Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Vera Iurcu On December - 18 - 2011

Munca de voluntariat are multe înfățișări, dar nu are o definiție clară la nivel european. Activitatea de voluntariat se desfășoară într-o formă organizată, informală sau în totalitate pe cont propriu. Nu este remunerată, dar în același timp, nu este scutită de cheltuieli. Deși în unele state activitatea de voluntariat a devenit deja o parte a societății civile, dar și parte integrantă a vieții private, în alte state este încă o construcție artificială, care trebuie să-și facă drum în societate.

În acest scop, 50 experți de muzeu și patrimoniu s-au adunat în Austria pentru Conferința Internațională despre Voluntariat, “Moştenirea europeană în mâinile noastre”, organizată de MUSIS, Asociație de Suport pentru Muzee și Colecții.

La eveniment au participat Laurie Neale, care a reprezentat Europa Nostra, membri ai Consiliului – Margit Uray-Frick (Austria) și Visnja Kisic (Serbia), precum și Marina Stojadinovic (co-autor al Forumului pentru Voluntariat).

Au luat parte delegați din diferite țări ale Europei, (AT, BE, DE, FI, HU, IT, NL, RS, RU, SI, UK și chiar CA), care au reprezentat o varietate de muzee, arhive, patrimonii culturale și organizații de asistență socială, cât și cercetări ale studenților.

Una dintre problemele vizate fost voluntariatul în domeniul patrimoniului cultural -viziuni, obiective şi realizări, dezvoltarea unui mediu care ar favoriza executarea unei munci semnificative și eficiente ale voluntarului pentru conservarea culturală. Discuțiile au urmărit participarea societății în organizarea evenimentelor culturale și susținerea și protejarea patrimoniului cultural.

Voluntariatul este tot mai mult văzut ca o modalitate de a face din muzeu o cauză relevantă a comunității, o cale de a ajuta membrii vulnerabili ai unei societăți, precum și unul dintre puținele mijloace de a începe o carieră profesională.

De asemenea, printre subiectele pe care s-a pus accent s-a numărat și obiectivul tematicii anului, Anul European al Voluntariatului, acela de a crește gradul de conștientizare pentru munca de voluntariat în rândul populației.

Grupurile țintă ale discuțiilor au fost reprezentanți ale organizațiilor de voluntariat din țările europene din toate domeniile patrimoniului cultural, reprezentanți ai voluntarilor, consilieri de muzeu, stagieri, reprezentanți din clasa politică și administrativă

În final, ei au realizat necesitatea unei înțelegeri reciproce, dar în același timp, obligația de a oferi oportunități multiple pentru desfășurarea muncii de voluntariat. Acest obiectiv poate fi realizat cel mai bine prin intermediul unei rețele europene de idei bune și exemple.

 

 

Articole asemanatoare:

Posteaza un comentariu