După terminarea proiectului NapoMUN 2011, Mihnea Stoica ne povestește cum au decurs lucrurile în capitala Ardealului. Organizatorul Simulării Internaționale a Națiunilor Unite din Cluj-Napoca 2011, după încheierea proiectului transmite tinerilor interesați de politică globală că orice experiență de acest gen te formează și îți formează o altă perspectivă asupra vieții în general.
1. După încheierea proiectului NapoMUN 2011, ce satisfacții ai avut pentru munca depusă?
Realizarea conferinței din Cluj a însemnat concentrarea eforturilor venite din partea unui număr considerabil de persoane și instituții. M-a bucurat mult faptul că am reușit să lucrăm într-un mediu internațional, având sprijinul mediului academic și diplomatic. Aș putea spune că satisfacția cea mai mare este de ordin moral, rezultatul fiind o conferință bine pusă la punct și apreciată de către toți participanții.
2. Care a fost scopul simulărilor NAPOMUN pe parcursul ambelor ediții (2009, respectiv 2011)?
Ambele ediții au avut ca scop familiarizarea tinerilor participanți cu procedurile decizionale specifice Organizației Națiunilor Unite, cât și promovarea culturii și valorilor românești. Noutatea acestei ediții a constat în demararea campaniei “Aceasta este România!” (“This is Romania!”), condusă de asociația de tineret NAPOCA FORUM. Am inițiat această campanie tocmai cu scopul de a arăta partea pozitivă a țării noastre, în contrapartidă cu imaginea total neadecvată pe care o avem în ochii multor străini.
3. Care au fost organizatorii și susținătorii acestui proiect internațional?
NAPOMUN 2011 s-a bucurat de sprijinul unui număr semnificativ de persoane și instituții, iar acest fapt nu a putut decât să ne bucure. Așa cum am menționat anterior, conferința a fost organizată de către Asociația NAPOCA FORUM, având ca parteneri instituționali Centrul de Informare ONU pentru România, Programul de Dezvoltare al Natiunilor Unite din Romania (UNDP), Universitatea Babeș-Bolyai, Centrul pentru Studii Transilvane, membrul corespondent al Academiei Române în Cluj, Biblioteca Centrală Universitară “Lucian Blaga”, Centrul de Informare Turistică din Cluj-Napoca și Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului.
Nu în ultimul rând, doresc să mulțumesc colaboratorilor noștri: Clubul Român pentru Relații Externe, Diplomație și Afaceri Europene, Erasmus Student Network Romania și Ligii Studenților Români din Străinătate (LSRS).
4.Fiind un proiect internațional, ce reprezentanti de seama ați avut ca invitați?
NAPOMUN a fost o conferință reușită tocmai datorită personalităților care au dat curs invitației noastre de a participa și de a se întâlni cu tinerii pasionați de politică, drept și relații internaționale. Printre cei care ne-au onorat cu prezența au fost Excelența Sa, Dl. Pieter Andries Swanepoel, Ambasadorul Africii de Sud, Excelența Sa, Dl. Ahmad Aquel, Ambasadorul Palestinei, Excelența Sa, Dl. Wouter Reijers, Consulul Olandei, Dna. Corina Crețu, membru al Parlamentului European, precum și reprezentanți ai mediului academic: prof.univ.dr. Ioan Bolovan, conf.univ.dr. Gabriel Bădescu, lect.univ.dr. Mircea Bob. Sprijinul venit din partea acestora a fost deosebit de important pentru noi, însă a constituit și o responsabilitate în plus, fiind foarte important să ne ridicăm la nivelul așteptărilor, pe măsura personalităților invitate.
5. Având în vedere că sunteti parteneri cu celelalte simulari din familia ONU, se vor mai organiza astfel de conferinte si în alte țări?
Sigur, această societate a simulărilor ONU este într-o permanentă dinamică, astfel de evenimente fiind organizate regulat în aproape toate statele lumii. De altfel, una din conferințele partenere m-a invitat să conduc lucrările simulării ONU din Belgia, în calitate de Secretar-General, poziție pe care am acceptat-o cu mare drag, fiind o nouă oportunitate de a lărgi marea familie a tinerilor ce împărtășesc aceleași valori.
