Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Anita Klein On July - 6 - 2012

Voluntariatul online sau voluntariatul virtual, cum i se mai spune, este un concept care permite practic oricui, de oriunde s-ar afla,  să ajute la îndeplinirea unei cauze…aflată,literalmente, la celalalt capăt al Pământului! Contrar  opiniei populare, el nu este nou, apărând odată cu Internetul în sine, acum mai bine de 50 de ani. Primul proiect centrat exclusiv pe voluntariat online a fost început în anul 1970 și poartă numele de Proiectul Gutenberg. În cadrul lui, munca voluntarilor din toate colțurile lumii era unită pentru a crea primele e-book-uri, cărți în format electronic.

În ziua de azi voluntariatul virtual s-a extins și este folosit de numeroase organizații internaționale datorită avantajelor sale multiple. Dar în ce constă de fapt,munca unui om care desfășoară activități în scop caritabil, online? Iată câteva exemple de activități în lista de mai jos:

  • traduceri de documente
  • cercetare pe diverse subiecte
  • creare de  pagini web
  • scriere/editare de articole, comunicate de presă, scrisori/invitaţii către companii sau alte asociații, etc.
  • realizare de baze de date
  • design grafic
  • consiliere oameni
  • moderare forumuri
  • editare de video-uri
  • promovare a  unui anumit proiect, organizații online(social media)
  • monitorizare de ştiri
  • managementul altor voluntari online
Mituri despre voluntariatul virtual
  1. Voluntariatul online este impersonal. 
    Fals . Interacţiunile online sunt destul de personale. În multe circumstanţe, oamenii sunt adesea mult mai dispuşi să facă schimb de informaţii şi de sentimente online, decât sunt în faţă-în-faţă. De asemenea, voluntarii pot mai uşor să partajeze fotografii de familie ale acestora, şi povesti despre interesele lor prin intermediul internetului decât, să spunem, la un prânz la faţa locului . 
  2. Cel mai mare obstacol în calea voluntariatului online este lipsa de acces la Internet. 
    Fals . Pentru organizaţii, cel mai mare obstacol în calea implicarea voluntarilor online este lipsa de experienţă în practicile de management de bază de voluntariat. Dacă o organizaţie nu ştie cum să se implice voluntari la sediul clientului în mod eficient, ei nu vor fi capabili să o facă online.
  3. Oamenii care voluntari on-line sunt foarte timizi și au probleme de interactiune cu ceilalti. 
    Fals .  De fapt, voluntarii online tind să fie excelenți la interacțiunea cu alții – “foamea” de interacţiune poate fi uneori un motiv pentru care oamenii se apucă să facă voluntariat.
  4. Internetul este periculos şi, prin urmare, şi voluntariatul online.
    Fals . Internetul este nici mai mult, nici nu mai puţin periculos decât lumea offline. Sau mai bine zis,este cel puţin la fel de periculos.Cheia este o atitudine precaută şi vigilentă,documentarea bună şi promptitudinea cu care să reacţionăm la ivirea unei situaţii dificile.

Avantajul voluntariatului online

  • La întrebarea „Ce te împiedică să faci voluntariat?”  un procent de 65% dintre subiecți au răspuns „Lipsa timpului necesar”,în cadrul unui studiu realizat de către cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania. Însă acest motiv nu  mai este viabil în cazul voluntariatului virtual,deoarece acesta nu presupune un program fix și nu solicită timp în plus pentru deplasarea într-un anumit loc.

Așadar, flexibilitatea și posibilitatea de a alege dintr-o arie largă de oportunități conferă acestui tip de voluntariat un avantaj semnificativ. Și cred că nu este greșit să afirmăm că aproape orice posesor de computer ar putea să facă acest gest.

Articole asemanatoare:

Categorii: Voluntariat

4 Comentarii

  1. Louise says:

    buna! am abilitati de comunicare si pot intelege oamenii usor spre a le da sfaturi, etc. As putea ajuta pe cineva lucrand online? Cum?

  1. […] Voluntariatul online sau cum să dai o mână de ajutor ….din fotoliul de acasă […]

  2. […] Voluntariatul online sau cum să dai o mână de ajutor ….din fotoliul de acasă […]

Posteaza un comentariu