Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home1/youngini/public_html/blogunteer/wp-content/plugins/seo-ultimate/modules/class.su-module.php on line 1195
Mobilitate pentru dizabilitate – Asociaţia Club Sportiv Roţile Schimbării | Blogunteer.ro

Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Alina Maria Moraru On August - 26 - 2015

Călătoria prin lumea voluntariatului ne-a adus de această dată în contact cu Asociaţia Club Sportiv Roţile Schimbării. – O organizație nonprofit, înființată în anul 2013 cu scopul de a facilita integrarea socială a persoanelor cu dizabilități prin organizarea unor activități dedicate acestora.

Un maunnamed2re accent este pus pe informarea corectă a persoanelor cu dizabilităţi cu privire la drepturile lor, la modul în care pot solicita şi pot beneficia de servicii pentru mobilitate – dreptul la transport adaptat, dreptul la echipament de mobilitate (fotoliu rulant) – acestea fiind garantate prin lege.

Mai multe despre toate acestea, dar şi despre felul în care se lucrează în mod concret în cadrul ONG-ului, am aflat de la Alexandra Olteanu, specialist în comunicare, în interviul pe care ni l-a acordat.

Blogunteer: V-aţi propus să schimbaţi viaţa persoanelor cu dizabilităţi. Cât de grea este această misiune şi care sunt principalele provocări întâmpinate?

Alexandra Olteanu: Atunci când pui suflet în ceea ce faci, nimic nu este greu. Ne propunem să schimbăm în bine viața persoanelor cu dizabilități redându-le în primul rând încrederea în sine și ajutându-le să-și recapete independența. Credem în puterea exemplului, iar faptul că o parte dintre colegi sunt persoane cu dizabilități ne ajută să înțelegem și să venim în sprijinul nevoilor beneficiarilor. Provocările apar în fiecare zi, chiar dacă ești sau nu utilizator de scaun de rulant, important e felul în care le faci față. Una dintre provocările pe care le întâmpinăm vizează lipsa accesibilității spațiilor publice din oraș și în special a mijloacelor de transport în comun.

B.: Ce activitate desfăşurată considerați că are cel mai mare impact pentru beneficiari?

A.O.: Pentru o persoană care nu a mai ieșit din casă de foarte mult timp, o simplă plimbare în parc este o activitate care are efecte vizibile asupra îmbunătățirii stării de sănătate a acesteia. Pentru beneficiarii activi, care au un loc de muncă, spre exemplu, sau sunt destul de independenți, meciurile de baschet în scaun rulant sunt preferatele lor.

unnamed3

B.: Cărei nevoi a persoanelor cu dizabilităţi îi răspunde proiectul?

A.O.: Proiectul Abilitățile contează și economic, desfășurat în parteneriat cu Fundația Motivation România, își propune să crească participarea grupurilor vulnerabile pe piața muncii, în viața economică și socială atât prin îmbunătațirea competențelor și cât și prin dezvoltarea abilităților antreprenoriale ale acestora. În cadrul acestui proiect au fost înființate 8 structuri de economie socială care oferă servicii în sprijinul persoanelor cu dizabilități. Una dintre structurile de economie socială este cea din Prahova, în cadrul Asociației Club Sportiv Roțile Schimbării, care vine în întâmpinarea nevoilor persoanelor cu dizabilități prin oferirea unor servicii de calitate, inexistente pe piața locală; ne referim aici la serviciul de transport adaptat pentru persoane cu dizabilități și la serviciul de întreținere echipamente de mobilitate.

Proiectul Abilitățile Contează și Economic este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Investește în Oameni!

B.: Cum arată viaţa unei persoane cu dizabilităţi în România şi ce s-ar putea face pentru ca potenţialul unor astfel de persoane să fie valorificat?

A.O.: Persoanele cu dizabilități sunt oameni, ca și noi. Prin urmare ne leagă aceleași nevoi și dorințe. Viața unei persoane care folosește un scaun rulant nu este chiar ușoară, dacă ne referim la accesibilitatea clădirilor sau a mijloacelor de transport în comun ori a posibilității integrării pe piața muncii, și în acest sens ar trebui să ne concentrăm eforturile pentru a le facilita integrarea socială și profesională. Dacă ne-am schimba mentalitatea, ce bine ne-am descurca! Din păcate, ne lovim de discriminare și de lipsa unor servicii de calitate pentru persoanele cu dizabilități. Trebuie să investim mai mult în capitalul uman. Trebuie să conștientizăm că oricare dintre noi poate ajunge într-o zi să folosească un scaun rulant, de aceea e bine să facem lucrurile cu simț de răspundere și să ne punem și în locul prietenilor sau rudelor noastre care sunt utilizatoare de fotolii rulante și să vedem care sunt obstacolele de care se lovesc zilnic.

