Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Vera Iurcu On April - 12 - 2013

Există, în România, orașe care nu au teatru sau nici măcar cinema. Există orașe care au unul sau ambele spaţii culturale, dar nu au destui spectatori  cu astfel de gusturi. Şi există Alexandria -un oraș în care teatrul este acasă. Populația din acest oraș mic nu mai asistase la o piesă de teatru de vreo 15 ani. Acum, este gazda anuală a unui proiect național care promovează teatrul și educația alternativă prin artă.

Ideo-IdeisFestivalul Național de Teatru Tânăr IDEO IDEIS a ajuns la cea de-a 8 ediție, astfel, în perioada 8 – 16 august, își așteaptă noii și vechii participanți, spectatori sau voluntari să vină în Alexandria pentru o nouă reprezentație de succes.

O generație tânără, pasiune pentru teatru, entuziasm, un maestru din lumea teatrului – Marcel Iureș – președinte de onoare și multă muncă au fost cheia de succes a unei idei aparent greu de realizat. IDEO IDEIS a apărut în vara anului 2006, din inițiativa unor liceeni care doreau mai mult, „pentru că era nevoie de mai mult”. Festivalul este un proiect marca T.E.T.A, o Asociație formată dintr-un grup de tineri cu vârsta cuprinsă între 15 și 25 de ani, care împărtășeau aceeași iubire pentru teatru. Evenimentul este susținut de Cătălin Ștefănescu, Medeea Marinescu, Andi Vasluianu, Vlad Zamfirescu, Marius Manole și mulți alții.

432061118_640An de an, trupe de teatru de amatori din toată țara își dau întâlnire în Alexandria pentru a îmbrăca masca de actor, pentru a interacționa și pentru a învăța de la profesioniștii din lumea artistică. Oameni de toate vârstele vin acolo să admire ceea la ce dă naștere o libertate creatoare. „Copiii atomici”, cum îi numește Marcel Iureș, au reușit să pună pe roate nu doar o competiție în arta teatrală, dar și o vastă gamă de activități cultural-educative. Astfel, toți cei prezenți în cadrul festivalului iau parte la ateliere de teatru și urmăresc ateliere de măiestrie, intră în dialog cu profesioniști – la master-class-urile Ideo Ideis – într-un cadru cât se poate de prietenesc, au parte de o cinematecă târzie, urmată de discuţii alături de moderatorii invitați și alte evenimente speciale.

Festivalul Național de Teatru Tânăr IDEO IDEIS este organizat 100% în regim de voluntariat, iar în acest an, și TU poți fi finanțatorul acestuia. MyKey a inițiat o campanie menită să introducă  crowdfundingul ca alternativă de finanțare pentru proiectele culturale independente. Acuma ai ocazia să susții festivalurile pe care le admiri sau pe care le-ai aplaudat la sală deschisă.

Intră pe pagina http://www.we-are-here.ro/proiecte/festivalul_national_de_teatru_tanar_ideo_ideis și află cum poți susține un proiect cultural pentru ca acesta să aibă continuitate. Fii la curent cu mai multe detalii și noutăți despre IDEO IDEIS, accesează pagina oficială http://www.ideoideis.ro/ sau http://www.facebook.com/ideoideis

„O îmbrățișare e unul din puținele momente când oamenii sunt sinceri. Ideo Ideis e o mare îmbrățișare.” Nu am spus-o noi și nici organizatorii, au spus-o cei care au trăit experiența Ideo Ideis.

Articole asemanatoare:

Un comentariu

Posteaza un comentariu