Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Andreea Teodor On November - 29 - 2012

Acum aproximativ cinci ani, Ionuț Tunaru a avut ambiția de a pune bazele unei mari asociații nonprofit ce se ocupă cu organizarea evenimentelor, asociație care în prezent numără 770 de membri oficiali – Brigada de Voluntari.

Pentru început, spune-mi despre Brigada de Voluntari, cum a luat naștere și care este misiunea acestei asociații? 

Brigada de Voluntari are o poveste cel puțin interesantă. Fără să-mi dau seama atunci,  totul a inceput în 2008, în aprilie, când am fost  coordonator de voluntari în cadrul Summit-ului Nato. Ulterior o persoană din Ministerul de Externe cu care am lucrat îndeaproape m-a recomandat celor de la Emagic Entertainment pe același post – coordonator de voluntari – în cadrul festivalului B’estfest.

Discuția cu cei de la Emagic n-a durat mai mult de 5 minute, m-au intrebat dacă pot strânge o echipă de 300 de oameni, eu am zis da.  Îmi aduc aminte că am stat cam un sfert de oră la metrou, cu gând să mă întorc și să le spun că nu o pot face, dar într-un final am luat metroul spre casă, și aia a fost.

Cum a ajuns BDV să participe la atâtea evenimente mari ?

În 2008 și 2009 am lucrat doar cu o singură firmă de organizare de evenimente, de la care am învățat foarte multe și le multumesc pentru asta.  Spre sfârșitul anului 2009 deja începuseră să apară afișe cu evenimentele din 2010 și am decis să îi contactez pe ceilalți organizatori. Experiența și modul de lucru au fost recomandările noastre.  Iubim ceea ce facem și se vede asta la orice eveniment.

Câți membri numără în prezent BDV și cum vă descurcați cu supravegherea tuturor?

Site-ul www.brigadadevoluntari.ro are în prezent  770 de useri, cam mult, nu ?  Însă acest numar mare de oameni asigură prezența la evenimente variate, iar când unele evenimente se suprapun, ne putem baza pe acest număr. Sigur, au fost și evenimente la care am făcut recrutari și în afara celor care au cont pe site, și un exemplu bun este concertul Red Hot Chili Peppers unde Brigada de Voluntari a avut 500 de membri pe stadion.

Gestionarea lor e destul de … interesantă, însă in cei peste 4 ani de evenimente am învățat multe și ne îmbunătățim în fiecare zi.  Folosim intensiv tot ce înseamna google – google forms, invitații în calendar, sistem colaborativ de jameshallison casino lucru pe documente, toate acestea făra costuri suplimentare.  Pe lângă partea tehnică a lucrurilor cred că o provocare mai mare este motivarea oamenilor unde încercăm să auzim toate vocile din echipă și să răspundem cât se poate de prompt.  Fiecare eveniment apare pe site-ul nostru, iar voluntarii și coordonatorii lor ( ofițeri cum îi numim noi ) pot da feedback.

Povestește-mi o amintire dragă alături de BDV.

Aici aș putea scrie sute de pagini. Nu există eveniment fără o amintire plăcută, chiar dacă unele sunt mai grele ca altele. Însă dacă e să mă opresc la o amintire care m-a marcat de-a dreptul,  sunt nevoit să revin la festivalul din 2008. Eram în a treia zi de festival și am adunat toată echipa în fața scenei să le spun câte ceva despre ce aveam de făcut.  Era în jur de ora 2 după-amiază, foarte cald afară, iar când am început să vorbesc s-a făcut liniște. Le-am spus că este o zi importantă, că vor veni artiști cunoscuți, publicul va fi mai numeros, iar asta se traducea în mai multă muncă pentru noi și mai multă responsabilitate.  Momentele în care am vorbit au fost foarte grele, iar liniștea apăsătoare.  La finalul discursului meu toți cei 150 de voluntari au început să aplaude!  M-am blocat, îmi venea să fug, să râd, să plâng, a fost un moment deosebit din viața mea alături de brigadă.

În general, consideri voluntariatul ca fiind important în dezvoltarea tinerilor ? Din ce puncte de vedere ?

Sigur că voluntariatul este important în dezvoltarea tinerilor, din multe puncte de vedere. Aici voi vorbi din punct de vedere al participării la evenimente, în calitate de voluntar. Primul lucru și cred eu, cel mai important, este dezvoltarea abilității de a lucra cu oameni. Fie că voluntarii fac parte dintr-o echipă numeroasa și interacționează între ei, fie că sunt în echipe mai mici,  ei vor interacționa în mod sigur cu publicul care vine la un eveniment, unde iarăși sunt mulți, mult mai mulți oameni.

Apoi există elementul de lucru în condiții de stres, totul acolo se întâmplă timp real și orice decizie sau acțiune are consecințe imediate, fără posibilitatea de a reveni sau de a încerca de mai multe ori. Experiența pe care voluntarii o pot dobândi variază de la un eveniment la altul, brigada de voluntari fiind împânzită în multe departamente în cadrul unui eveniment, plus că toate aceste experiențe sunt un plus la orice interviu de angajare, în multe domenii de activitate.

Cum consideri că te-a ajutat voluntariatul în plan profesional, cât și personal ?

Voluntariatul m-a ajutat să îmi rafinez mai multe skill-uri și într-un final m-a adus în punctul în care visam înca din perioada în care lucram la Summit-ul Nato. Una din firmele de organizare de evenimente din țară m-a recrutat în echipa lor, pe o poziție de manager de producție.  Sacrificiile au fost foarte mari, din 2008 până în 2011 am avut practic două joburi – cel de corporație și Brigada de Voluntari, însă a meritat din plin, aș face asta din nou fără ezitare. 

Dacă sunt doritori să se înscrie în BDV, cum pot face aceasta ? 

Doritorii se pot înscrie pe site-ul nostru, www.brigadadevoluntari.ro . La secțiunea recrutări își pot lăsa adresa de e-mail iar în momentul în care deschidem aplicațiile, ei vor fi primii care vor afla , ca și răsplată pentru interesul acordat.

 

 

Articole asemanatoare:

Posteaza un comentariu