Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Andreea Teodor On October - 5 - 2012
Ana Stamatescu, studentă în ultimul an la Politehnica București, a început de doi ani să se implice în activități de voluntariat, în diferite asociații sau proiecte, căpătând experiențe în domenii variate, fie că este vorba de a organiza evenimente, de treburi administrative sau pur și simplu a învăța să tratezi cun copil, jucându-te cu el. Printr-un interviu acordat pentru Blogunteer, Ana ne va vorbi despre diversitatea voluntariatului.
La ce vârstă ai început să faci voluntariat și ce te-a motivat?

In clasa a XI-a, o colegă ne-a convins să ne înscriem voluntari în cadrul organizației „Salvați Copiii”. Nu pot spune că m-a motivat ceva în particular, a fost vorba de curiozitate și de entuziasm pentru o nouă activitate extra-școlară. Am facut parte din programul pentru copii refugiați, copii care aveau nevoie să se adapteze la o viața normală. În cadrul acestuia, voluntarii aveau ocazia să facă teme sau să se joace cu ei și să organizezi petreceri tematice. Acest prim contact cu voluntariatul nu a durat mult, doar câteva luni, pentru că atunci nu ințelegeam cum mă putea ajuta să îmi dezvolt anumite aptitudini; mai degrabă era o activitate care necesita prea mult din „timpul meu prețios”. Dar de atunci și până acum s-au schimbat multe.

În prezent, din ce organizații nonguvernamentale faci parte? 

În primul rând, vreau să subliniez că pentru a fi voluntar nu trebuie să faci parte din organizația X sau Y sau să o faci constant. Oferă-ți ajutorul când este nevoie și când crezi că poti face o diferență!

Din 2010 fac parte din Brigada de Voluntari, care se ocupă cu organizarea de evenimente (de divertisment, academice, ecologice, caritabile, sportive ș.a.m.d). Primul concert la care am mers cu Brigada a fost Eros Ramazotti de pe stadionul Arcul de Triumf din București. A fost într-adevar o experiență memorabilă. Când am ajuns, cu câteva ore înainte de începerea concertului, nu știam exact la ce să mă aștept. Eram mândră că eram pe o listă și că am fost lăsată să intru în incinta stadionului înaintea spectatorilor. Eu faceam parte din staff! Ne-am adunat toți într-o grămadă și după ce am primit un tricou, am fost repartizați coordonatorilor care urmau să ne explice ce aveam de facut. Am picat în echipa care verifica brățările spectatorilor de la tribune pentru a le permite accesul. Trebuie sa recunosc:  nu mi-a placut deloc de coordonatoarea mea, pur și simplu mă speria, dar așa am aflat cum este să faci parte dintr-o echipa și să fii responsabil. Pe durata concertului am avut parte și de momente neplăcute, cum ar fi indignarea unor spectatori pe motiv că nu erau lăsați să pătrundă într-o altă zonă de spectacol (pentru care nu aveau brățară corespunzătoare) sau mustrările coordonatorului pentru ca nu am verificat bine un grup mai mare de spectatori (recunosc! eram putin depășită de situație).

Când nu merg la concerte cu Brigada, particip ca voluntar la evenimente precum NexT Film Festival 2011, TEDx Bucharest 2011, Romanian Business Leaders Summit 2011, EcoMarathon Moieciu de Sus 2012 sau, cel mai recent, Tineret în mișcare. Din luna septembrie a acestui an sunt voluntar Tech Soup Romania, program care se ocupa cu donații software și hardware destinate organizațiilor nonprofit.

Cu ce activități te ocupi de obicei când vine vorba de voluntariat?

Cred ca aș scăpa mai repede daca aș răspunde la „ce nu faci?“, dar totuși o sa încerc să fac o listă: verific biletele spectatorilor, pun brățări, ghidez spectatorii, vând produse promoționale, împart pliante, curăț scaune, aranjez scaune (muuulte scaune ), mă ocup de logistică, sunt runner, scriu și împart badge-uri, pictez, decupez, mă joc cu copiii, fac sandvișuri, aranjez mobilă sau decorațiuni, împart premii, fac poze, fac research-uri, sunt șoferul de serviciu, traduc documente, răspund la telefoane… Lista poate continua. Concluzia este că nu te poți plânge de rutină sau de lipsa de activitate.

Ce rol crezi că a jucat voluntariatul în dezvoltarea ta personală sau profesională?

Pot spune că voluntariatul m-a ajutat să-mi dezvolt așa numitele „soft skills” precum spiritul de echipă, aptitudinile de comunicare, orientarea spre obiective, capacitatea de rezolvare a problemelor și capacitatea de a lucra sub presiune.

Povesteşte-mi o amintire dragă legată de voluntariat.

Voluntariatul la  TEDx Bucharest mi-a dat ocazia de a-l vedea pe Cristian Lascu, redactor șef la revista Național Geographic România. Pentru a înțelege de ce este o amintire dragă trebuie să precizez că am început să citesc și să colecționez revista încă din 2004 și articolul meu preferat era întotdeauna semnat de domnul Lascu. Când voluntarii de la TEDx au fost întrebați la ce prezentări vor să asiste în pauzele lor, eu am raspuns „Doar la una! A lui Cristian Lascu!”. Am fost captivată de prezența lui și de pasiunea cu care ne împărtașea detalii din viața lui.

Le-ai recomanda și altor tineri să facă voluntariat? De ce crezi ca ar fi important pentru ei ?

Da, recomand voluntariatul ca „medicament” împotriva plictiselii sau a cotidianului. Cu toate că voluntariatul este o activitate bine vazuta în CV, merită făcut pentru că experiența aduce cu sine oameni noi și frumoși.

 

Articole asemanatoare:

Un comentariu

  1. […] Ana Stamatescu – studentă înrolată în Brigada de Voluntari […]

Posteaza un comentariu