Ainur Ablai a absolvit în 2008 cu a doua medie Facultatea de Matematică şi Informatică, Universitatea Bucureşti, specializarea Matematică – Informatică, iar în 2010 masterul de Baze de Date şi Tehnologii Web la Facultatea de Informatică, în cadrul aceleiaşi universităţi.
Activitatea de voluntariat a inceput-o în 2006 prin implicarea în activităţile desfăşurate de către Uniunea Democrată Turcă din România, filiala Bucureşti. Ca membră a comunităţii turce din Bucureşti, a devenit în 2007 Vicepreşedinte al Comitetului de Tineret al Uniunii Turce – filiala Bucureşti. Din 2007 până în prezent, alături de tinerii de la Uniunea Turcă, a iniţiat şi a fost implicată în diverse evenimente cu scopul de a promova cultura şi tradiţiile turce în cadrul comunităţilor turce şi tătare şi nu numai. Interesul scăzut al tinerilor din comunitatea turcă şi tătară pentru propria origine, pentru istoria şi cultura strămoşilor lor, a determinat-o să urmeze acest drum. Impreună cu o echipă tânără şi entuziastă a reuşit să adune în jurul său un număr semnificativ de tineri din comunităţile turce şi tătare.
1. Povesteşte-ne mai multe despre funcţia pe care o ocupi în cadrul UDTR şi în ce activităţi implicaţi tinerii?
De la înfiinţarea sa, filiala Bucureşti a Uniunii Democrate Turce din România a depus eforturi importante pentru păstrarea tradiţiilor în comunitatea turco-tătară din Bucureşti. Minoritatea turcă are o bogată cultură păstrată din vremurile sultanilor, cultură ce de-a lungul timpului a suferit transformări numeroase datorită contexului istoric şi geografic.
Funcţia de Vicepreşedinte a Comitetului de Tineret al UDTR căpătată în 2007 a venit ca urmare a implicării active în cadrul uniunii. Entuziasmul meu şi al colegilor mei, precum şi credinţa că împreună putem să preîntâmpinăm un fenomen de uitare a identităţii comunităţii turce a ajutat la consolidarea unui nucleu format din persoane cu acelaşi obiectiv. Avem responsabilitatea de a duce mai departe moştenirea turcă, de a o promova şi proteja prin acţiuni şi proiecte. În tot acest timp am colaborat intens cu Organizaţia de Tineret a Uniunii Tătare din Bucureşti. Uneori alături de ei am organizat aşa numitele “toplantı” (intalniri), seri cu scop cultural-educativ ce se finalizau cu o petrecere tradiţional turcească, pe care le-am organizat câteodată şi din resurse proprii.
2. Odată ajunşi în Bucureşti, tinerii de origine turcă cum au fost întâmpinaţi?
Comitetul organizează întâlniri periodice între membrii comunităţii, cursuri gratuite de limbă turcă, proiecte precum “La taifas cu Turcii” (http://www.foto-magazin.ro/stire.php?id=4260), cât şi simpozioane, cum ar fi “Rolul Tinerilor Turci în Societatea Contemporană”. Tot aici amintesc proiectul Fair Play (http://www.letsfairplay.ro/, un program sportiv iniţiat de Fundaţia SynergEtica pentru tinerii etnici, menit să reducă discriminarea şi să îmbunătăţească colaborarea interetnică.
De asemenea, a fost creat un grup pe Yahoo (genclik_bucuresti) special pentru tinerii din comunitatea din Bucureşti, un loc virtual de întâlnire şi de adunare a diferitelor idei şi opinii legate de acţiunile din cadrul comunităţii. Tinerii veniţi în capitală din Constanţa sau din alte localităţi din Dobrogea pentru studii, au avut ocazia în nenumărate rânduri să se întâlnească la un loc, să se cunoască şi să lege prietenii. Pentru aceşti tineri de origine turcă sau tătară ce erau în pericol de a-şi uita istoria, cultura şi tradiţiile bogate ale popoarelor din care provin, comitetul a iniţiat acţiuni cu scopul de prevenire al acestui fenomen.
3. Ce satisfacții ti-a oferit implicarea în activitățile de voluntariat?
Am avut ocazia să cunosc persoane din mai multe etnii. Am câştigat mulţi prieteni cu care împart opinii şi principii de viaţă asemănătoare. Am căpătat curaj deoarece am văzut că nu sunt singura. Am învăţat că atunci când lucrezi într-un grup entuziast, capabil şi cu iniţiativă, orice proiect devine mai uşor de implementat, orice obstacol mai uşor de trecut. Munca de voluntariat mi-a schimbat viaţa într-un mod pe care nu puteam să îl prevăd. În stagiul de la Centrul de Informare ONU o cerere pentru o simplă animaţie în Flash, program pe care nu îl cunosteam atunci, a dat startul unei cariere în programarea online. Voluntariatul m-a maturizat, mi-a definit personalitatea. M-a învăţat cum să tratez diferite tipuri de persoane, m-a învăţat noţiunile de toleranţă şi colaborare, m-a învăţat să nu spun nu la diverse oportunităţi, atât în plan personal, cât şi profesional. Am cunoscut oameni ce sunt adevarate modele de urmat. Prin cursurile de turcă am avut posibilitatea să cunosc Turcia îndeaproape şi pot să spun că mi-am regăsit sufletul în frumuseţea şi multiculturalitatea Istanbulului.
