În anul 2007, Vera Ion și Sorin Poamă, fondatorii Festivalului Scrie Despre Tine, terminau Facultatea de Regie, respectiv Actorie UNATC București. Dintr-o întâmplare, Vera descoperă textul „Monged”, de Gary Duggan. Impresionată de text și de faptul că poate monta o piesă scrisă de un autor care e încă în viață, îl contactează pe Gary și începe să lucreze „Monged” pentru spectacolul de licență.
În perioada în care teatrul independent românesc era aproape inexistent, iar tinerii actorii erau primiți foarte greu la teatrele de stat, unii dintre ei au ales drumul străinătății, la fel ca Vera și Sorin. După o lungă călătorie pe străzile Europei, timp în care au lucrat clowni, întorși în România, Vera și Sorin s-au gândit să scrie o piesă de teatru despre tot ceea ce li se întâmplase acolo.
Astfel, începând din octombrie 2009, au urmat luni în care au reconstituit zilele, activitățile, oamenii cu care au interacționat și întâmplările trăite. În iunie 2010, toate au urcat pe scena unei piese de teatru de aproape două ore – „Ich Clown”, care se va dovedi a fi drumul spre un nou proiect al teatrului independent de până atunci.
Festivalul Scrie Despre Tine „este un puzzle de texte și povești” – așa cum îl numesc fondatorii săi. În perioada în care spectacolul „Ich Clown„ era jucat în diverse spații alternative din București, echipa a întâlnit oameni fascinați de faptul că în teatru poate fi vorba și despre povești autentice de viață, online casino nu numai despre drame din secole trecute sau din alte țări. Așa a apărut ideea organizării unor ateliere în care să lucreze împreună cu oricine e interesat să își povestească experiențele și să asculte poveștile altora, pentru a scrie un text pentru teatru bazat pe evenimente autentice.
În cadrul atelierelor, participanții vor face exerciții creative de actorie și dramaturgie prin intermediul cărora își vor putea înțelege mai bine personajele. Iar în final ajung să scrie o piesă de teatru bazată pe experiențele proprii, liber și fără blocaje.
SCRIErile ulterioare ajung să fie puse în scenă chiar de autorii săi, aceștia devenind regizorii și actorii propriei vieți la propriu și la figurat. Așa cum vorbea Vera Ion despre sine, „teatrul e cea mai bună metodă de a ieși din capul tău”.
DESPRE povești autentice de viață, asta e ceea despre ce scriu. Ideea pe care o transmite acest festival este că toate poveștile sunt interesante. Pentru simplul fapt că se întâmplă. Singura condiție e ca oamenii să vrea să se conecteze la propriul univers și spațiu. Aici, ei învață să retrăiască anumite evenimente și să găsească din orice întâmplare, oricât de banală nu ar părea.
TINErii, cât și alte persoane de orice vârstă, aleg să participe la ateliere, pentru că au ocazia să își spună povestea și să-și împărtășească experiențele în cadrul unui cerc restrâns de persoane, bazat pe încredere și confidențialitate. Atunci când dai un alt nume personajului tău și îl vezi jucat în fața ta, vezi lucrurile altfel mai clar. De asemenea, dialogurile te ajută să te regăsești în poveștile altor oameni și să scapi de prejudecățile asupra propriilor întâmplări și viziunea ta asupra lor.
Una dintre realizările acestor ateliere a avut loc în Vaslui, un oraș fără teatru, atunci când 13 liceeni scriu și joacă o piesă documentând experiențele adolescenței lor, în fața unui public de 400 de liceeni.
După un an de lucru în cadrul atelierelor, apar 6 texte noi pentru teatru, implicând 30 de artiști care participă voluntar la acest proiect.
Prima ediție a festivalului s-a desfășurat în perioada 10 mai – 10 iunie 2013 și a inclus 5 premiere și un spectacol invitat, 8 spectacole lectură și o seară de scurt metraje, în care s-au reflectat tema propusă: „Cui ne spunem poveştile?”
În același timp, organizatorii au propus documentarea și prezentarea unor situații care au loc în cele mai banale locuri – în autobuz, la magazin, la locul de muncă – care să prezinte ce înseamnă să fii „străin” în România și experiența unei astfel de „întâlniri”. Materialele adunate vor fi folosite în realizarea unei reviste a platformei Scrie despre Tine.
Pentru a afla povestea în întregime a festivalului și alte informații legate de acesta, intrați pe pagina oficială http://scriedespretine.com/despre-mine/povestea/. Dacă vreți să faceți parte din echipa experimentală, trimiteți un mail cu subiectul “Vreau sa fac parte din echipa experimentală” , apoi veți primi toate detaliile legate de proiect.