Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Roxana Firica On March - 13 - 2012

Alexandra Maftei consideră că în Occident cultura de implicare în activităţile de voluntariat, le este insuflată cetăţenilor încă de la vârste fragede şi este ceva normal de a acorda un ajutor celorlalţi, fără a aştepta ceva în schimb sau doar pentru a face un bine pentru mediul în care trăieşti, în aşa fel încât să creezi o lume mai bună şi mai frumoasă pentru pentru generaţiile din ziua de azi şi pentru cele care vor veni.

Absolventă a Facultăţii de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică şi a unui master în Administrarea Afacerilor  din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, își dorește să continue un Master of Business Administration în străinatate, deoarece experienţa unui MBA reprezintă o etapă obligatorie în succesul profesional. Aşadar, în calitate de  Director HR  al LSRS-ului, Alexandra ne va povesti despre proiectele Ligii Studenţilor Români din Străinătate şi începutul implicării sale în LSRS.

1.  Făcând parte din Departamentul de Dezvoltare al Ligii Studenţilor Români din Străinătate,  ca si voluntar consideri că te-a ajutat într-un anume fel voluntariatul? De ce LSRS?

Implicarea în activităţi de voluntariat reprezintă una dintre cele mai importante oportunităţi de dezvoltare personală, de îmbogăţire culturală şi de ajutor oferit celorlalţi. Implicându-mă în LSRS am descoperit ce recompense deosebite îţi poate aduce această muncă, ce înseamnă să acorzi o mână de ajutor, un sfat unei persoane pe care nu o cunoşteai până acum şi care are nevoie exact în acel moment de o informaţie care îi poate schimba întreaga viaţă. În momentul în care îmi dau seama că am putut ajuta pe cineva, reprezintă cea mai mare realizare a mea. Aici am cunoscut nişte oameni extraordinari, de la care am avut extrem de multe de învăţat şi experienţa practică castigată, m-a ajutat foarte mult în dezvoltarea abilităţilor mele, atât personale cât şi profesionale.  Am ales LSRS fiindcă este singura organizaţie din România care adună într-o singură comunitate toţi studenţii românii din 30 de filiale din ţările a 4 continente şi care îşi propune să îşi aducă valorile, contribuind în mod activ şi decisiv la progresul ţării noastre.

2.    În ce proiecte ai acţionat de-a lungul celor 3 ani ai LSRS-ului?

LSRS a elaborat o mulţime de proiecte excepţionale ce ajută foarte mult la informarea tinerilor care îşi doresc o educaţie de calitate în străinătate. Încă de la începutul implicării mele în LSRS, acum 2 ani, am avut şansa să aflu de toate proiectele LSRS, să intru în contact cu colegii care se ocupau de coordonarea lor şi să aflu ce reprezintă fiecare proiect şi astfel am demarat o serie de campanii de recrutare de voluntari pentru aceste proiecte. Campaniile acestea au fost urmate şi de campanii de recrutare specifice fiecăriu departament în parte şi pentru filiale în încercarea de a găsi oamenii potriviţi. Momentan lucrez împreună cu colegii mei la un nou proiect, ce îşi doreşte să aducă oameni noi în organizaţie  şi care să fie implicaţi, pe rând, în toate departamentele în aşa fel încât să înţeleagă practic cum funcţionează LSRS şi să decidă ei, în ce departament doresc să îşi continue activitatea în LSRS. Şi unul dintre  cele mai mari proiecte, la care am fost Project Manager a fost Campania de 2 % 2011 – Susţine elitele României. Elitele României te susţin, care a reprezentat o provocare pentru mine şi din care am învăţat foarte multe.

3.    Fiind din Constanţa, anul trecut am avut ocazia să citesc un articol din presa locala despre redirecţionarea a 2% din impozitul pe venit, unde tu ai fost coordonatorul acestei campanii. Acest proiect se va demara şi în decursul anului 2012?

În primul rand, mă bucur să aud că această Campanie de redirecţionare a 2% din impozitul pe venit către  ONG-uri este din ce în ce mai mult promovată, de la an la an.  Cum am spus şi mai devreme,  anul trecut am avut oportunitatea a fi coordonatorul acestei campanii şi desigur că şi anul acesta, proiectul este în desfăşurare sub atenta coordonare a colegului nostru, Cătălin Popa – Consultant Resurse Umane LSRS. Această campanie reprezintă cea mai importantă potenţială sursă de finanţare pentru LSRS. Depinde numai de noi să reuşim să atragem cât mai multe donaţii pe baza sistemului 2%.

 4.      Care este metoda de redirecţionare de  2% din impozitul pe venit, pentru cei care vor să fie mai aproape de o educaţie la standarde internaţionale?

Metoda de a redirecţiona 2% din impozitul pe venit către LSRS este foarte simplă şi constă în 2 paşi simpli. Se completează formularul 230 (pentru venituri doar din salarii) sau formularul 200 (pentru venituri obţinute din mai multe surse de venit – drepturi de autor, închirieri). Apoi formularul se trimite prin poştă, în  plic cu recomandare de primire, către Administraţia Financiară din raza domiciliului persoanei care donează. Termenul limită este 15 MAI. Toate informaţiile despre cum se poate redirecţiona şi multe alte detalii despre această campanie şi despre proiectele LSRS, se pot găsi la această adresă: http://www.lsrs.ro/web/Campania-2/Cum-donezi–455

5.    Te-a ajutat experienţa căpătată ca şi voluntar în obţinerea primului job?

Desigur, a contat foarte mult, a reprezentat start-ul pentru activitatea pe care o întreprind acum. Experienţa practică pe care am castigat-o în aceşti 2 ani, alături de echipa minunată de 200 voluntari, m-a ajutat în dezvoltarea mea personală şi profesioanală. În plus am câştigat experienţa practică într-un domeniu, de care m-am apropiat foarte mult şi în care mi-ar plăcea să mă implic şi pe viitor.