4. Ce beneficii ţi-a adus stagiul de la Centrul de Informare ONU?
După cum am spus mai sus, în 2008, pentru aproape 4 luni, am fost stagiară la Centrul de Informare al Organizaţiei Naţiunilor Unite. Această experienţă a fost una nu doar benefică, dar şi esenţială, deoarece orizontul meu s-a lărgit într-un scurt timp de la local la global. În această perioadă am aflat despre intensele eforturi depuse de către ONU pentru a obţine soluţii la diferitele probleme mondiale. Pe plan personal a fost un pas în plus spre maturizare, pentru stabilirea unor noi principii de viaţă şi de comportament în societate. Pe plan profesional acest stagiu la Centrul de Informare al Organizaţiei Naţiunilor Unite a fost, fără să bănuiesc în acel moment, punctul de pornire al dezvoltării unei cariere în programare online. Datorită acestuia acum sunt Senior Flash Developer şi lucrez pentru o companie multinaţională, într-o echipă worldwide de campanii online.
5. Care sunt cele mai mari satisfacţii/împliniri pe care ţi le-a adus în ultimii doi – trei ani parcurgerea acestui drum?
În ultimii doi – trei ani am participat la cursuri de limba turcă, limba cu care mă lupt să o duc mai departe generaţiilor ce vor veni. Datorită acestor cursuri ţinute la Ambasada Turcei la Bucureşti, am avut ocazia să cunosc alţi tineri din comunitate şi nu numai. În urmă cu două veri am caştigat o bursă pentru un curs de vară de limbă turcă de două luni în Antalya, iar vara trecută am participat la un curs de o lună tot de limba turcă în Ankara. Aceste două veri mi-au schimbat complet viziunea asupra Turciei ca ţară, cât şi asupra culturii şi istoriei ei. Turcia a devenit a doua casă pentru mine. Frumuseţile naturale, bogăţia culturală, vestigiile istorice, oamenii prietenoşi, nivelul economic ce se află într-o continuă creştere, m-au făcut să promit că voi reveni în Turcia în fiecare an.
6. Ce posibilităţi există pentru tinerii dornici să înveţe limba turcă, pentru ca mai apoi să poată studia in Turcia?
Tinerii doritori să înveţe limba turcă şi care nu frecventează o facultate de profil, au posibilitatea să ia cursuri de la profesori avizaţi de limbă turcă de la Centrul Cultural Turc Yunus Emre din Bucureşti şi Constanţa. După absolvirea cursului primesc un certificat ce atestă nivelul lor de limba turcă, certificat recunoscut oriunde în lume. O altă posibilitate de a învăţa limba turcă este înscrierea candidaturii la Ambasada Turciei la Bucureşti sau la Consulatul General Turc de la Constanţa, pentru una din bursele oferite pentru cursurile de vară TOMER. Astfel, studenţii interacţionează direct cu vorbitori nativi de limbă turcă, reprezentând un mod eficient şi rapid de asimilare a cunoştiinţelor de limbă.
O altă opţiune este depunerea dosarelor pentru studii universitare sau postuniversitare la Universităţi din Turcia. Înainte de a incepe studiile universitare, tinerii au parte de un an pregătitor de limbă turcă chiar în Turcia, apoi ei alegând profilul de specializare pentru facultate.
7. Recent înfiinţat, Centrul Cultural Turc Yunus Emre şi-a deschis porţile în Constanţa şi Bucureşti. Care este scopul acestui institut şi cum ai ales să te implici în Organizaţia de Femei a acestuia?
Institutul Yunus Emre, prin centrele sale culturale înființate în diferite țări, își propune să promoveze limba, istoria, artele și cultura turcă. Centrele înființate în Romania au ca scop consolidarea relațiilor de prietenie dintre România și Turcia, dispun de mai multe săli de curs, biblioteci și de sali de conferințe unde se organizează diferite activități culturale și artistice, cum ar fi: cursuri de limba turcă, cursuri de arte, concerte, conferințe și diferite expoziții.
Obiectivele organizaţiei de Femei a Centrului Cultural sunt de ordin cultural şi caritabil, prin activităţi de strângere de fonduri şi ajutoare pentru copii orfani, pentru persoanele defavorizate şi cu dizabilităţi, cât şi pentru bătrânii din azile. Aceste acţiuni m-au convins să mă implic în această organizaţie şi am încrederea că vom reuşi să facem o diferenţă prin reimprospătarea principiilor morale şi prin responsabilizarea persoanelor de lângă noi. Impreună învăţăm să fim mai umani!
