Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home1/youngini/public_html/blogunteer/wp-content/plugins/seo-ultimate/modules/class.su-module.php on line 1195
Clujul se întoarce în Evul Mediu | Blogunteer.ro

Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Eliza Vaş On May - 9 - 2013

Asociaţia Clujului Medieval alături de Asociaţia Străjerii Cetăţii Bistriţei organizează pe data de 11 mai 2013, în Cluj-Napoca, o incursiune în timp. Mai exact, pentru 12 ore, participanţii de la activităţi se vor întoarce în Evul Mediu, pentru a observa viaţa oamenilor din acea perioadă, pentru a le cunoaşte obiceiurile, modul de organizare al societăţii, precum şi îndeletnicirile profesionale.

Având un caracter cultural-istoric, activitatea de faţă a fost gândită ca o lecţie de istorie “predată” de către locuitorii acelor timpuri. Folosindu-se tehnica reconstituirii istorice, membrii organizaţiilor non-guvernamentale şi-au propus să-i informeze pe cetăţenii Clujului cu privire la felul în care se desfăşura viaţa de zi cu zi a clujenilor din secolul al XV-lea, dar şi tehnici de luptă utilizate în epoca menţionată.

Colaj 1

Astfel, 15 tineri se vor angrena în activităţi după cum urmează:

  • În ceea ce priveşte activităţile casnice ale doamnelor şi domniţelor, vor fi prezentate diferite modele de broderie, sub forma unui atelier. Aceste modele vor fi recreate dupa modele autentice, din epocă, selectate din zona istorico-geografică  a Centrului şi Estului Europei, mai exact Italia, Germania, zona Ungariei şi a Transilvaniei;
  • Din sfera meşteşugurilor, va fi prezentat un atelier de pielărie, unde activitatea şi modul de prezentare va fi similar cu cel din cadrul atelierului de broderie;
  • În ceea ce priveşte dansurile caracteristice epocii, vor fi prezentate două, reconstituite după manuscrise păstrate din Franţa  secolelor XV-XVI, mai exact un dans specific masculin şi unul specific feminin;
  • Tenhica militară va fi prezentată sub forma unor exerciţii de arte marţiale, recreate după manuale de luptă scrise în Evul Mediu. Acestea vor însuma o serie de tehnici folosite atât în cadrul turnirurilor, cât şi în caz de război. Prezentarea loc va fi facută folosind mai multe metode – un mini-turnir organizat de cele două trupe, lupte unu la unu, dar şi interactiune cu publicul.

Colaj 2

Programul activităţilor amintite este:

10:00 – Deschiderea Turnului Croitorilor
10:00 – Primirea Străjerilor Cetăţii Bistriţei (la poarta turnului)
11:00 – Deschiderea expoziţiei medievale
12:00 – Program interactiv cu publicul pe tehnici militare ( în spaţiul din faţa turnului)
12:30-19:00 – Desfăşurarea atelierelor meşteşugăreşti deschise şi participării publicului ( primul nivel al Turnului)
13:00 – Dansuri medievale cu participarea publicului
14:00 – Schimbarea gărzii
16:00 – Dansuri medievale
17:00 – Program interactiv cu publicul pe tehnici militare ( în spaţiul din faţa turnului)
18:00 – Dans de cârciumă
19:00– Turnir medieval ( în spaţiul din faţa turnului)
19:45 – Închiderea Turnului Croitorilor
22:00 – Spectacol de lumini şi foc ( în spaţiul din faţa turnului)

La lăsatul serii, trupa “Lamia” va încânta audienţa cu un spectacol de flăcări şi lumini. Elementul mistic în acest caz sporeşte veridicitatea activităţii.

Dacă vă gândiţi la argumentele care au stat la baza realizării acestui eveniment, vă spun că ele ţin de istoria bogată a oraşului de pe Someş.  Cluj-Napoca a fost din cele mai vechi timpuri unul din importantele centre de cultură din spațiul intracarpatic și nu numai. Asociația Clujului Medieval (ACM) este tocmai un rezultat al acestei pasiuni.

Alcătuită din studenți ai Facultății de Istorie și Filosofie din cadrul Universității Babeș-Bolyai, precum și din alți tineri pasionați de istorie, ACM își propune să reînvie trecutul glorios al Clujului și al Transilvaniei.  În virtutea acestui lucru, doresc să readucă în atenția publicului evenimente cheie din istoria orașului-comoară și nu numai.

Atenţia organizatorilor va fi îndreptată asupra secolului al XV-lea, epoca regelui Matei Corvin, unul din cei mai remarcabili regi din istoria Regatului Maghiar, născut tocmai la Cluj.  Scopul final este acela de a oferi o lecție interactivă de istorie publicului larg.  În virtutea acestui lucru, se urmăreşte nu doar participarea și organizarea de spectacole, ci și de campanii speciale de informare atât pentru adulți cât și pentru tineri, respectivi copii.

Alexandra Oana Chira, membră ACM, invită clujenii să participe la eveniment: “Vorbim de o lecţie de istorie spusă altfel, pentru că pot vedea frânturi din viaţa de zi cu zi a oamenilor din secolul XV – elemente de viaţa cotidiană şi legate de antrenamente, respectiv parte militară – lucruri despre care nu află la şcoală. ”

Pentru a avea o imagine de ansamblu  în legătură cu activitatea “O zi medievală la Turnul Croitorilor”, vă las în compania acestui filmuleţ:

 

Articole asemanatoare:

Posteaza un comentariu