“Noi oamenii avem puterea de a schimba lumea”– este unul dintre motto-urile declarației Natiunilor Unite. În ultimele decenii, ne întrebăm din ce în ce mai des care este rolul nostru în societate și cum putem deveni mai activi.
Voluntariatul nu este numai o oportunitate plăcută de petrecere a timpului liber, dar chiar un element vital pentru anumite sectoare de activitate. Beneficiile voluntariatului sunt nenumărate, iar mecanismul unul cât se poate de viabil și accesibil pentru oricine: îți oferi sprijinul, timpul, abilitățile de care dispui și mai ales pasiunea unei cauze, iar la schimb nu primești bani, ci ceva cu mult mai util și valoros. Observi rezultate concrete în urma muncii depuse, capeți o doză zdravănă de încredere în tine, energie pozitivă, te dezvolți la nivel personal și profesional și mai ales, cunoști noi oameni care îți pot deveni prieteni sau parteneri în viitoare proiecte.
De la voluntariatul constant în cadrul unei organizații neguvernamentale, până la implicarea în evenimente ocazionale (festivaluri, concerte caritabile etc.) opțiunile din care poți alege sunt nelimitate. Pentru a fi sigur că faci cea mai bună alegere este recomandat să parcurgi o serie de pași pentru ca la finalul acestora să găsești locul în care te încadrezi cel mai bine și în care experiența ta să fie pe deplin valorificată:
- Cunoaşte-te pe tine! Mai întâi de orice, trebuie să fi conştient de ce calităţi şi abilităţi dispui, ce talente şi ce interese ai. Împarte o foaie de hârtie în patru secţiuni: în prima vei scrie CE FACI BINE ÎN MOD NATURAL (adică talente), în a doua CE ÎȚI PLACE SĂ FACI (pasiuni), în a treia DE CE FACI CEEA CE FACI ? (motivaţie), iar în ultima CUM FACI CEEA CE FACI (valori). Această diagramă te poate ajuta în aflarea orientării vocaţionale şi funcţionează foarte bine atunci când vrei să îţi dai seama ce tip de voluntariat să alegi.
- Identifică o problemă! Prima ta motivaţie când vine vorba de voluntariat nu ar trebui să fie urmărirea “trendului” impus de prieteni sau obţinerea unei diplome, ci dorinţa de a rezolva o poblemă sau de a contribui la schimbarea societăţii din care faci parte, prin compasiune şi dedicare. Alocă-ţi un timp pentru a analiză oraşul şi comunitatea ta. Fă o lista cu lucruri pe care ai vrea să le schimbi sau să le îmbunătăţeşti. Acestea ar putea fi: reducerea volumului de deşeuri din parcuri, organizarea mai multor evenimente culturale pentru elevi, protecția grupurilor defavorizate sau discriminate. Poţi chiar sa faci o mică “anchetă” printre cunoscuţii tai. Odată instalată o imagine mai clară de ansamblu vei descoperi mai uşor care îţi sunt obiectivele. Poate peste un timp va deveni chiar idealul tău, aşa cum şi le-au descoperit aceste personalităţi.
- Evaluează corect resursele pe care vrei să le oferi! Timpul este unul dintre cele mai preţioase “bunuri” pe care le putem oferi. Analizează-ţi cu atenţie programul săptămânal şi observă care sunt zilele mai puţin încărcate, cât eşti dispus să oferi din timpul tău liber şi mai ales, apreciază corect cum ar trebui să îţi structurezi programul aşa încât să dai randament maxim în tot ceea ce faci, dar să nu te simţi copleşit. Mintea umană nu e capabilă să prioritizeze tot ceea ce avem de făcut, astfel încât o agenda în care să notezi poate părea monotonă, dar este utilă, mai ales la început. Şi disponibilitatea de a pleca în străinătate este un factor important. Dacă decizi să faci voluntriat în altă ţară îţi trebuie curaj, o perioadă de timp complet liberă şi firța psihică necesară uneri deplasări departe de casă şi prieteni. Asta nu ar trebui sa te sperie, ci din contră, să îţi dea un impuls pentru noi experienţe și începuturi.
- Analizează atent ofertele disponibile! Este foarte tentant să te înscrii în primul program de voluntariat văzut, pentru că toate sunt minunate şi sprijină cauze importante. Însă, pentru a avea rezultate maxime consultî mai întâi toate programele din sfera care te interesează şi vezi care se potriveşte cel mai bine profilului tău. Pentru programele temporare, cum ar fi târgurile sau festivalurile, notează într-un calendar dată de desfăşurare a acestora pentru a şti din timp cum să te pregăteşti. Odată ce ai ales ce îţi place şi ce ţi se potriveşte, urmează o parte foarte imporantă şi anume recrutarea. Modul de alegere este diferit pentru fiecare asociaţie sau organizaţie , dar în marea majoritate a departamentelor HR sunt solicitate C.V-uri, scrisori de motivaţie, interviuri live sau pe skype sau chiar şi probe practice. Mai întâi completează un C.V. de tip Europass pe care îl poţi folosi oriunde şi asigură-te că este corect redactat. Realizează-l din timp pentru ca apoi să te ocupi numai de restul cerinţelor. Nu ezită să ne pui întrebări dacă ai nevoie de ajutor pentru aplicaţii sau nelămuriri despre cum decurge un interviu.
- Discută! întreabă-ţi prietenii voluntari cum este viaţa lor şi ce parere au despre activitatea lor de voluntariariat. Cu cât mai variate sunt răspunsurile cu atât mai bine. Ca în orice alt domeniu, părerea unei persoane cu experienţă te poate face sa te simţi mai puţin confuz, mai sigur şi mai entuziast. De exemplu, puteți arunca o privire pe articolul redactat pentru Ziua Internaţională a Voluntariatului care cuprinde experiențe frumoase de la voluntari din toată ţara.
- Se poate întâmpla ca, la început, așteptările tale să fie diferite de realitate, dar nu te lasă descurajat. Acordă-ţi o perioadă de acomodare şi îţi vei da seama mai repede decât crezi că te descurci de minune. Dacă după mai mule încercări totuşi nu te simţi în largul tău în echipa din care faci parte sau în activitatea pe care o desfăşori, nu trebuie să îţi fie frică să renunţi și să găsești o nouă oportunitate de voluntariat. Aşa e cel mai bine pentru tine, în primul rând, pentru organizația din care faci parte dar și pentru cauză și beneficiari. Când vine vorba de voluntariat, cele mai importante principii după care te ghidezi ar trebui să fie PASIUNEA pentru ceea ce faci şi RESPONSABILITEA de care dai dovadă. Nu uită, până la urmă, tu reprezinţi schimbarea!
Povestea ta în lumea voluntariatului aşteaptă să fie auzită. Spune-ne cum ai început şi cum ți-ai ales drumul tău în voluntariat pentru a învaţă cât mai multe persoane din experienţă ta. Dacă ai nevoie de asistenţă sau ai orice fel de întrebări pe acest subiect, nu ezita să ne contactezi pe adresele de e-mail. Mult succes !