Una dintre cele mai frumoase vacanțe de vară am petrecut-o în Cluj, în calitate de participant la Junior Summer University. După două săptămâni petrecute în cadrul proiectului, a trebuit să-mi reconsider de la un capăt la altul toate opțiunile pentru a găsi o cale să-mi petrec anii de studenție în acest superb oraș.
De ce? Pentru că aici am avut parte de lucruri noi, oameni frumoși, locuri de vis și distracție din plin. Mai mult decât atât, conform Institutului Național de Statistică, Clujul se află pe locul 2, la nivel național, în ceea ce privește calitatea vieții.
Anul acesta, Clujul a preluat ștafeta de la Salonic și a devenit primul oraș din România care obține titlul de Capitala Europeană a Tineretului, ceea ce îi oferă minunata ocazie de a desfășura, pe tot parcursul anului, o multitudine de activități care să implice tinerii în toate domeniile.
Fiind vorba de Capitala Europeană a Tineretului, programul a fost gândit să includă evenimente care să implice atât comunitatea locală, cât și pe cea internațională, atât în mediul virtual, dar nu numai. Iată câteva dintre ele:
Day 15
Dintre evenimentele locale ne-a atras atenția Day 15. Mai exact, în fiecare zi de 15 a lunii, clujenii sunt implicați în diverse activități. Tema lunii ianuarie este Literatura Trăiește. Pornind de la acest mesaj, voluntarii au împărțit peste 4000 de semne de carte în cele 50 de autobuze care afișează citate din autori români și străini. Alegerea datei nu este întâmplătoare, fiind un omagiu adus poetului Mihai Eminescu, la 165 de ani de la nașterea sa.
Obiectivul proiectului Day 15 este implicarea a peste 200 000 de persoane în transmiterea de mesaje pozitive, prin intermediul celor 12 evenimente ce vor fi organizate pe parcursul anului.
Tot pe parcursul lunii ianuarie, 40.000 de vederi realizate special pentru cei care vizitează Cluj-Napoca au fost distribuite în 70 de hoteluri și 40 de restaurante și cafenele din municipiu. Turiștii pot trimite vederile cui doresc, fiind astfel o invitație de a vizita Capitala Europeană a Tineretului 2015.
Luna Tinerilor Artiști
Începând cu 23 ianuarie, Filarmonica de Stat Transilvania organizează acest eveniment cu scopul de a promova tinere talente, aflate la începutul carierei muzicale, sau valori deja recunoscute din România şi alte 4 ţări (Germania, Israel, Turcia şi Republica Moldova). Cinci concerte simfonice şi un recital vor reprezenta o frumoasă experienţă muzicală pentru tot cei care apreciază muzica clasică.
Cluj, oraș al festivalurilor
Transilvania găzduiește, prin intermediul Clujului, cel mai mare festival de film din România – TIFF (Festivalul Internațional de Film Transilvania) și cel mai mare festival de film de comedie din Europa – Comedy Cluj.
Tot în acest an și tot în acest frumos oraș, vor avea loc și Festivalul Internaţional de Carte, Festivalul Internaţional de Stand Up Comedy, Festivalul Internaţional de Film Studenţesc, Transilvania Jazz Festival, Jazz in the Park sau Festivalul Mozart.
Let’s SHARE Cluj
Pentru a promova Clujul, atât în țară cât și în străinătate, a fost creată inițiativa Let’s SHARE Cluj! Organizatorii propun astfel să fim mai receptivi la locurile frumoase pe care le avem și să le arătăm și celorlalți. Atât clujenii, cât și alți tineri care iubesc Clujul sunt încurajați să împărtășească cu toată lumea experințele pozitive legate de acest oraș, prin publicarea unor fotografii pe Facebook care să conțină hashtagul #sharecluj. Pentru această inițiativă vor fi acordare și premii.
Până în acest moment, 60000 de tineri au share-uit mesajele #Cluj 2015.
Volunteers Academy
Un proiect de mai mare amploare ce se dorește a fi extins, la nivel național și european, este Volunteers Academy. Proiectul îşi propune să creeze şi să consolideze o reţea de voluntari care să fie implicați constant in diverse activități în România și în Europa, pentru a conștietiza rolul lor în societate. Până acum, au avut loc constant întâlniri cu voluntarii, la Casa de Cultură a Studenților, iar informaţii la zi se regăsesc pe pagina de Facebook Youth at Cluj-Napoca Volunteers Academy.
Programul de voluntariat
Titlul de Capitală Europeană a Tineretului este o șansă foarte importantă pentru tinerii din România să se afirme ca o comunitate unită prin inițiative și idei cu potențial, iar voluntariatul este una dintre metode, adăugând, în același timp, experiență la CV și multă distracție.
2000 de voluntari se implică în Capitala Europeană de Tineret și formează grupul de Voluntari ai Clujului.
Cei care locuiesc deja în Cluj-Napoca sunt cei mai norocoși, deoarece pot să se implice în astfel de activităţi constant. Pentru cei care locuiesc în oricare altă zonă a țării sau chiar în afara țării, poate fi o oportunitate de a vizita Clujul. Vă veți convinge singuri că merită!
Pentru luna februarie, calendarul de activități cuprinde o tabără de iarnă și una de ski, o competiție muzicală dedicată pasionaților de rock, un bal mascat sau un târg handmade.
Mai multe informatii se regăsesc pe pagina oficială, unde este disponibil și formularul de înscriere în rubrica Fii voluntar. De asemenea, echipa Blogunteer vă va ține la curent cu diversele oportunități pe care le oferă Cluj-Napoca, în calitate de Capitală Europeană a Tineretului.
Sursă foto: https://www.facebook.com/cluj2015