6. La finalul sesiunilor de lucru, au existat și surprize pentru delegați?
Pe parcursul conferinței am lucrat după un program riguros, stabilit cu mult timp înainte de eveniment, tocmai pentru a nu lăsa loc arbitrariului și pentru a putea fi atenți la detalii. Pentru fiecare seară a conferinței au fost pregătite diferite evenimente, printre care amintesc seara traditional românească, seara internațională, petrecerea tematică și cina festivă de închidere a conferinței. La finele NAPOMUN am organizat o excursie la castelul Bran cu oprire la Sibiu, parte a campaniei “Aceasta este România!”. Astfel de activități de socializare au reprezentat un bun prilej ca participanții să se cunoască mai bine și să iși împărtășească impresiile de pe parcursul ședințelor. S-au consolidat legături între studenți care sunt sigur că vor dura peste timp.
7. Ce recomandări ai pentru viitorii delegați ai acestor simulări ONU?
În primul rând cred că viitorii participanți trebuie felicitați pentru alegerea pe care o fac și pentru faptul că doresc să devină parte a acestei mari rețele de tineri interesați de politică globală. Recomandările mele sunt să fie cât mai activi, să ia cuvântul în ședințe de fiecare dată când au ocazia și să păstreze vii prieteniile pe care le leagă. Am văzut din proprie experiență cât de plăcut este să merg într-o țară străină și să pot să reîntâlnesc oameni pe care i-am cunoscut la aceste conferințe. Totodată, este foarte important să se pregătească temeinic pentru rolul pe care îl joacă pe parcursul conferinței, informațiile pe care le dobândesc dovedindu-se folositoare și cu alte ocazii.
8. Care a fost impactul proiectului la nivel internațional și național ?
Simularea ONU din Cluj a reușit să strângă în același spațiu și timp studenți din peste 20 de țări, ceea ce cred că nu e puțin lucru. Faptul că despre conferința noastră s-a vorbit în marile capitale și orașe europene este deja o realizare. La nivel național, despre NAPOMUN s-a scris în diferite publicații, iar faptul că au participat studenți ai diferitelor universități din România și din străinătate ne-a indicat faptul că știrea cu privire la conferință a depășit cu mult granițele Clujului. Am avut chiar și participanți și multe persoane care s-au înscris din afara Europei, deci informațiile despre simularea din Cluj au trecut și dincolo de Bătrânul Continent.
9. Ce ai învăţat din aceasta experienţa?
Am învățat foarte multe. În primul rând am văzut cât de relevantă este noțiunea de management a timpului, pentru că a trebuit să planificăm totul cu mult înaintea conferinței propriu-zise, fiind foarte important să urmăm îndeaproape toți pașii fără de care NAPOMUN nu s-ar fi putut concretiza. A fost important să alegem momentul prielnic pentru începerea conferinței, pentru strângerea fondurilor, pentru contactarea posibililor parteneri, cat si invitarea speaker-ilor pe care i-am menționat.
La acest capitol doresc să aduc mulțumiri în mod special dnei. Aurelia Cristea (AsiCons), drei. Laura Popa, Reprezentant Internațional NAPOMUN 2011, cât si drei. Sama Shakhshir. Construirea strategiei de imagine și a întregii infrastructuri au necesitat timp și energie, pe care a trebuit să știm cum să le dozăm pentru a ajunge la rezultatul dorit. Deși prea puțin experimentați în organizarea unui eveniment de o asemenea amploare, m-a bucurat faptul că am reușit să realizăm toate obiectivele pe care ni le-am propus și că, din câte știu, nu a existat un deziderat pe care să nu-l fi atins. O experiență de acest gen te pregătește pentru ce urmează să întâmpini mai târziu în viată și, așa cum a spus unul dintre sponsorii noștri, îți testează calitățile organizatorice.
10. În încheiere, te rog să le trasmiti două gânduri tinerilor care vor să se implice în activități de voluntariat.
Nu pot să le transmit decât faptul că se află pe drumul cel bun și să îi asigur că nu vor regreta participarea în activitățile de voluntariat. Orice experiență de acest gen te formează și îți formează o altă perspectivă asupra vieții în general. Cunoștințele dobândite, persoanele întâlnite și situațiile trăite într-un astfel de context sunt de o reală valoare indiferent de domeniul pentru care un voluntar se pregătește. Închei prin a-i felicita pe voluntari pentru initiativă și prin a le dori mult succes în activitățile întreprinse!
3 Comentarii
[…] Bilet catre ONU: NapoMUN […]
[…] Bilet catre ONU: NapoMUN […]
[…] Bilet catre ONU: NapoMUN […]