B.: Ce rezultate deosebite v-au marcat activitatea cu beneficiarii şi voluntarii Asociaţiei?

A.O.: Dacă vorbim despre rezultate directe asupra îmbunătății de sănătate și emoționale atunci putem să spunem că nimic nu e mai frumos decât sentimentul pe care îl ai atunci când cineva îți zâmbește pentru faptul că l-ai scos din casă sau că l-ai învățat să redevină independent. Și mai interesantă e puterea exemplului, de care povesteam mai sus. Oamenii învață, pentru ca la rândul lor să-i învețe pe alții și asta e minunat, astfel devin voluntari și tot așa se învârt roțile schimbării.

Dacă ne referim la rezultatele sportivilor în scaun rulant ai asociației, atunci putem să amintim câteva date: locul III la ,,Turneul de baschet în scaun rulant ”, Piatra Neamț din 2013, participarea la Wings For Life Run 2015 și alte demonstrații de baschet în scaun rulant în Ploiești, Urziceni, București cu prilejul unor manifestări sportive.

B.: În curând veţi demara un proiect curajos în câteva localităţi din judeţul Prahova. Care este scopul proiectului “Caravana pentru Mobilitate Roţile Schimbării”?

A.O.: Proiectul Caravana pentru Mobilitate Roțile Schimbării este o campanie de informare și conștientizare cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilități și se desfășoară cu ajutorul programului „Cercul de Donatori Ploiești”. Ne dorim ca prin intermediul acestei acțiuni să creștem gradul în care persoanele cu dizabilități își cunosc și își solicită drepturile de care beneficiază potrivit Legii 448/2006.

Prima oprire a Caravanei pentru Mobilitate Roțile Schimbării a avut loc îunnamedn Boldești, pe data de 28 iulie și a reunit peste 50 de participanți, dintre care 23 de persoane cu dizabilități, adulți și copii. Printre invitați s-au numărat și asistenți personali și reprezentanți ai autorităților locale.

E important ca întreaga comunitate să devină activă și conștientă că poate face ceva pentru a schimba viața unor persoane vulnerabile. Gândiți-vă doar că încă sunt oameni cu deficiențe locomotorii care nu știu că au dreptul la echipamente asistive pentru a le facilita mobilitatea!

B.: Ce schimbări doriţi să realizaţi în rândul beneficiarilor prin acest proiect?

A.O.: Prin proiectul „Caravana pentru Mobilitate Roțile Schimbării” ne dorim să informăm comunitatea locală, atât persoanele cu dizabilități, însoțitorii acestora și asistenții sociali cu privire la drepturile pe care le au persoanele cu dizabilități. Practic, ne dorim să funcționăm într-o societate normală în care le sunt recunoscute și acordate drepturile fiecărui indvid. Schimbarea nu se va vedea azi, mâine, dar suntem încrezători că dacă din cinci persoane măcar două înțeleg cum și unde să-și ceară drepturile, e clar că lucrurile vor merge pe drumul cel bun.

B.: Credeţi că este nevoie de o astfel de acţiune la nivel naţional?

A.O.: Desigur. La nivel național se pot face campanii mult mai ample care pot avea efecte cuantificabile mai rapid. De aceea suntem deschiși în a ne alătura unei posibile ințiative și la nivel național.

B.: Puteţi transmite un mesaj de încurajare pentru persoanele cu dizabilităţi?

A.O.: Ceea ce azi ți se pare normal și firesc, poate mâine nu ți se va mai părea la fel. Uneori într-o secundă ți se poate schimba viața. Dacă ieri jucai fotbal sau conduceai o mașină de curse și azi folosești un scaun rulant, află că nu ești singurul în această ipostază. Suntem și noi ca tine și mulți alții alături de noi. Toți ne construim visurile în continuare cu sau fără regretele față de ziua de ieri. Apreciază-te pentru ceea ce ești și pentru realizările tale și nu-ți impune limite doar pentru că folosești un scaun rulant. Oricum, roțile schimbării se vor învârti pentru toți!

Rămânând în aceeaşi notă optimistă, am înţeles uşor şi că „Dizabilitatea nu te face excepţional, dar întrebându-te ce ştii tu despre aceasta te face excepţional!”. Mai multe despre activitatea Caravanei puteţi afla accesând pagina de Facebook a ONG-ului.

Articole asemanatoare:

Posteaza un comentariu