Chiar recent, în 17.02.2012 am avut o primă activitate de ordin caritabil. Am împărţit bunuri bătrânilor dintr-un azil din sectorul 2 al capitalei. Am fost primiţi cu drag de aceştia şi am văzut cazuri cu adevărat impresionante, cum ar fi talentul extraordinar la pictură a unei doamne căreia îi lipsesc mâinile şi picioarele, dar care desena cu gura. Zâmbetul de pe buzele acestor oameni şi recunoştiinta lor ne face pe noi să fim recunoscatori pentru viaţa normală pe care o ducem, pentru faptul că am fost crescuţi în spiritul de respect pentru fiinţa umană, pentru că putem să le facem, dacă nu viaţa mai bună, măcar o zi mai bună.
8. Cum vezi implicarea acestor organizaţii în comunitatea turcă la nivel de liceeni şi studenţi, pentru încurajarea acestora spre străinătate? Ce posibilităţi există pentru turcii din România care ar dori să studieze pentru o perioadă de timp chiar în Turcia?
Proiectele Centrului Cultural au şi o componenţă educativă. Se doreşte promovarea facultăţilor din Turcia pentru care liceenii şi studenţii pot opta pentru o bursa de studii universitare complete sau ERASMUS. Acestia pot veni la centru şi pot cere informaţii cu privire la posibilităţile pe care le au de a învăţa în Turcia şi detalii legate de documentele necesare. Ambasada şi Consulatul sunt de asemenea un puncte avizate de informare cu privire la studiile in Turcia.
Pentru cei ce doresc să mearga direct în Turcia pentru a studia indiferent de ciclul de învăţământ, guvernul turc oferă minorităţii turco-tătare burse de studiu (TCS), ce au în componenţa lor şi un an pregatitor de limbă, desfăşurat chiar în Turcia. Tot guvernul turc pune la dispoziţie fiecărei ţări şi un număr restrâns de burse (Yabancı Hűkűmet Bursları) pentru cetăţenii ce nu apartin unei minorităţi, adică cetăţenii români, în cazul nostru. Înscrierea la oricare din aceste burse se realizează prin Ambasada Turciei la Bucureşti sau Consulatul General la Constanţa. Pentru mai multe informaţii, vă puteţi adresa Ligii Studenţilor Români din Străinătate – filiala Turcia, la adresa: contact@tr.lsrs.roMobilităţile de studiu ERASMUS se adresează studenţilor înscrişi deja la o facultate în România. Aceştia pot consulta oferta de parteneriate a Universităţii lor, sau pot consulta coordonatorul Erasmus. Practic, pot pleca pe durata unui semestru, sau a unui an academic la orice Universitate parteneră din străinătate, printre care şi cele din Turcia.
9. În România tinerii sunt sceptici de multe ori cu privire la voluntariat. Ce mesaj ai dori să le transmiţi acestora şi care ar fi primul pas pe care ar trebui să-l parcurgă?
Mesajul meu pentru aceşti tineri este să aibe curaj. Scepticismul este de multe ori o scuză, iar nu o cauză. Frica şi lipsa de curaj, iniţiativa şi de încredere în oameni, în autorităţi, precum şi lipsa de încredere în propria persoană şi în ceea ce ai putea face reuşesc să înnăbuşe orice pornire spre o acţiune de voluntariat.
Mai întâi găseşte-ţi o cauză în care crezi. Dacă vrei să schimbi ceva în societate, în mentalitate, în comportament, ce ai schimba? Vorbeşte cu cei din jurul tău despre ideile tale şi nu le ţine doar pentru tine. Cineva din apropiere te poate îndruma spre o organizaţie ce urmăreşte tocmai obiectivele tale. Urmăreşte mediul online şi caută singur astfel de organizaţii. Contactează-i şi află detalii cu privire la activitatea lor. Întâlneşte-te cu ei şi discută pe ceea ce te interesează. Entuziasmul are un efect viral, dacă este destul de puternic se ia. Lasă-ţi imaginaţia şi ideile să curgă fără să-ţi impui limite. Şi în scurt timp vei realiza că deja eşti parte a unei organizaţii de voluntariat, a unei echipe ce împarte acelaşi ideal cu tine.
Incă un sfat important: nu spune NU din start la propunerile şi oportunităţile care ţi se prezintă! Nu ştii ce efect vor avea pe viitor şi în ce mod vor impacta viaţa ta…!
2 Comentarii
[…] Ainur Ablai – “Lasa-ti imaginatia si ideile sa curga fara sa-ti impui limite.” […]
[…] Ainur Ablai – “Lasa-ti imaginatia si ideile sa curga fara sa-ti impui limite.” […]