Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Andreea Teodor On March - 18 - 2013

De fiecare dată când veţi întreba un voluntar de ce a ales sa muncească de bunăvoie, fără niciun câştig material, veţi constata întotdeauna din răspunsurile sale, că de fapt, câştigul este mult mai mare decât vă imaginaţi: nu constă în recompense materiale, însă experienţa acumulată şi satisfacţia de a te face util, nu pot fi echivalate cu nimic.

Ioana Nechifor are 22 de ani, e studentă în anul 3 la Psihologie și voluntară în cadrul Asociației Minte Forte din Cluj-Napoca, începând cu noiembrie 2012. Din ianuarie 2013, Ioana e asistent al proiectului de « Terapie asistată de animale pentru copii » în cadrul aceleiași organizații. În rândurile de mai jos, ea a ales să-și spună povestea despre cum combină dragostea pentru animale și psihologie cu voluntariatul.

Ziua mondiala a sanatatii mintale 2012Cum ai ajuns în organizația Minte Forte? Care a fost motivația ta?

După 2 ani în care nu am prea realizat activități de voluntariat am dat într-o zi, în timp ce făceam curățenie printre emailuri, peste un email despre Minte Forte și despre activitățile pe care le realizează; era un email de recrutare de voluntari. După ce am terminat de citit emailul am știut că trebuie să mă alătur voluntarilor din această organizație. Cu atât mai mult mi-a atras atenția Minte Forte cu cât tocmai realizaseră un proiect de terapie asistată de animale. Am vrut să mă implic într-un proiect similar și mi-am dorit tare mult să ies din amorțeală și să fiu voluntar!

Cum ai aflat de proiectul « Terapie asistată de animale pentru copii »?

Când am aflat de proiect, nu știam dacă va fi reluat și în 2013, dar am știut sigur că vreau să fac parte din organizația care s-a gândit la un astfel de proiect. Începe să devină un clișeu ideea de „Sunt voluntar pentru că vreau să ajut.” Nu știu dacă m-am gândit la asta când m-am decis să mă alăturat organizației, pur și simplu simțeam că am „stat” destul și vroiam să mă implic.

sedinta de terapie asistata de cal, editia 2012 a proiectuluiCe ți-a stârnit interesul față de proiect?

Iubesc animalele de când mă știu, iar oamenii întotdeauna m-au fascinat. Interesul pentru oameni m-a făcut să studiez psihologia și dragostea pentru animale mi-a deschis ochii pentru terapia asistată de animale, o metodă de terapie cu foarte mult potențial, însă prea puțin cunoscută și practicată în România.

 De ce te pasionează terapia asistată de animale?

Pasiunea mea pentru această formă de terapie s-a născut la intersecția dintre iubirea mea pentru animale și fascinația mea pentru oameni. Pentru mine compania unui animal face minuni, orice probleme aș avea și oricât de supărată aș fi, prezența unui animal mă face să zâmbesc.

 sedinta de lucru Minte ForteAi planuri de viitor legate de acest domeniu?

Ca și terapeut doresc să profesez în acest domeniu, iar dacă la început am fost motivată de ceea ce simțeam eu cu privire la interacțiunea om-animal, cu timpul, culegând informații, am ajuns să cred în această formă de terapie.

În cadrul terapiei asistate de animale, psihologul joacă rolul ghidului, iar animalul este facilitatorul, animalul ușurează atât munca clientului cât și a terapeutului și dincolo de faptul că facilitează tot ce reprezintă demersul terapeutic. Sunt de părere că activează ce e mai bun din acesti actori ai terapiei. o face cu cea mai mare plăcere dacă este tratat cu respectul cuvenit.

Ce a însemnat implicarea ta în această ediție a proiectului?

Ca asistent de proiect, m-am implicat în proiect de la bun început, atât în planificarea sa cât şi  în selecția copiilor care să facă parte din acest proiect. Voi ajuta în continuare, pe partea “operaţională”, în activități precum  păstrarea unei legături între părinţi și terapeut şi însoțirea copiilor la ședințele de terapie unde va fi cazul. În ceea ce priveşte promovarea proiectului, voi reprezenta proiectul la standuri de informare atașate evenimentelor Minte Forte, precum în timpul Săptămânii Sănătăţii Mintale (22-28 aprilie 2013) sau de Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale, dar şi evenimentelor externe, precum în timpul Paradei Animalelor organizată de Hipermarketul Cora în 27-28 aprilie 2013.

Voi participa de asemenea la o conferință internaţională organizată de Asociaţia Hip-Tep din Aiud pe tema „Rolul terapiilor complementare în dezvoltarea psihomotrică a copiilor cu dizabilități” în 23 martie 2013, ceea ce-mi va da ocazia să aflu despre alte tipuri de terapii folosite în cazul copiilor cu dizabilităţi şi să mă întâlnesc alte persoane la fel de pasionate de acest domeniu.

Cum vezi viitorul proiectului?

Cred că este un proiect cu potențial care ajută foarte mult copiii care iau parte la terapie, cu atât mai mult cu cât ședințele de terapie sunt gratuite, lucru care nu poate decât să aibă efecte  pozitive atât pentru organizație cât și pentru dezvoltarea acestei forme de terapie. Sunt sigură că proiectul va fi continuat pentru că e un real succes și sper ca Programul MOL pentru Sănătatea Copiilor şi Fundaţia pentru Comunitate, finanţatorii proiectului anul acesta, să considere la fel.

În plus, îmi doresc foarte mult să putem relua în proiectele viitoare terapia asistată de cal, care a fost prezentă în prima ediţie a proiectului. Întrucât aceasta necesită mai multe resurse logistice şi financiare (transportul la un club de călărie, mai mulţi voluntari însoţitori etc.), terapia cu cal nu a fost desfășurată anul acesta – sper însă ca experienţa pe care o acumulez acum să-mi permită să-i asigur reluarea!

 

Mai multe despre Asociaţia Minte Forte

Asociația Minte Forte, fondată în 2010, este o organizație non-profit dedicată promovării sănătății mintale pozitive prin inițiative educative adresate publicului larg, suport asigurat persoanelor cu probleme de sănătate mintală și prin proiecte de dezvoltare personală. Între acțiunile sale se numără anuala Săptămână a Sănătății Mintale, Centrul Minții – proiect prin care se oferă servicii de consiliere psihologică la prețuri reduse, urmând a fi lansat pe 11 martie 2013, activități recreaționale pentru copiii de la Clinica de Psihiatrie Infantilă Cluj-Napoca și ateliere de dezvoltare psihologică individuală. Mai multe informaţii despre organizație se pot găsi pe site-ul nostru la adresa http://minteforte.ro/.

Articole asemanatoare:

Categorii: Featured, Povestea Ta

Posteaza un comentariu