook  Asociatia Viitorul Tinerilor ori printr-un un mesaj la adresa de e-mail : viitorultinerilor@yahoo.com

5)Care consideri că este importanţa voluntariatului în rândul tinerilor?

 •  Voluntariatul te ajută să te dezvolţi personal;
 • E un bun prilej de a învăţa cum să comunici cu diferite tipologii de oameni;
 • Ai ocazia să socializezi şi să-ţi faci prieteni;
 • E locul perfect pentru cineva care îşi doreşte să facă o faptă bună;
 • Devii mai responsabil prin prisma activităţilor în care te implici;
 • Ai ocazia de a implementa proiecte;
 • Îţi dezvolţi abilităţile de a lucra în echipă;
 • Înveţi cum să aplici pentru finanţări;

 

Articole asemanatoare:

5 Comentarii

 1. […] ONG Id Card: Asociatia Viitorul Tinerilor […]

 2. […] ONG Id Card: Asociatia Viitorul Tinerilor […]

 3. […] ONG Id Card: Asociatia Viitorul Tinerilor […]

 4. […] ONG Id Card: Asociatia Viitorul Tinerilor […]

Posteaza un comentariu