6.    În România, ţi se pare că există interes pentru voluntariat din partea tinerilor?

Din ce am observat în ultimii ani, acest interes al tinerilor spre munca de voluntariat are o traiectorie puţin ascendentă şi sunt convinsă că în următorii ani, tinerii români vor începe să se implice din ce în ce mai mult în aceste activităţi. Acest lucru se datorează şi faptului că din ce în ce mai mulţi tineri vor dori să aibă acces la o educaţie de calitate, şi pentru a-şi continua studiile în străinătate, la dosarul de aplicaţie, va conta foarte mult şi experienţa de voluntariat pe care au avut-o, astfel având şanse mult mai mari de a ajunge unde şi-au propus. În Occident cultura aceasta de implicare în activităţi de voluntariat, le este insuflată cetăţenilor încă de la vârste fragede şi este ceva normal de a acorda un ajutor celorlalţi, fără a aştepta ceva în schimb sau doar pentru a face un bine pentru mediul în care trăieşti, în aşa fel încât să creezi o lume mai bună şi mai frumoasă pentru generaţiile din ziua de azi şi pentru cele care vor veni. Dar la noi mai este nevoie de timp pentru a reuşi să scăpăm de trecut şi de a înţelege că pentru a face o lume mai bună, mai frumoasă, mai curată trebuie să înceapă de la noi. Trebuie să depăşim mentalitatea aceasta de a aştepta întotdeauna ca alţii să facă ceva şi noi trebuie să imbunătăţim această ţără.

7.      După părerea ta care sunt atuurile, dar și lipsurile tinerilor români?

Principalul atuu  pe care îl au tinerii români, este faptul că au o inteligenţa nativă, pe care nu o întâlnim foarte des, astfel avem tineri excepţionali în toate domeniile care din păcate, ajung să fie apreciaţi în străinătate mai mult decât la noi în ţară. De aceea LSRS, încearcă în fiecare an, prin proiectul GALA Studenţilor Români din Străinătate să promoveze rezultatele academice deosebite ale studenţilor români aflaţi la studii în străinătate. Un alt avantaj,  ar fi  faptul că încă există o şansă foarte mare de schimbare sau dezvoltare şi astfel tinerii români de azi, pot să se implice şi să îşi creeze mediul pe care şi-l doresc. Experienţa de studii în străinătate le oferă oportunitatea de a aduce know-how-ul  din străinătate şi de a-l pune în practică aici, conform nevoilor ţării noastre. Tinerii români de astăzi au toate şansele ca să devină românii de elită de care România are nevoie.

Pe de altă parte, unul dintre lipsurile tinerilor români, este în continuare lipsa de informare, chiar dacă trăim în era internetului, se întâmplă ca informaţia să nu fie uniform distribuită la toată lumea sau există situaţii în care tinerii încă nu ştiu unde să o caute. Aici mă refer în special, la tinerii care doresc să studieze în străinătate şi nu ştiu cum să se informeze cu privire la modul de aplicare la facultăţile din străinătate. LSRS încearcă în fiecare zi, să ajute la răspândirea acestei informaţii şi să ofere cea mai completă şi eficientă consultanţă academică tinerilor români. Caravana LSRS este principalul şi singurul proiect de informare cu privire la posibilităţile de studii în străinătate, care prezintă avantajele, dezavantajele studiului intr-o anumită ţară, detaliile despre procesul de aplicaţie şi pasii necesari pentru a ajunge la una dintre universităţile din străinătate. Mai multe detalii se pot gasi la adresa:  http://gostudy.lsrs.ro/.

 8.    Care crezi că sunt caracteristicile unui voluntar de succes?

Nu cred că există anumite caracteristici pentru un voluntar de succes, dar consider că este foarte importantă dorinţa, motivaţia pentru care doreşti să te implici în aceste activităţi de voluntariat. Trebuie să vină din interior şi să ai credinţa că prin activităţile pe care le întreprinzi lucrurile se vor schimba în direcţia dorită  şi, de asemenea, este foarte important ca voluntarul să se identifice cu misiunea organizaţiei din care face parte, numai aşa va putea să se dedice în totalitate.

9.    Care sunt planurile tale de viitor pe plan profesional?

Pe plan profesioanal , îmi doresc să îmi construiesc o carieră de succes în domeniul financiar,  pe care l-am studiat şi doresc să câştig experienţa necesară pentru a putea să mă înscriu la un Master of  Business Administration în străinatate, deoarece consider că toată viaţa avem foarte multe de învăţat şi experienţa unui MBA reprezintă o etapă obligatorie în succesul profesional. În plus, în viitor îmi doresc să am timp în continuare să mă implic în activităţi de voluntariat, deoarece sunt foarte legată de această muncă. Îmi oferă cu totul alte satisfacţii şi beneficii faţă de un job obişnuit şi îmi doresc să mă pot implica şi mai mult în activităţi de caritate.

 

 

 

Articole asemanatoare:

Categorii: Interviuri

2 Comentarii

  1. […] Interviu publicat la data de 13 martie 2012, pe Bloghunter […]

  2. […] Articol publicat pe Blogunteer.ro […]

Posteaza un comentariu